Žigmund Pálffy zostrelil hetrikom Nitru

Žigmund Pálffy znova zachraňoval Skalicu.
Žigmund Pálffy znova zachraňoval Skalicu. (Autor: TASR)
SITA|19. feb 2012 o 19:25

V 49. kole hokejovej extraligy sa darilo domácim klubom. Košice zvíťazili 4:3 nad Žilinou, Skalica si poradila 6:5 s Nitrou, Martin vyhral 2:1 po predĺžení nad Zvolenom. Vonku vyhrali len hráči Popradu, ktorí triumfovali 3:2 v Trenčíne. Prekvapujúci výsle

dok sa zrodil v Banskej Bystrici, ktorá zdolala jasne 4:0 Slovan Bratislava.

Hokej - Tipsport extraliga 2011/2012 - 49. kolo:

ico

Výsledky

Košice - Žilina 4:3 - prejdite na sumár a štatistiky

Martin - Zvolen 2:1pp - prejdite na sumár a štatistiky

Trenčín - Poprad 2:3 - prejdite na sumár a štatistiky

Skalica - Nitra 6:5 - prejdite na sumár a štatistiky

Banská Bystrica - Slovan 4:0 - prejdite na sumár a štatistiky

Žiline sa vyrovnať už nepodarilo

Prvú príležitosť na strelenie gólu mali Košičania. Pred bránku sa natlačil Spilar a Piatak v 2. min otvoril účet. O vyrovnanie sa potom pokúšal Devečka. V 8. min zakončoval spomedzi kruhov Miklík, ale Laco jeho pokus vyrazil. Žilinský brankár si poradil aj s bekhendom Spilara. V 18. min bez prípravy vypálil Haščák, no Laco jeho pokus zneškodnil. O pár sekúnd neskôr sa Kolba individuálne pretlačil pred bránku a na dvakrát prekonal Laca.

Stupkovi tvrdú strelu od modrej čiary v 26. min vyrazil Hylák. Skvelý zákrok predviedol v polovici druhej tretiny Laco, bekhendové zakončenie Pašeka skončilo v jeho lapačke. Pohotový pokus Jenčíka v 34. min znamenalo tretí košický gól. Žilina sa v 36. min dočkala, keď Devečka z uhla prekvapil brankára Hyláka.

V polovici tretej tretiny dorážal strelu Bartoša Zálešák a "oceliari" viedli rozdielom troch gólov, ale hostia dokázali zápas zdramatizovať, keď nedostatočný dôraz v obrannom pásme potrestal v 52. min Sivák. Kontaktný gól dali "vlci" v 57. min zásluhou nepokrytého Troligu. Žilina sa potom v power-play márne pokúšala o vyrovnanie a domáci teda dali trénerovi Ihnačákovi k 50-tke trojbodový darček.

ico

HC Košice - MsHK Žilina 4:3 (2:0, 1:1, 1:2)

Góly: 2. E. Piatak (Spilar, Hvila), 18. Kolba (E. Piatak), 34. Jenčík (Michel Miklík, Slimák), 50. Zálešák (P. Bartoš, Kristek) - 36. Devečka, 52. P. Sivák (Devečka), 57. Troliga (Houdek)

Vylúčení: 4:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - Rovenský, Gajan, 4919 divákov

Košice: Hylák - Homer, J. Tabaček, Šeda, Kolba, Slimák, Martin Chovan, Gajdoš - P. Bartoš, Kristek, Zálešák - Jenčík, S. Gron, Michel Miklík - Pašek, Marcel Haščák, Dravecký - Spilar, Hvila, E. Piatak

Žilina: M. Laco - D. Devečka, Kudělka, Harant, Dlouhý, Ďurkech, Houdek, Staňo, Krčula - P. Sivák, Róbert Huna, Richard Huna - Drábek, V. Nemec, Stupka - M. Drevenák, Troliga, Smotrila - T. Sýkora, Linet, Kubiš

Po zápase:

Miroslav Ihnačák (tréner Košíc): "Vytvorili sme si dosť gólových príležitostí, ale našou najväčšou prekážkou bol brankár Marek Laco. V závere síce hostia znížili na rozdiel gólu, ale zápas sa nám podarilo dotiahnuť do víťazného konca."

Milan Jančuška (tréner Žiliny): "Vedeli sme, že Košice disponujú obrovskou útočnou silou, že tu nemôžeme hrať otvorený hokej. Škoda chýb, ktoré nás stáli dva góly. Potom sme sa ťažko presadzovali. V druhej časti stretnutia sme však už lepšie korčuľovali, škoda, že kontaktný gól prišiel neskoro. V závere sme ožili a mohli sme aj vyrovnať.,"

Škoda rozhodol o výhre Martina

Nemastná-neslaná prvá tretina veľa hokejovej krásy nepriniesla. Obojstranne nepresný hokej s minimom šancí skrehnutých divákov nezohrial. Úvodnú príležitosť zápasu mal v 5. min Kriška, Trenčan jeho zámer, podobne ako Galambošov o 4 min neskôr, vystihol. Na druhej strane zaujal prienik Zuzina, ale jeho bekhendová strela skončila u Šimka. Aj Otčenáš o minútu neskôr stroskotal na martinskom gólmanovi. Čakanie na prvý gól ukončil v 15. min v presilovke štyroch proti trom Výborný a poslal Martin do vedenia - 1:0. V 18. min mohol pridať Važan rovnako v presilovej hre gólovú poistku, ale tiesnený nemal dostatok priestoru na lepšie zakončenie.

V druhej tretine obaja súperi pridali, najmä domáci zlepšili pohyb a tlačili sa pred Trenčana. Hostia prežili aj krušnú 27. min, keď najskôr Trenčan vychytal Škodu a po ňom Fadrný nastrelil hornú žŕdku. O minútu neskôr sa v prečíslení dvoch na jedného nepresadil Zuzin, lebo aj Šimko bol pozorný. V nasledujúcich minútach sa hralo hore-dole, na ľade pribúdali osobné súboje a zápas mal dramatický náboj. V 38. min dopravil odrazený puk od Trenčana do siete Škoda, rozhodca D. Konc si ešte celú situáciu overil u videorozhodcu a pre posunutú bránku gól neuznal.

Na začiatku tretej tretiny sa sám pred prázdnou bránkou nezorientoval Škoda. To mohlo "kosačky" mrzieť, lebo v 45. min už bolo vyrovnané. V presilovej hre po strele Hraška prepadol puk cez lapačku Šimkovi - 1:1. Začínalo sa odznova a obe mužstvá vyvíjali snahu o gól, ktorý by ich posadil na víťazného koňa. Na svojej hokejke ho mal v 57. min Ižvolt, ale zblízka neprekonala zvolenského gólmana. Martinčania vyvinuli v závere enormný tlak, ale gól nie a nie padnúť. Nedal ho ani Galamboš 10 s pred treťou sirénou, keď korčuľoval sám na Trenčana. V nadstavenom čase sa presadil strelecký smoliar zápasu Škoda a zariadil víťazstvo pre Martinčanov. Zvolenčania prehrali už desiatykrát za sebou.

ico

MHC Martin - HKm Zvolen 2:1 po predĺžení (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)

Gól: 15. M. Výborný (Fadrný, V. Škoda), 62. V. Škoda (M. Výborný) - 45. Hraško (J. Mucha, Brabenec)

Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - M. Grečko, Smrek, 1000 divákov

Martin: M. Šimko - Drgoň, Matejka, Brcko, M. Výborný, Leško, Zukal, Vartovník, Škumát - Macejka, Galamboš, Michal Važan - V. Škoda, Fadrný, Kriška - Šiškovský, Zeliska, Miroslav Ižvolt - Themár, J. Cíger, Sobota

Zvolen: Trenčan - Hraško, Juraško, M. Vantroba, J. Mucha, Ťavoda, Jindra, L. Pokovič - Marek Slovák, L. Jurík, V. Baláž - Zuzin, Brabenec, Čurilla - Otčenáš, M. Jurík, Škvaridlo - Zošiak, Martin Ďaloga, Šiška

Trenčín prehral tesne s Popradom

Zápas sa od začiatku hral vo svižnom tempe a zaujímavé akcie sa striedali na oboch stranách. Hostia sa už v 46. sekunde stretnutia ujali vedenia Strömbergovým gólom, čím súpera dokonale zaskočili. Domáci však neklesli na duchu a snažili sa o nátlakovú útočnú aktivitu. V prvej tretine však z nej vyťažili iba trikrát nastrelenie žŕdky. V 2. min Melichárek v 15. Tvrdoň a v 20. Nechala. Podtatranci boli oveľa efektívnejší a v 17. min Fabian pri signalizovanom vylúčení zvýšil ich náskok.

Aj v druhej časti Trenčania márne dobýjali súperove hradby, viacero sľubných šancí v skrumáži pred popradskou bránkou však neviedlo k zmene skóre. Hostia popri riešení obranných záležitostí párkrát pohrozili protiútokmi, ale predovšetkým sa sústredili na stráženie svojej dvojgólovej výhody.

Svoju cestu za víťazstvom si cieľavedomí Popradčania spevnili využitou presilovkou v 45. min, keď Chovan gólovo zakončil vyšachovanie súperovej obrany. Trenčín však nezložil zbrane a dôrazne hostí pritlačil, v 49. min znížil Šťastný pohotovou dorážkou, v 55. min Bednár z uhla trafil presne medzi brankárov betón a žŕdku, pričom puk prepadol za čiaru do bránky - 2:3. V hektickom závere zápasu bol hosťujúci brankár v ohni striel, ale Poprad odolal aj trenčianskej 45-sekundovej hre bez brankára a udržal si svoje víťazstvo.

ico

Dukla Trenčín - HK Poprad 2:3 (0:2, 0:0, 2:1)

Góly: 49. A. Šťastný (Pardavý), 55. E. Bednár (Tybor) - 1. Strömberg (Koskinen, R. Suchý), 17. Fabian (Michal Chovan, R. Rapáč), 45. Michal Chovan (Vaic, Balán)

Vylúčení: 5:8 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Višňovský - Stano, Brath, 2480 divákov

Trenčín: V. Kováč - Hlubuček, Trefný, Nechala, Gabriš, Habšuda, E. Bednár, Štindl, M. Biro - P. Fabuš, A. Šťastný, Pardavý - O. Mikula, Melichárek, J. Gašparovič - Sojčík, R. Tvrdoň, Tybor - M. Filo, M. Daňo, P. Kopecký

Poprad: Melicherčík - Pentikäinen, R. Suchý, Kovačevič, Tavželj, Fabian, D. Kramár, Malina - Strömberg, Koskinen, Kuľha - Michal Chovan, Balán, Vaic - Svačina, A. Kroták, R. Rapáč - S. Takáč, Škovira, P. Svitana

Po zápase:

Róbert Kaláber, tréner Dukly Trenčín: "Od stavu 0:2 sme sa nedokázali skoncentrovať na kontaktný gól a v závere, i keď sme prehrávali už len o jeden gól, nám chýbalo trocha šťastia na zisk aspoň jedného bodu."

Ladislav Svozil, tréner Popradu: "Domáci svoju snahu v úvode stretnutia premárnili. Nám sa podarilo získať dvojgólové vedenie, ktoré sme udržali prakticky až do záveru. Urobili sme v ňom pár chýb, ale v obrane sme udržali so šťastím trojbodové víťazstvo."

Pálffy strelil tri góly a pridal prihrávku

Už v 3. min využil Kutálek chybu nitrianskej obrany a samostatne zakončil presnou strelou do pravého horného rohu bránky - 1:0. Odpoveď mohla prísť v tej istej minúte pri Ručkayovej šanci, ale skóre vyrovnal dorážkou až Štefanka v 4. min. V druhej polovici tretiny sa presadil Obdržálek, ktorému ku gólu výrazne pomohol tečom obranca Nitry. Domáci sa z vedenia netešili ani minútu, keď Hamrák v úniku prekonal Lakosila pomedzi betóny. Pálffy sa nechcel zmieriť s vyrovnaným stavom a počas presilovej hry spomedzi kruhov vystrelil puk pomedzi Fedorove nohy. Ďalšie gólové šance prišli najmä zo strany hostí, no v koncovke mali Nitrania problém.

Aj v druhej tretine sa hralo od prvej min. Segľa s Mašlonkom sa už v úvode postarali o vyrovnanie. O pár sekúnd sa mohli hráči Nitry dostať už do vedenia, po spolupráci Salijiho a Hrnku. Napriek množstvu gólov bolo stretnutie charakteristické najmä nepresnými prihrávkami a ťažkosťami v rozohrávke na oboch stranách. V polovici duelu nebol po porade s videorozhodcom uznaný gól domácich a o pár minút neskôr skórovali hostia pri prečíslení dvoch na jedného. Nitra sa dostala do psychickej výhody, ktorú zužitkovala druhá formácia pri kombinačnom góle, po ktorom Lakosila vystriedal Tomek. V závere tretiny si Skaličania dokázali vyvinúť tlak a šanciam Pálffyho a Šáteka v záverečných minútach druhej tretiny chýbalo len málo.

Hoci sa v úvode záverečnej tretiny hralo vlažne, tempo sa zvyšovalo a v rýchlosti pridali najmä domáci. Pálffy najskôr premenil nariadené trestné strieľanie a po ataku naňho taktiež využil presilovú hru. Záverečný gól stretnutia, ktorý zároveň rozhodol o víťazstve Skalice strelil Hruška po skalickom tlaku a efektnej akcii so Šmachom a Pálffym.

ico

HK 36 Skalica - HK Nitra 6:5 (3:2, 0:3, 3:0)

Góly: 3. Kutálek, 12. Obdržálek (J. Hruška, R. Konečný), 13. Pálffy (R. Konečný, J. Hruška), 45. Pálffy (z trest. strieľania), 49. Pálffy (Lušňák, Šmach), 51. J. Hruška (Pálffy, Šmach) - 4. M. Štefanka (Rais, Kropáč), 13. Hamrák (M. Segľa), 22. M. Segľa (Mašlonka), 30. Rais (Martin Bača, M. Štefanka), 35. Kropáč (M. Štefanka, R. Tománek)

Vylúčení: 2:6 na 2 min, navyše: R. Školiak 5+DKZ za hrubosť - Tůma 5+DKZ za hrubosť, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - R. Návratek, M. Junek, 2018 divákov

Skalica: Lakosil (35. Tomek) - Vyrúbalík, Šmach, Pojkar, Kloz, Jankovič, Křetinský, Gula, Magušin - Pálffy, Lušňák, R. Školiak - Obdržálek, J. Hruška, R. Konečný - Kutálek, Holovič, Šátek - J. Jurík, Klejna, T. Mikúš

Nitra: I. Fedor (13. Šimboch) - Rais, Ďurák, Vosátko, Martin Bača, Gurčík, Ordzovenský, Tůma - H. Ručkay, Hrnka, G. Saliji - Kropáč, M. Štefanka, R. Tománek - Mašlonka, M. Segľa, Hamrák - Šumichrast, Káčer, Radulay

Po zápase:

Svatopluk Kosík, asistent trénera Skalice: "Dve tretiny sme podávali nepresvedčivý výkon, robili sme chyby v obrane a bolo tam veľa nepresností. V tretej tretine sme hru zredukovali na tri päťky a dostali sme zápas pod kontrolu. Chlapcom treba poďakovať, že zápas nakoniec zvládli."

Karol Kolečáni, tréner Nitry: "Chceli sme vyhrať. Prišli sme do Skalice uvoľnení, žiaľ, dali sme si v podstate tri vlastné góly. Vedeli sme, že musíme hrať disciplinovane, lebo Skalica je v presilových hrách silná. V tretej tretine sme sa dostali do oslabenia, ušiel nám Pálffy a ten to naštartoval. Aj v dôsledku záveru, ktorý nám už nevyšiel, odchádzame s dlhým nosom."

Banská Bystrica prekvapila Slovan

V Banskej Bystrici sa hral zaujímavý a kvalitný hokej. Mužstvá sa v úvode slušne rozstrieľali, ale brankári neriešili obzvlášť nebezpečné situácie. Vyložené šance chýbali, no útoky sa striedali z jednej strany na druhú a diváci sa mali na čo pozerať. Až v 9. min sa rútil sám na gólmana hostí Pulliainen, no neprekonal ho. Banskobystričania potom nevyužili dve presilové hry, najväčšiu príležitosť mal v 16. min Jabrocký, ktorý sa v tlačenici pred Karhunenom nepresadil. Slovanisti pohrozili o minútu neskôr, Lipiansky mieril tesne vedľa odkrytej bránky "baranov" a následne nedal puk za Kostúra ani Šatan.

Ani v druhej tretine spočiatku fanúšikovia nevideli veľa vyložených šancí, v 24. min mohol ťažiť z chyby Hubu hosťujúci Šatan, ale Kostúr bol proti. Domáci však využili tretiu presilovku v zápase, opäť si v nej vytvorili dobrý tlak a v 28. min po Kristofferssonovej strele spoza kruhu tečoval puk za Karhunena Sýkora. Slovan mohol vyrovnať v 32. min, Kubka nezachytil na útočnej modrej čiare puk a Skokan prešiel po pravej strane až pred Kostúra, ale neprekonal ho. Pravidlo nedáš - dostaneš ulpatnil o pár sekúnd Zuzin, keď šikovne tečoval nahodený puk Hričinu od mantinelu - 2:0.

V 34. min mal obrovskú šancu na hokejke Hudáček, na Kostúra vyskúšal blafák, no brankár Banskej Bystrice predviedol bravúrny zákrok. Domáci aj napriek dvojgólovému vedeniu nepoľavili v aktivite a vyplatilo sa. V 35. min po Kútneho príhrávke Jabrocký na dvakrát prekonal gólmana hostí - 3:0. O minútu neskôr mal ešte dobrú možnosť Kokavec. Slovanisti však v závere druhej tretiny hrali až dve presilovky, z toho osem sekúnd piatich proti trom, no domáci sa ubránili, navyše sólo v oslabení nevyužil Grman.

Hostia sa na začiatku tretej tretiny snažili korigovať nepriaznivý stav. V 44. min mal dostatok priestoru Šatan, ale puk poslal iba do bočnej siete Kostúrovej svätyne. Slovan mal potom možnosť presilovej hry, ale v nej sa nevedel dostať do útoku, naopak Pulliainen zakončoval pred Karhunenom, ale fínsky mikrosúboj dopadol v prospech brankára Bratislavčanov. Slovan potom ochladol, čo využil Grman, keď po vyhratom buly dostal od Heizera puk a kapitán Banskobystričanov od mantinelu "oblúčikom" prekvapil gólmana hostí - 4:0. Hokejisti z hlavného mesta mali potom možnosť streliť gól v dvoch presilovkách, ale Kostúr ukazoval svoje umenie a privádzal súpera do zúfalstva. Napokon si udržal čisté konto, v závere predviedli domáci hokejisti v retrodresoch exhibíciu.

ico

HC'05 Banská Bystrica - HC Slovan Bratislava 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Góly: 28. Ján Sýkora (Kristoffersson, Jokila), 33. Zuzin (T. Hričina, Heizer), 35. Jabrocký (Kútny, Miroslav Hlinka), 51. Grman (Heizer)

Vylúčení: 6:5 na 2 min, navyše: 40. Švarný (Slovan) na 10 min za nešp. správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Grečko - M. Korba, P. Korba, 2017 divákov

Banská Bystrica: Kostúr - Huba, M. Grman, Cebák, Brňák, Kubka, Bambúch, Beňa, Novajovský - Ján Sýkora, Jokila, Kristoffersson - Jabrocký, Miroslav Hlinka, Kútny - L. Novák, Pulliainen, M. Kokavec - Zuzin, Heizer, T. Hričina

Slovan: Karhunen - Dobroň, Švarný, P. Frühauf, I. Ďatelinka, Štajnoch, L. Kozák, Jerofejevs - Šatan, Lipiansky, L. Hudáček - Kukumberg, M. Hudec, M. Bartánus - D. Skokan, Bulík, M. Bakoš - Buc, Preisinger, Harvey

Po zápase:

Milan Staš, tréner B. Bystrice: "Prvá tretina bola opatrnejšia, s menej šancami. Naštartovala nás presilovka, využili sme ju, pridali ďalšie góly a do tretej tretiny sme vstúpili s tým, že náskok udržíme. Chlapci podali jeden perfektný výkon, ukázali, že gradujú smerom k play off, navyše sa navrátila dobrá nálada na tento štadión."

Jan Neliba, kouč Slovana: "Víťazstvo si domáci zaslúžili, nastúpili s väčším nasadením a vydržalo im to celý zápas. Výsledok je pre nás krutý, musíme popracovať najmä na mentálnej stránke tímu."

Michal Hudec, útočník Slovana: "Nikto to nečakal, bola to katastrofa, Bystrica hrala srdcom a pokojne vyhrala. Ťažko hodnotiť, niečo nám chýba, aj z veľkých šancí sme nedali gól, čo stačilo domácim, aby sa dostali do laufu. Verím, že nám niečo spadne z neba a pochopíme ako hrať. Bystrica vždy doma hrala dobre a my sa trápime, tretia tretina bola len do plných a proti odhodlanému súperovi to nestačilo."

Jaroslav Jabrocký, strelec jedného gólu B. Bystrice: "Som rád, že so šťastím mi to tam padlo a gólom som prispel na víťazstvo. Hrali sme super, nadviazali na predchádzajúci zápas vo Zvolene, dokonca sme výkon ešte zlepšili. Chceme sa posunúť, aby sme v play off mali z čoho vychádzať. Vyhrali sme, strelili štyri a ak nám to bude takto padať, môžeme si trúfať na veľa. Hrali sme zodpovedne, úvodný gól nás povzbudil a všimli si, že Slovan má v obrane starosti."

Matúš Kostúr, brankár B. Bystrice s čistým kontom: "Darí sa mi proti Slovanu i tímu. Proti silnejšiemu súperovi sa nám hrá lepšie, z protiútokov strieľame góly. Vychádzala nám taktika, ja osobne som niečo zlikvidoval, hlavne tretiu tretinu, a zápas sme pokojne dohrali. Mal som retro dres s číslom Chorošuna, mohol divákov pomýliť, k tomu sa nebudem vyjadrovať, no isté je, že sa chcem k svojmu číslu jedna vrátiť.

Tabuľka po 49. kole

1. HC Košice 50 32 0 2 1 0 15 178:116 101
2. HK 36 Skalica 50 30 1 0 2 1 16 189:144 95
3. Slovan Bratislava 50 29 0 1 3 3 14 164:124 95
4. HK Poprad 50 27 2 1 4 1 15 173:133 92
5. Dukla Trenčín 50 20 2 3 1 2 22 129:128 73
6. MsHK Žilina 50 19 1 4 1 4 21 124:145 72
7. HC'05 Banská Bystrica 50 15 2 5 1 7 20 121:124 67
8. HKm Zvolen 50 19 0 3 1 2 25 117:158 65
9. MHC Martin 50 13 2 5 0 3 27 123:167 56
10. HK Nitra 50 11 4 1 0 3 31 127:180 46

Poznámka: (počet zápasov, výhry - 3 body, výhry po predĺžení - 2 body, výhry po samostatných nájazdoch - 2 body, prehry po predĺžení - 1 bod, prehry po samostatných nájazdoch - 1 bod, prehry - 0 bodov, skóre, body)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Žigmund Pálffy zostrelil hetrikom Nitru