Rybáriková prehrala v 3. kole so Schnyderovou

Magdaléna Rybáriková.
Magdaléna Rybáriková. (Autor: SITA AP)
SITA|30. aug 2008 o 09:30

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková prehrala v piatkovom stretnutí v 3. kole dvojhry žien na US Open v New Yorku s favorizovanou Švajčiarkou Patty Schnyderovou 6:7 (4), 4:6.

NEW YORK 30. augusta (SITA) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková prehrala v piatkovom stretnutí v 3. kole dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku (celková dotácia 20,657 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II) s favorizovanou Švajčiarkou Patty Schnyderovou za 111 minút tesne a dôstojne 6:7 (4), 4:6.

Pre Rybárikovú aj tak rekord

Devätnásťročná piešťanská rodáčka Rybáriková, ktorá si už postupom medzi najlepších 32 posunulo o jedno kolo svoj rekord z úrovne „veľkej štvorky“ (2. kolo na Roland Garros koncom mája), mala proti pätnástke svetového rebríčka i žrebu Schnyderovej náskok 3:0, ale aj tri setbaly na príjme v desiatom geme prvého setu. Šance nevyužila, nevydaril sa jej ani tajbrejk a favoritka po rebrejku na 1:1 v druhej časti naznačila rozhodnutie únikom na 4:1. Slovenka ešte znížila z 2:5 na 4:5 aj cez tri mečbaly v ôsmom geme pri vlastnom podaní, ale náznak možného obratu napokon nedotiahla.

Stretnutie na dvorci č. 11 v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center sa začalo s približne štvorhodinovým meškaním oproti predpokladom pre dva predchádzajúce päťsetové duely mužov. Navyše, za stavu 3:0, 30:30 bolo prerušené na približne dvadsať minút pre dážď a pri skóre 3:3, 15:0 (zhodne z pohľadu Slovenky) sa z rovnakého dôvodu nehralo asi hodinu a štvrť.

Prehra mrzí

„Určite to môžem označiť za zápas nevyužitých príležitostí, čo ma na jednej strane veľmi mrzí, pretože sa mohol skončiť aj v môj prospech, ale zároveň je to dosť povzbudzujúce. Overila som si totiž, že aj s bývalou hráčkou hornej desiatky, ktorá je dnes na pätnástom mieste vo svetovom rebríčku, môžem absolvovať vyrovnanú partiu. Bolo to niečo úplne iné ako ten debakel na Roland Garros od Safinovej vyplývajúci aj z únavy po kvalifikácii,“ povedala M. Rybáriková pre agentúru SITA a dodala:

„Pociťujem napredovanie a napriek dnešnej prehre veľkú spokojnosť s týmto výkonom i celým mojím účinkovaním na US Open. Škoda, že sa rozpršalo za stavu 3:0 pre mňa. Sedeli sme štvrť hodiny na lavičke, vyviedlo ma to z koncentrácie a stvrdla som asi viac ako Schnyderová.

Trošku mi prekážalo aj umelé osvetlenie - predsa len nie som na také čosi najmä pri podaní príliš zvyknutá, ale nechcem sa na nič vyhovárať. Pri tých troch setbaloch som nemala žiadnu vyloženú šancu - nahrávku na víťazný úder či čosi podobné. Ukázali sa Švajčiarkine skúsenosti i variabilnosť, k ničomu ma nepustila. Spätne si hovorím, že som sa vtedy mohla pokúsiť o väčšiu aktivitu, zariskovať rýchlejšiu loptičku. So setom k dobru by sa mi určite hralo príjemnejšie. Netvrdím, že by som zvíťazila, ale všetko mohlo byť iné. Schnyderová si však dnes počínala fantasticky, skoro vôbec nekazila.“

Slovenka sa posunie v rebríčku vyššie

Členka NTC Rybáriková, ktorá by sa mala posunúť z 89. miesta vo svetovom rebríčku WTA Tour približne na rozhranie siedmej a ôsmej desiatky (na konci uplynulej sezóny jej patrilo 231. miesto), si odnáša zo 127. majstrovstiev USA 90 renkingových bodov a šek na 46 000 USD. Do New Yorku prichádzala so 130 417 USD na konte počas celej kariéry. Najbližšie by sa mala predstaviť v týždni od 8. septembra na turnaji ITF s dotáciou 100 000 USD na antuke v Aténach a odtiaľ zrejme zamieri na podujatie s rovnakými základnými údajmi do Sofie. Zverenkyňa Ladislava Simona bola pred US Open vo finále „stotisícky“ ITF v mexickom Monterrey, ale na tvrdom povrchu.

Víťazka tohtoročných „hardových“ podujatí ITF v ruskom Petrohrade-Vsevoložsku (25 000 USD) a gréckej Patre (50 000 USD) Rybáriková sa na parížskom Roland Garros 2008 prebojovala z kvalifikácie do 2. kola hlavnej súťaže (proti dominujúcej Ruske Dinare Safinovej, v ktorej vtedy zažívala na vrcholnej scéne svoju premiéru. Vo Wimbledone síce tiež zvládla elimináciu, ale prehrala hneď na úvod hlavnej súťaže s Rumunkou Monikou Niculescovou.

US Open bolo veľmi úspešné

Teraz jej už postavenie v systéme stačilo na právo priamej účasti a do piatka ho využívala bez straty čo i len setu. V štyroch dejstvách prehrala len 7 gemov, hoci čelila rebríčkovo vyššie postaveným súperkám - Argentínčanke Gisele Dulkovej (45.) a Rakúšanke Tamire Paszekovej (68.). Rybárikovej rebríčkovo najcennejším skalpom stále zostáva predvlaňajšie pražské zdolanie Češky Lucie Šafářovej, vtedy 31. v hodnotení.

O desať rokov staršia ľaváčka Schnyderová účinkujúca v grandslamovej hlavnej súťaži dvojhry po 50. raz v kariére, si v osemfinále - rovnako ako na Roland Garros 2008 - zmeria v lokalite Flushing Meadows v Corona Parku na severovýchode newyorskej štvrti Queens sily so Slovinkou Katarinou Srebotnikovou (28. v počítačovom poradí).

Nad finalistkou z miestnej súťaže junioriek 1998 (prehra s Jelenou Dokičovou) vedie v bilancii vzájomných stretnutí 3:1. Piatkovú premožiteľku vlaňajšej newyorskej finalistky, Rusky Svetlany Kuznecovovej, zdolala Schnyderová nedávno na parížskej antuke 6:2, 6:4.

Dvojhra žien - 3. kolo:
Patty Schnyderová (15-Švajč.) - Magdaléna Rybáriková (SR) 7:6 (4), 6:4 za 111 minút (67, 44)

Rybáriková začala servisom bez zaváhania, v druhom geme využila druhý brejkbal, únik potvrdila na sľubných 3:0* a dostala sa ako returnujúca na 30:30, keď obe aktérky približne na 20 minút vyhnal z dvorca dážď. Prestávka zjavne viac prospela Schnyderovej. Po pauze totiž nielen okamžite znížila na 1:3, ale bez straty bodu dosiahla rebrejk na 2:3 a cez dve zhody vyrovnala. Slovenka si ešte stihla pripísať vstupný fiftín siedmeho gemu, potom však na hodinu a štvrť opäť malo absolútnu prevahu počasie.

V tretej kapitole zápasu Rybáriková najprv mierne váhala pri vlastnom podaní v deviatej hre (40:30 zo 40:0) a vzápätí si vypracovala tri setbaly na príjme v desiatom geme. Zostalo však pri tejto obrovskej šanci a skúsená Švajčiarka okamžite kontrovala brejkom. Slovenka sa síce za stavu 5:6* vzchopila a dokázala vyrovnať cez kombináciu brejkbal, setbal, premenený brejkbal, ale „lotériu“ už nezvládla.

Schnyderová udržovala náskok

Schnyderová začala minibrejkom, upravila na 3:0, neskôr mala náskok 4:1, patrila jej aj siedma a ôsma loptička a Rybáriková od skóre *2:6 vymazala len polovicu zo záťaže štyroch setbalov. Švajčiarka po 67 minútach tenisu zužitkovala svoju celkovo štvrtú možnosť na uchmatnutie si úvodného dejstva.

V druhej časti Rybáriková odskočila brejkom do vedenia, ale odvtedy prehrala štyri gemy v rade. Zdalo sa, že koncovka bude exhibíciou Schnyderovej proti „zlomenej“ súperke. Opak bol pravdou. Slovenku za stavu 2:5 akoby povzbudilo odvrátenie troch mečbalov pri svojom podaní. Zobrala totiž Švajčiarke to jej v deviatej hre a náhle vo vzduchu visel namiesto dažďa možný obrat.

Zrazu vyvstala spomienka na to, ako Schnyderovej vlani na US Open práve v 3. kole nestačil náskok 6:4, 4:1 proti Tamire Paszekovej (Rybáriková teraz deklasovala túto Rakúšanku v 2. kole), lenže Švajčiarka zapla a na príjme nepovolila rozvíjanie scenára o repríze malého zázraku na jej účet.

Štatistiky (Schnyderová - Rybáriková):

Esá: 1 - 3

Dvojchyby: 1 - 7

Úspešnosť 1. podania: 57/85 (67%) - 43/75 (57%)

Efektivita pri 1. podaní: 36/57 (63%) - 26/43 (60%)

Efektivita pri 2. podaní: 13/28 (46%) - 11/32 (34%)

Body na príjme: 38/75 (51%) - 36/85 (42%)

Víťazné údery: 21 - 26

Nevynútené chyby: 36 - 52

Brejkbaly: 0/1 (0%) - 3/4 (75%)

Zásahy pri sieti: 5/9 (56%) - 4/7 (57%)

Body celkovo: 87 - 73

Najrýchlejšie podanie: 175 km/h - 185 km/h

Priemerná rýchlosť 1. podania: 148 km/h - 166 km/h

Priemerná rýchlosť 2. podania: 126 km/h - 130 km/h

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rybáriková prehrala v 3. kole so Schnyderovou