Tenistka Rybáriková: Tráva mi sedí

Magdaléna Rybáriková vyradila Poľku Urszulu Radwanskú.
Magdaléna Rybáriková vyradila Poľku Urszulu Radwanskú. (Autor: TASR/AP)
SITA|12. jún 2009 o 20:00

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková po štvrtý raz vo svojej kariére, tretíkrát tento rok a úplne premiérovo na tráve, postúpila do semifinále dvojhry.

BIRMINGHAM, BRATISLAVA. Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková (58. vo WTA) zdolala na trávnatom turnaji v britskom Birminghame už štvrtú súperku, včera si poradila vo štvrťfinále s Poľkou Urszulou Radwanskou (77.) 6:3, 6:3. Prebojovala sa medzi štyri najlepšie hráčky.

„Tenis na tráve mi sedí," vravela po zápase do telefónu. „Tento povrch mám rada od Wimbledonu 2006, keď som hrala vo finále juniorky. Vyhovuje mojej hre s dobrým servisom, snažím sa aj chodiť na sieť." Vo štvrtok hrala Rybáriková v nahustenom programe kvôli dažďu dva zápasy. Najprv zvíťazila nad Juhoafričankou Scheepersovou (146.) a potom vyradila turnajovú jednotku Ťie Čeng z Číny (16.). „Bol to ťažký deň, do postele som sa dostala až pred polnocou a potom som nevedela zaspať," povedala 20-ročná fedcupová reprezentantka. „V prvom stretnutí som nezačala dobre, ale po prvom prehratom sete mi pomohli rady trénera Mihala, ktorého som si zavolala na kurt. Proti Číňanke som podvečer už podala výborný výkon."

Na nedávnom grandslamovom turnaji Roland Garros vypadla Rybáriková v 2. kole so Srbkou Jankovičovou, sťažovala sa na zdravotné problémy. „Už som som fit a môžem naplno trénovať. Cítim, že forma ide hore," pochvaľovala si. „Je to dobré znamenie pred Wimbledonom."

V semifinále sa rodáčka z Piešťan stretne s Indkou Mirzovou (98.). „Ak zahrám ako v posledných zápasoch, môžem ju zdolať," doplnila Rybáriková.

Dvojhra - štvrťfinále:

Magdaléna Rybáriková (13-SR) - Urszula Radwanská (Poľ.) 6:3, 6:3 za 75 minút (39, 36)

Rybáriková v Birminghame do svojho štvrtého semifinále

BIRMINGHAM 12. júna (SITA) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková po štvrtý raz vo svojej kariére, tretíkrát tento rok a úplne premiérovo na tráve, postúpila do semifinále dvojhry na hlavnom profesionálnom okruhu. V piatkovom stretnutí štvrťfinále singlovej súťaže na turnaji WTA Tour Aegon Classic v britskom Birminghame (International, dotácia 220 000 USD) zvíťazila nad nenasadenou Poľkou Urszulou Radwanskou v ich prvom vzájomnom súboji za hodinu a štvrť presvedčivo 6:3, 6:3. Štyri zápasy v rade predtým naposledy rozhodla vo svoj prospech v auguste 2008 na podujatí kategórie ITF na "harde" v mexickom Monterrey.

"Vývoj som mala v podstate pod kontrolou. Ani raz som nestratila podanie, opäť ma podržalo. Celkovo som možno nehrala až tak dobre, ako vo štvrtok v osemfinále proti Ťie Čeng, napokon to však stačilo," povedala Magdaléna Rybáriková pre agentúru SITA a dodala: "Po náročnom včerajšku som bola dosť unavená a akoby nedostatočne nabudená. Cítila som to v nohách i chrbte a mám veľkú ´svalovicu´, ale zvládla som to super. Prakticky som Poľke nedala vážnejšiu šancu. Poznala som jej hru, ničím ma neprekvapila, bola som na ňu pripravená. Dobre returnuje, má kvalitný bekhend. Ja som sa však sústredila najmä na vlastný výkon. Usilovala som skracovať výmeny, byť agresívna, predvádzať taktiku servis - volej, čo jej evidentne nevyhovovalo - skôr sa ma snažila dostať do medzihry."

V sobotňajšom dueli o svoje úvodné finále na úrovni WTA Tour si Rybáriková, tento týždeň 58. vo svetovom rebríčku, zmeria sily s nenasadenou Indkou Saniou Mirzovou, ktorá síce momentálne figuruje až na 98. mieste po vlaňajšku poznačenom vleklými problémami s pravým zápästím, patrila jej však už aj 27. priečka. Víťazka miešanej štvorhry z januárových vrcholných melbournských Australian Open Mirzová zatiaľ vedie nad slovenskou trojkou 1:0 po tom, ako ju zdolala - tiež medzi najlepšími štyrmi - vo februári na tvrdom povrchu v thajskej Pattayi 6:4, 5:7, 6:1. Od antukovej časti tejto sezóny bývalým fedcupovým kapitánom SR Mojmírom Mihalom namiesto Ladislava Simona vedená Rybáriková predtým postúpila do tejto fázy aj minulý rok v uzbeckom Taškente a vo vstupnej pasáži tejto sezóny v tasmánskom Hobarte. Teraz už má istotu 130 bodov do renkingu a šeku na 10 000 USD. V prípade prieniku do finále by si pripísala minimálne 200 bodov a 19 000 USD.

"Musím sa ešte poradiť s trénerom, čo by na Mirzovú mohlo platiť. Vo februári v Pattayi ma porazila v troch setoch, ale tam som nepredviedla nejaký úžasný výkon. Indka veľmi dobre podáva i returnuje, hrá agresívne. Sama musím zostať aktívna a predviesť kvalitný tenis, ak chcem uspieť. V žiadnom prípade to nie je ľahký žreb a súperka vie na tráve zahrať, urobím však pre postup do finále všetko. Dúfam, že sa mi podarí dostatočne sa do soboty zregenerovať. Mirzová tu má za sebou rovnaký počet zápasov vo dvojhre a k tomu aj debla, tiež nebude svieža," skonštatovala M. Rybáriková.

Druhú birminghamskú semifinálovú dvojicu tvoria Ruska Maria Šarapovová (73.) a touto bývalou svetovou jednotkou nedávno v osemfinále parížskeho grandslamového Roland Garros na antuke zdolaná Číňanka Na Li (20.), ktorá vtedy vo francúzskej metropole nevyužila náskok 4:2 v treťom sete.

Dvadsaťročná piešťanská rodáčka Rybáriková, trinástka tohto podujatia, mala po štvrtkovom pre stredajší dážď "kumulovanom" trojsetovom vyradení juhoafrickej kvalifikantky Chanelle Scheepersovej a následnom večernom značne nečakanom zastavení čínskej jednotky žrebu Ťie Čeng v piatok proti 77. hráčke počítačového poradia Urszule Radwanskej naozaj iba zdanlivo ľahkú úlohu. Osemnásťročná Krakovčanka totiž už nazbierala o dva skalpy súperiek z Top 10 viac ako Slovenka, konkrétne práve dva (Ruska Svetlana Kuznecovová a vlastná staršia sestra Agnieszka Radwanská), a na rozdiel od nej uspela vo finále wimbledonskej súťaže dievčat - predvlani.

V Ratnovciach vyrastajúca a od mladosti v Bratislave žijúca známa žonglérka s loptičkou Rybáriková si vypracovala hneď v úvodnom geme štvrťfinále dva brejkbaly a sama v ďalšej hre čelila jednému. Skóre v neprospech podávajúcej sa však napokon zmenilo až v siedmom geme a bola ňou Poľka, ktorá "premenila" protivníčke šancu svojou prvou dvojchybou. Slovenka potvrdila na 5:3 cez 15:30 a dve zhody a "načatú" U. Radwanskú rozobrala na príjme v deviatej hre bez straty čo i len fiftínu. Rybáriková potom zaznamenala aj piaty gem v rade a mala pri skóre 6:3, 1:0 dva brejkbaly na ešte jeden, odpútala sa však až na 3:1. Vo štvrtej hre druhého dejstva sa vymanila z rebrejkovej hrozby a neskôr za stavu 5:3 ako podávajúca už nezaváhala.

SITA
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenistka Rybáriková: Tráva mi sedí