Kto je favoritom Super Bowlu? Asi mi niečo uniká, čuduje sa odborník

Quarterbackovia Brock Purdy (vľavo) a Patrick Mahomes pred Super Bowlom LVIII.

Kto je favoritom Super Bowlu? Asi mi niečo uniká, čuduje sa odborník

Quarterbackovia Brock Purdy (vľavo) a Patrick Mahomes pred Super Bowlom LVIII. (Autor: TASR/AP)
Quarterbackovia Brock Purdy (vľavo) a Patrick Mahomes pred Super Bowlom LVIII.
Quarterbackovia Brock Purdy (vľavo) a Patrick Mahomes pred Super Bowlom LVIII. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|9. feb 2024 o 17:00

Super Bowl LVIII sa odohrá v Las Vegas.

BRATISLAVA. Individuálne trofeje sú v NFL rozdané. Už tradične tesne pred Super Bowlom liga zverejnila zoznam ocenených, vrátane MVP základnej časti.

Podľa očakávaní sa najužitočnejším hráčom stal quarterback Lamar Jackson, ktorý doviedol Baltimore Ravens k prvému miestu v konferencii AFC.

Cenu MVP získal druhýkrát v kariére, no podobne ako v roku 2020 zažil v play-off sklamanie. Baltimore nedokázal v konferenčnom finále nájsť recept na obranu Kansasu a skončil pred bránami Super Bowlu.

Ofenzívnym hráčom roka je running back Christian McCaffrey, najlepším trénerom sa veľmi tesne stal Kevin Stefanski z Clevelandu a tešili sa aj v Houstone, keďže majú najlepšieho ofenzívneho i defenzívneho nováčika.

Celkovo NFL Honors, ktoré sa odovzdávali v Las Vegas, ovládol Cleveland. Získal štyri ocenenia, vrátane návratu roka, ktorý predviedol quarterback Joe Flacco.

Kompletný zoznam ocenených v rámci NFL Honors 2023

  • Najužitočnejší hráč - QB Lamar Jackson (Baltimore Ravens)
  • Ofenzívny hráč roka - RB Christian McCaffrey (San Francisco 49ers)
  • Defenzívny hráč roka - DE Myles Garrett (Cleveland Browns)
  • Ofenzívny nováčik roka - QB C.J. Stroud (Houston Texans)
  • Defenzívny nováčik roka - DE Will Anderson Jr. (Houston Texans)
  • Tréner roka - Kevin Stefanski (Cleveland Browns)
  • Asistent trénera roka - Jim Schwartz (defenzívny koordinátor Clevelandu Browns)
  • Návrat roka - QB Joe Flacco (Cleveland Browns)
  • Cena Waltera Paytona - DT Cameron Heyward (Pittsburgh Steelers)
  • Noví členovia Siene slávy NFL - Dwight Freeney, Devin Hester, Andre Johnson, Julius Peppers, Patrick Willis, Randy Gradishar, Steve McMichael 

Držiteľa tej najcennejšej trofeje však verejnosť spozná až o pár dní.

V Super Bowle LVIII si zmerajú sily Kansas City Chiefs a San Francisco 49ers. Zdvihne Patrick Mahomes tretíkrát nad hlavu trofej Vinca Lombardiho alebo sa dočká tím okolo ofenzívneho hráča roka McCaffreyho?

Portál Sportnet analyzoval blížiaci sa športový sviatok s odborníkom a členom redakcie nfl.cz Norbertom Kalinaiom. Ten americký futbal sleduje takmer 30 rokov a v USA navštívil každý štadión, na ktorom sa hrá NFL.

Po vzore rubriky Pick 6 odpovedal na šesť otázok, týkajúcich sa Super Bowlu. Zhodnotil cestu oboch tímov do veľkého finále, prezradil, ktorému tímu viac verí a aj to, kto podľa neho bude tzv. X-factor očakávaného duelu.

Pick 1: Obrana vie, kedy má zabrať

Hráči Kansasu City sa v základnej časti nevyhli viacerým zaváhaniam, ale napokon si Super Bowl zahrajú štvrtýkrát za posledných päť rokov.

V play-off si najskôr jednoznačne poradili s Miami, následne zdolali rozbehnuté Buffalo a v konferenčnom finále udržali Baltimore na desiatich bodoch.

"NFL sa začína hrať v decembri. Brady to dvadsať rokov hovoril a je to svätá pravda. Bolo úplne jedno, koľko zápasov prehrali Patriots v septembri.

Obrana Chiefs sa zlepšuje práve v čase, keď sa blíži koniec sezóny. 

Tým, že majú defenzívneho koordinátora Stevea Spagnuola, vyhrali jackpot. Ten chlap sa nikam nehrnie, hoci hlavní tréneri zarábajú oveľa viac. On si to skúsil, nevyšlo mu to a teraz robí prácu, ktorá ho baví a hráči ho velebia.

Na snímke je Steve Spagnuolo, defenzívny koordinátor tímu Kansas City Chiefs.
Na snímke je Steve Spagnuolo, defenzívny koordinátor tímu Kansas City Chiefs. (Autor: TASR/AP)

Kansas má skvelého trénera, quarterbacka a keď to preženiem, tak obrana je naučená, že stačí hrať naplno od polovice decembra. Proti Baltimoru dal Kansas len 17 bodov, ale obrana Lamarovi nič nedovolila. 

Doteraz nechápem, prečo Ravens hrali toľko pasových akcií a nehrali futbal, ktorý ich zdobil. Nič to však nemení na tom, že Chiefs im nedali šancu na to, aby sa v tom zápase nakopli. Neurobili chybu," hovorí Kalinai.

Pick 2: Nastúpia dvaja McCaffreyovia?

San Francisco bolo v základnej časti najlepším tímom konferencie NFC. Vo vyraďovacej časti však ani zďaleka nebolo suverénne.

Zápasy s Green Bay Packers a Detroitom Lions museli zverenci Kylea Shanahana otáčať a pomohli im veľké chyby súperov - interception, zahodený field goal, nepremenené štvrté downy či fumble na vlastnej polovici.

"S nimi som počítal, že sa dostanú do Super Bowlu, ale čakal som, že v play-off si tie zápasy vyhrajú sami. Oba vyhrali preto, lebo sa im súper podlomil. Packers mali vyhrať, ale je to mladý tím, dá sa to ešte pochopiť.

Avšak to, že prehral Detroit, je iba jeho vlastná neschopnosť. O tých štvrtých downoch sa už povedalo veľa. Ja som zástancom konzervatívnych rozhodnutí. Pokiaľ by im Lions nedali šancu vôbec pomýšľať na obrat, neotočili by skóre.

Úprimne, myslel som si, že 49ers budú hrať lepšie. Kvalitu v tíme majú, o tom sa nemusíme baviť. Nerozumiem tomu, prečo je vyšší kurz na výhru Chiefs.

Sám seba sa pýtam, čo mi uniká, o čom neviem? Nastúpia dvaja McCaffreyovia? Ak sa hra San Francisca nezlepší, nebude mať šancu," myslí si Kalinai.

Premier Sport 2
Super Bowl LVIII na Premier Sport 2
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Pick 3: Mahomes má inštinkt a cit

Pred Super Bowlom sa takisto analyzuje, ktorý tím má lepšieho quarterbacka. Patrick Mahomes je hviezdou NFL, Brock Purdy zase píše výnimočný príbeh hráča, ktorého si 49ers vybrali na drafte z posledného miesta.

Členovi redakcie nfl.cz pripomína Mahomes bývalú basketbalovú hviezdu:

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Kto je favoritom Super Bowlu? Asi mi niečo uniká, čuduje sa odborník