Roland Garros: Rybáriková po boji do druhého kola

Magdaléna Rybaríková
Magdaléna Rybaríková (Autor: SITA, AP)
SITA|28. máj 2008 o 14:31

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková zvíťazila v stredajšom stretnutí v 1. kole hlavnej súťaže dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny.

PARÍŽ 28. mája (SITA) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková zvíťazila v stredajšom stretnutí v 1. kole hlavnej súťaže dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny, Roland Garros v Paríži (dotácia 15 575 960 eur, antuka), nad takistou neasadenou Chorvátkou Karolinou Špremovou 7:6 (3), 3:6, 8:6.

V treťom sete členka NTC viedla 3:1 a mala po rebrejku 3 brejkbaly na 4:2, ale neskôr sama za stavu 3:5 čelila 3 mečbalom. Rybárikovej triumfom 8:6 v rozhodujúcej časti sa skončil aj jej súboj v 1. kole miestnej kvalifikácie proti Talianke Roberte Vinciovej. Slovenka sa v 2. kole hlavnej súťaže vo francúzskej metropole premiérovo stretne s Ruskou Dinarou Safinovou nasadenou ako trinástou. Už teraz má istotu zisku šeku na 23 760 eur.

Víťazka nedávnych turnajov ITF v ruskom Petrohrade-Vsevoložsku a gréckej Patre Rybáriková štartuje na seniorskom grandslamovom podujatí len po druhý raz. Vlani vo Wimbledone prehrala hneď v 1. kole kvalifikácie s Rumunkou Monicou Niculescovou, takže si teraz na takejto úrovni zlepšila osobný rekord už o štyri kolá. Na Roland Garros ako juniorka podľahla hneď na úvod v rokoch 2004 i 2005, a to Bieloruskám Oľge Govorcovovej a Viktorii Azarenkovej.

Špremová aj so skalpom Hantuchovej

Dvadsaťtriročná rodáčka z Varaždínu Špremová, štvrťfinalistka Wimbledonu 2004, sa fanúšikom slovenského tenisu pripomenula už 9. apríla, keď ako kvalifikantka zdolala Danielu Hantuchovú v 2. kole v Amelia Island. Stále platí, že išlo o zatiaľ posledný súťažný zápas Hantuchovej, ktorej následne diagnostikovali únavovú zlomeninu pätnej kosti pravej nohy. Chorvátka vtedy absolvovala len svoje piate stretnutie po zranení lakťa, pre ktoré nútene pauzovala od mája 2007. Naposledy bola vo štvrťfinále podujatia ITF s dotáciou 75 000 USD v domácom Záhrebe.

Špremová je víťazkou siedmich turnajov na úrovni ITF a trojnásobnou finalistkou s hodnotou WTA. Niekdajšia zverenkyňa kontroverzného Bornu Bikiča, ktorý v tom období bol priateľom Srbky Jeleny Dokičovej (všeobecne panujú názory, že práve on sa podieľal na výkonnostnom úpadku oboch), v minulosti zdolala napríklad spomenutú Dokičovú či Američanku Venus Williamsovú, keď jej v 2. kole na posvätnej londýnskej tráve pred štyrmi rokmi rozhodca v tajbrejku omylom prirátal jeden bod.


Dvojhra žien - 1. kolo:

  • Magdaléna Rybáriková (SR) - Karolina Špremová (Chorv.) 7:6 (3), 3:6, 8:6 za 157 minút (53´, 45´, 59´)

V prvom dejstve Rybáriková pri svojej absolútnej premiére vo "veľkom pavúku" na takejto úrovni - odložnej o jeden deň pre utorňajší dážď - triumfovala 7:6 (3), hoci prehrávala 2:4 a v tajbrejku 0:3. Prvý setbal premenila bekhendovým halfvolejovým skrátením z "téčka" po predchádzajúcej ofenzíve. Devätnásťročná piešťanská rodáčka, tento týždeň 158. vo svetovom rebríčku, začala dvojchybou a nielen vo vstupnom 9-minútovom geme si počínala nervózne a neisto.

Niekdajšia sedemnástka renkingu Špremová, momentálne až 345. v počítačovom poradí WTA Tour, forhendovým víťazným úderom von z dvorca zužitkovala štvrtý brejkbal, následne však stratila vlastný servis bez dosiahnutia fiftínu. Potvrdila až ďalší únik. Slovenka v tejto fáze robila chyby, triafala polmetrové outy a aspoň trochu si pomáhla podaním. Uvoľnila sa až v strednej fáze vstupného dejstva a náhle viedla 5:4. V dvanástom geme si ako prijímajúca vynútila dve zhody, nie však setbal. Chorvátka otvorila "lotériu" aktívnejšie i šťastnejšie, ale od skóre 0:3 prevzala kontrolu Rybáriková.

V druhom sete Slovenka inkasovala brejk vo štvrtom geme za stavu 1:2, v šiestej hre čelila ďalšiemu brejkbalu a pri vlastnom podaní v ôsmom geme odvrátila 5 setbalov. V deviatej hre mala smolu, keď pri jej treťom brejkbale empajrový rozhodca opravil verdikt čiarového v prospech Špremovej a na ukazovateli skóre sa objavila zhoda namiesto gemu na 4:5. Chorvátka potom využila frustráciu súperky a získala ďalšie dve loptičky.

Na inokedy len tréningovom dvorci č. 15 v areáli pri Boulonskom lesíku v pomerne silnom vetre musel medzi slovenskou úspešnou kvalifikantkou a chorvátskou držiteľkou tzv. chráneného renkingu rozhodnúť o postupujúcej tretí set. V ňom Rybáriková, finalistka predvlaňajšej wimbledonskej dvojhry dievčat, predviedla dve čisté hry pri svojom podaní a odskočila na returne na 3:1, ale nezmazala štvrtý brejkbal v piatom geme a po nevyužití troch vlastných takýchto šancí vyprodukovala za stavu 3:3 a 15:40 dvojchybu. V koncovke však napokon našla dostatok tenisových schopností i mentálnych síl na obrat. Pri jej druhom mečbale Špremová v dlhej výmene poslala forhend vedľa postrannej čiary.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roland Garros: Rybáriková po boji do druhého kola