Učaroval mu šport, ktorý nik nesledoval. Štadióny precestoval so slovenskou vlajkou

Norbert Kalinai so slovenskou vlajkou na Allegiant Stadium v Las Vegas.

Učaroval mu šport, ktorý nik nesledoval. Štadióny precestoval so slovenskou vlajkou

Fotogaléria (26)
Norbert Kalinai so slovenskou vlajkou na Allegiant Stadium v Las Vegas. (Autor: Norbert Kalinai)
Norbert Kalinai so slovenskou vlajkou na Allegiant Stadium v Las Vegas.
Fotogaléria (26)
Norbert Kalinai so slovenskou vlajkou na Allegiant Stadium v Las Vegas. (Autor: Norbert Kalinai)
Miroslav Kováčik|8. feb 2024 o 13:30

Norbert Kalinai bol aj na jednom z najpamätnejších Super Bowlov.

Pred takmer 30 rokmi ho uchvátil šport, o ktorom sa v tom čase nemal s kým ani len porozprávať. Tešil sa na každú nedeľu, po nociach sledoval zápasy.

Dnes si NORBERT KALINAI môže povedať, že s americkým futbalom precestoval svet a môže sa pochváliť zbierkou, ktorá je nielen na Slovensku unikátna.

Za približne sedem rokov navštívil so slovenskou vlajkou všetky štadióny, na ktorých sa hrá, respektíve hrala NFL a už len sedem duelov mu chýba k tomu, aby zbierku zápasov, ktoré videl naživo, zaokrúhli na sto.

Videl ako Peyton Manning hodil v zápase sedem touchdownov, pamätnú akciu Hail Mary z ruky Aarona Rodgersa či na mobil natočil touchdown Jamesa Whitea, ktorým zavŕšil najväčší obrat v histórii Super Bowlu.

"Na ten zápas by som sa nedostal, ale Dallas vypadol a ceny vstupeniek išli o polovicu dole. A zrazu sa z lístka, ktorý by som si v živote nekúpil, stal taký, že som si povedal, teraz alebo nikdy," hovorí člen redakcie nfl.cz.

Ako si spomínate na prvý kontakt s americkým futbalom?

Začal som ho sledovať v roku 1995. Chytali sme rakúsku televíziu a postupne sa to rozbiehalo aj na nemeckých programoch, najmä športovej DSF.

Dávali to každú nedeľu s tým, že predtým išli nejaké kreslené postavičky, ktoré v zjednodušenej forme vysvetľovali pravidlá, aby si človek tú hru osvojil.

Ja som fanúšik športu a uchvátilo ma to. Možno aj preto, že zápasy, ktoré akurát vtedy dávali, priniesli zaujímavé obraty. Postupne tých prenosov pribúdalo a boli sezóny, v ktorých som videl všetky dostupné zápasy.

Americký futbal som sledoval po nociach a potom som rovno chodil do práce. Počas sezón som v nedeľu poobede dlhé roky spával, aby som večer, respektíve aj v noci, mohol sledovať zápasy NFL.

V rozhovore sa dozviete

  • Ktorý slávny quarterback upútal Norberta Kalinaia?
  • Ako sa stal akcionárom jedného z tímov NFL?
  • Ktoré zápasy sa mu najviac vryli do pamäti?
  • Ktorý štadión je skvost a čím je špecifické Lambeau Field?
  • Kde sú také strmé schody, že sa vám môže zatočiť hlava?
  • Ako prežíval zápas, počas ktorého bolo mínus 24 stupňov?
  • Ako sa dostal na Super Bowl do Houstonu a čo predtým zažil?
  • Prečo finále NBA či NHL nemôže konkurovať Super Bowlu?

Spomenuli ste, že vás tento šport očaril. Čím to bolo?

Občas dáte šancu niečomu novému. Poviete si, že to bolo dobré, ale už to cielene nevyhľadávate. Toto bolo iné. Ja som sa tešil na najbližšiu nedeľu. Zaujalo ma, že je tam sedem rozhodcov, čo vedie ten šport k spravodlivosti.

Bol som pri tom ako Trnava prišla o titul v Rimavskej Sobote, nikdy som nevidel 10-tisíc ľudí plakať a aj preto ma zaujali tí rozhodcovia. Samozrejme, môže sa niečo udiať, ale na tú dobu to pre mňa znamenalo strašne veľa. 

Takisto ma zaujalo to, že sa zápas môže hocikedy zvrtnúť a koniec nie je dovtedy, pokiaľ neuplynie posledná 60. minúta. Preto každému hovorím moju obľúbenú vetu: Nikdy nechoď spať cez polčas.

Hráči dostávali tvrdé údery, ale zakaždým sa postavili a išli naplno do ďalšej akcie. Navyše, bola to éra, keď na scénu prichádzali hviezdni hráči.

Mladá generácia o tom len počúva alebo si nájde nejaké zostrihy, ale ja som videl všetky zápasy Peytona Manninga proti Tomovi Bradymu. To boli lahôdky.

Vtedy zrejme nebola veľká komunita tohto športu na Slovensku.

Začiatky boli samotárske, pretože som sa príliš nemal s kým o tom porozprávať. Žiadna NFL komunita neexistovala. Až v roku 1996 založil Ľudo Gálka klub Bratislava Monarchs, čo bol taký začiatok amerického futbalu na Slovensku.

Ja som sa s nimi skontaktoval až v roku 2004, dovtedy som netušil, že Monarchs existujú. Dôvod bol ten, že môj malý syn si pod stromček želal prilbu.

Fotogaléria: Fanúšik Norbert Kalinai navštívil všetky štadióny NFL

Našiel som si telefónne číslo, došiel som do Bratislavy, pozrel som si tréning, dali mi na prilbu nálepky a mal som pre syna parádny darček na Vianoce.

Cenil som si však najmä to, že som sa zoznámil s ľuďmi, ktorí tiež americký futbal sledovali. Dodnes sa stretávame a sme veľmi dobrí kamaráti.

Vašim obľúbeným klubom je Green Bay Packers, za ktorých dlhé roky hrával legendárny Brett Favre. Bol to práve on, kto vás najviac zaujal?

Pre mňa to bol neuveriteľný chlap, ako z filmu. Zniesol veľa rán. Nechápal som, ako sa po takých súbojoch môže opäť postaviť. Je neuveriteľné, že odvtedy, ako sa stal prvým quarterbackom Packers, tak nevynechal 297 zápasov po sebe. 

Bol to superman na ihrisku. Veľmi som si ho obľúbil už keď som začal NFL sledovať a on zhodou okolností v roku 1997 vyhral svoj jediný Super Bowl.

Zďaleka som netušil, čo je Green Bay Packers za klub, akú má históriu a podobne. Vtedy sa to nedalo zistiť, internet nebol. Áno, keď hrali, tak som im fandil, ale celkovo som fandil tomu športu a pozeral som aj iné zápasy. 

Ste dokonca akcionár Packers. Ako sa vám to podarilo?

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Učaroval mu šport, ktorý nik nesledoval. Štadióny precestoval so slovenskou vlajkou