Tenistka Rybáriková má prvý titul. Vyhrala v Birminghame

Rybáriková triumfovala v Birminghame.
Rybáriková triumfovala v Birminghame. (Autor: ap)
Sportnet|14. jún 2009 o 14:45

Magdaléna Rybáriková vyhrala turnaj WTA v Birminghame, keď si vo finále poradila s Číňankou Na Li 6:0, 7:6. Slovenská tenistka si na konto pripísala premiérový titul na ženskom profesionálnom okruhu.

Birmingham. Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková vyhrala turnaj WTA v Birminghame (dotácia 220.000 dolárov).

Vo finále dvojhry ako nasadená trinástka po výbornom výkone zdolala Číňanku Na Li za 74 minút v dvoch setoch 6:0, 7:6 (2) a pripísala si na konto premiérový titul na ženskom profesionálnom okruhu.

Rybáriková sa na rýchlej anglickej tráve stala šiestou slovenskou tenistkou v histórii, ktorá triumfovala v singli na podujatí WTA.

Zverenka trénera Mojmíra Mihala sa pridala k Radke Zrubákovej, Karine Habšudovej-Cílekovej, Henriete Nagyovej, Daniele Hantuchovej a Martine Suchej. Doterajším maximom Rybárikovej na WTA Tour boli tri semifinálové účasti (Taškent 2008, Hobart 2009, Pattaya 2009). Slovenská reprezentantka za triumf v Birminghame zinkasuje prémiu 37.000 dolárov a do rebríčka WTA jej pribudne 280 bodov. V jeho novom vydaní sa vráti do najlepšej svetovej päťdesiatky.

Šport aj na idnes.cz

Skvelý prvý set a "kanár" pre Na Li

"Bol to veľmi náročný zápas, veď išlo o finále. Nastúpila som proti nepríjemnej súperke, ale pomohlo mi, že mi skvele vyšiel prvý set. Bola som dostatočne agresívna, dobre som sa pohybovala po dvorci, hrala presné údery a to mi zdvihlo sebavedomie," povedala pre TASR Rybáriková, ktorá hrala v úvodnom sete finálového duelu proti Na Li ako z partesu, skvele podávala i returnovala a za 22 minút uštedrila súperke "kanára".

Číňanka, ktorá v semifinále vyradila bývalú svetovú jednotku Rusku Mariu Šarapovovú, pôsobila na trávnatom dvorci bezradným dojmom. Nevedela nájsť účinnú protizbraň na skvelú hru disponovanej slovenskej trojky, ktorej vychádzalo takmer všetko, na čo siahla. Pred zápasom síce slovenská tenistka pociťovala nervozitu, tú však úvodnými vydarenými údermi hneď zahnala:

"Musím sa priznať, že keď som večer zaspávala, myslela som na finále, takisto aj dnes pri raňajkách. Akonáhle som však nastúpila na kurt, všetko zo mňa opadlo, aj mňa samu prekvapilo, aká som bola pokojná."

Na začiatku druhého setu Rybáriková nevyužila dva brejkbaly a Na Li sa postupne prebrala. Začala si vyhrávať svoj servis a stavu 5:4 mala k dispozícii dva setbaly, lenže Rybáriková ich odvrátila a vynútila si tajbrejk, v ktorom mala jasne navrch. Po dvoch minibrejkoch si vybudovala náskok 4:1 a za stavu 6:2 premenila v poradí druhý mečbal.

"Celý druhý set sme sa s Na Li naťahovali, našťastie som v tajbrejku vyhrala a preto som spokojná s celým vystúpením na turnaji," dodala Rybáriková, pre ktorú bol turnaj v Birminghame prípravou na Wimbledon: "Je to super signál pred Wimbledonom. Veľmi mi pomohla príprava u pána Karasa v Kopčanoch na prírodnej tráve, celkovo sa na tomto povrchu cítim ako ryba vo vode. Pokúsim sa vo Wimbledone urobiť dobrý výsledok, ale veľa záleží aj od žrebu. Pokojne môžem dostať sestry Williamsové a to potom nebude prechádza ružovým sadom," dodal Rybáriková.

Prvý vzájomný zápas medzi Rybárikovou a Na Li mal pikantnú príchuť. Slovensko a Čína totiž začiatkom februára 2010 nastúpia proti sebe v zápase 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie.

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (13-SR) - Na Li (25-Čína) 6:0, 7:6 (2)

Magdaléna Rybáriková sa zásluhou svojho úspechu v Birminghame stala šiestou slovenskou tenistkou s triumfom vo dvojhre na podujatí WTA Tour.

Na čele interného národného poradia figuruje Henrieta Nagyová s 9 trofejami. Po tri víťazstvá majú na konte Daniela Hantuchová a Radka Zrubáková (ešte pred érou samostatnosti), dve Martina Suchá a zhodne jedno Karina Cíleková-Habšudová a teraz Rybáriková. S výnimkou Hantuchovej a čerstvej birminghamskej šampiónky všetky ďalšie víťazky zo SR už ukončili svoju profesionálnu kariéru.

Do nedele posledný slovenský úspech bol datovaný 28. októbrom 2007, keď Hantuchová zvíťazila v Linzi. Ako jediná zároveň uspela na najvyššej úrovni Tier I (momentálne Premier), a to hneď dvakrát v kalifornskom Indian Wells. Podujatie v Birminghame malo kategóriu International. Od Hantuchovej spomenutého triumfu v Linzi bola dvakrát vo finále Dominika Cibulková, a to vlani v Amelia Island na Floride i v Montreale.

Prehľad turnajových triumfov slovenských tenistiek vo dvojhre na okruhu WTA:

  • Henrieta Nagyová (9): Pattaya (1997, 2003), Varšava (1996, 2000), Palermo (2000), Kuala Lumpur (2000), Prostějov (1999), Sopot (1998), Istanbul (1998)
  • Daniela Hantuchová (3): Indian Wells (2002, 2007), Linz (2007)
  • *Radka Zrubáková (3): Brusel (1989), Štrasburg (1991), Praha (1992)
  • Martina Suchá (2): Québec (2004), Hobart (2002)
  • Karina Cíleková-Habšudová (1): Pörtschach (1999)
  • Magdaléna Rybáriková (1): Birmingham (2009)

(*Zrubáková dosiahla svoje víťazstvá ešte v ére bývalého Československa, resp. ČSFR)

Najväčšie míľniky v kariére slovenskej tenistky Magdalény Rybárikovej:
  1. 5. septembra 2005 vyhrala turnaj ITF v talianskom Mestre
  2. 17. marca 2008 vyhrala turnaj ITF v ruskom Petrohrade-Vsevoložsku
  3. 31. marca 2008 vyhrala turnaj ITF v gréckom Patrase
  4. v septembri 2008 postúpila do 3. kola na US Open
  5. 14. júna 2009 vyhrala turnaj WTA v anglickom Birminghame
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tenistka Rybáriková má prvý titul. Vyhrala v Birminghame