Lidström kraľuje obrancom NHL aj po štyridsiatke

Nicklas Lidström nestratil v štyridsiatke nič zo svojej skvelej hry.
Nicklas Lidström nestratil v štyridsiatke nič zo svojej skvelej hry. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|11. jan 2011 o 15:45

Švédska ikona Detroitu Nicklas Lidström patrí dlhé roky medzi najlepších obrancov sveta. Viacero odborníkov o ňom dokonca hovorí, že je najlepším bekom v hokejovej histórii.

BRATISLAVA. Nicklas Lidström už pred sezónou avizoval, že rozmýšľa nad koncom kariéry a prebiehajúci ročník bude pre neho posledný.

Skvelý švédsky obranca povedal, že je už unavený. V apríli oslávi štyridsiateprvé narodeniny. Vek však na jeho hre nie je vôbec badať. Stále je výborný v hre dopredu aj dozadu a stále sa dokáže vyrovnať mladším súperom.

Šanca na siedmy zisk Norrisovej trofeje

Častokrát ich dokonca predčí, o čom svedčia aj články analytikov na nhl.com či televízie ESPN, ktoré nestarnúceho kapitána Detroitu považujú za najväčšieho kandidáta na Norris Trophy pre najlepšieho obrancu NHL.

„Norrisova trofej je vždy len bonus k vašej práci. Vážim si ju, ale nie je to najdôležitejšie," povedal rodák z Vasterasu pre nhl.com. V minulej sezóne skončil v hlasovaní až štvrtý, keď ho predbehli okrem víťazného Duncana Keitha aj Mike Green a Drew Doughty.

Lidström by tak mohol získať prestížne ocenenie už siedmykrát. Viac by mal od neho v histórii už len Bobby Orr, ktorý ich má osem.

„Nicklasa voláme dokonalý človek, lebo všetko, čo robí, robí výborne. Myslím si, že to je výstižná prezývka," povedal v rozhovore pre espn.com kolega z obrany Red Wings Nicklas Kronwall.

„Momentálne nie je v lige lepší obranca ako on," doplnil Kronwalla pre nhl.com Chris Chelios, ktorý odohral posledný zápas v profilige v 48 rokoch.

((anketa))

Najlepší obranca histórie

Niektorí odborníci hovoria, že švédsky bek je asi najlepším obrancom v histórii hokeja a porovnávajú ho s legendami ako Orr, Paul Coffey, Ray Bourque, Doug Harvey či Denis Potvin.

„Určite patrí medzi najlepších. Zoberte si len, že celú dobu hrá na vysokej úrovni. Okrem toho je aj príkladným človekom po každej stránke. Obdivujem ho," zložil Lidströmovi poklonu Bobby Orr.

Lidström začal túto sezónu skvele. Bodoval v prvých jedenástich zápasoch a v decembri strelil v zápase so St. Louis prvý hetrik v kariére. Paradoxne stál vtedy v bránke Blues Jaroslav Halák.

V kanadskom bodovaní obrancov je druhý za Dustinom Byfuglienom z Atlanty. Obaja majú 41 bodov, zadák Atlanty má však viac gólov.

Švédsky veterán odohral v NHL už 1454 zápasov, v ktorých získal 1085 bodov. Všetky v drese Detroitu Red Wings, ktorý ho v roku 1989 draftoval z 52. miesta.

Hetrik Nicklasa Lidströma do siete Jaroslava Haláka

Vyhral Stanleyho pohár, olympiádu aj majstrovstvá sveta

Od roku 2006, keď skončil kariéru Steve Yzerman, je v slávnom klube kapitánom. S tímom vyhral štyrikrát Stanleyho pohár, jedenásťkrát si zahral v Zápase hviezd a v roku 2002 získal aj Conn Smythe Trophy pre najlepšieho hráča play off.

Úspechy tiež zažil v drese švédskej reprezentácie, s ktorou vyhral olympiádu v Turíne. Majstrovstvá sveta vyhral len raz preto, že Detroit patrí každý rok medzi favoritov na Stanleyho pohára. Spolu s ďalšími 24 hráčmi tak patrí medzi členov prestížneho Triple Gold Clubu.

„Čo robí Nicka takým veľkým hráčom je to, že každý zápas berie rovnako a rovnako k nemu pristupuje. Či je to všedný alebo dôležitý duel, v každom ide naplno," povedal pre yahoo.com generálny manažér Detroitu Ken Holland.

Niekdajší skvelý obranca New Jersey či Anaheimu Scott Niedermayer vyzdvihuje aj Lidströmove hokejové IQ. „Určite je jedným z najinteligentnejších hráčov aký kedy hrali hokej," povedal Kanaďan ESPN.

lidstrom_stanley_cup_res.jpg

Možno ešte neskončí

Pre Lidströma hovorí aj to, že s ním v zostave Red Wings vždy postúpili do play off. „Jediné, čo ma mrzí je, že nikdy nezískal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča. Ak by sa udeľovala trofej za dekádu, tak za roky 2001 až 2010 by bol Nick jasným favoritom," dodal Holland.

Manažér Detroitu chcel podpísať s ikonou tímu pred sezónou dvojročnú zmluvu. Dohodli sa však len na jednom roku. „Spával by som lepšie, ak by to bolo na dva ročníky. Dúfam však, že si to rozmyslí a bude pokračovať, stále je skvelý," doplnil Holland.

„Uvidíme, čo bude po sezóne. Rád si s manažérom sadnem a niečo vymyslíme," tajomne dodal Lidström.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Lidström kraľuje obrancom NHL aj po štyridsiatke