Hral za Slovensko, vo Vietname má status hviezdy. Čaká na pas, čo mu sľúbili policajti

Patrik Le Giang.

Hral za Slovensko, vo Vietname má status hviezdy. Čaká na pas, čo mu sľúbili policajti

Patrik Le Giang. (Autor: archív Patrik Le Giang)
Patrik Le Giang.
Patrik Le Giang. (Autor: archív Patrik Le Giang)
Pavol Spál|9. jan 2024 o 08:00

Aký je život vo Vietname?

Narodil sa v Lučenci, vyrastal vo Fiľakove. Ako futbalista prešiel žilinskou akadémiou. Šesť rokov pôsobil v Česku. Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách. Od vlaňajška pôsobí vo Vietname, odkiaľ pochádza jeho otec. 

Už v piatich rokoch sníval o veľkých veciach. V šestnástich si ich začal písať na papier. Postupne sa začali plniť. Keď sa stal profesionálnym futbalistom, uvedomil si, že môže byť vzorom pre iných ľudí.

Keď v roku 2021 získal prestížne charitatívne ocenenie Merit Award, jeho meno spoznal celý svet.

Futbalový brankár PATRIK LE GIANG založil nadáciu STEP BY STEP, ktorá inšpiruje, vzdeláva a finančne podporuje deti a mládež. Vedie mladú generáciu k zdravému životnému štýlu a pomáha deťom s ťažkým zdravotným alebo sociálnym príbehom.

Venujete sa charite, máte nadáciu. Nedávno ste vydali už druhý inšpiratívny diár Step by Step. Môžete opísať jeho význam?  

Vždy som si písal veci na papier, som v tomto smere taká stará škola. Od šestnástich rokov som si začal písať svoje sny a ciele na papier. Verím, že keď si to človek napíše sám svojou rukou, tak si to manifestuje do reálneho života. Robím to dodnes. Vždy som mal nejaký diár, ale vždy mi tam niečo chýbalo. Tak som si vytvoril svoj.

V každodennom živote mi pomáha ísť za svojimi cieľmi. Chcel som sa podeliť so svetom a vytvoril som niečo viac ako len zápisník. Je to sprievodca životom a môj partner na ceste za snami. Zahrnul som tam aj otázky na telo, naozaj do hĺbky. Ide aj o sebareflexiu. Chcel som, aby to malo vyšší presah. Mal som iba jedinú podmienku, že sa vzdávam svojho honorára. Celý výťažok pôjde na charitu. Vďaka tomu môžeme pomáhať a meniť detské príbehy.

Od januára minulého roka pôsobíte o Vietname. Nakoľko angažmán napĺňa vaše predstavy? 

Na to sa nedá pripraviť, môžete mať akékoľvek predstavy. Keď tam človek príde, zbadá úplne iný svet. Nemám rád očakávania, v hlave mi však prebehlo niekoľko scenárov, čo ma tam čaká. Aj tak som šiel do úplného neznáma. Nepovedal by som, že som šiel do inej krajiny, ale na druhý koniec sveta. Som tam už takmer rok, zažil som najväčšiu školu môjho života. Možno aj najťažšie skúšky.  

(Autor: Patrik a jeho špeciálny diár. )

Ste tam spokojný?  

Áno, zvykám si čoraz viacej. Čoraz viacej sa udomácňujem. 

Šokovalo vás tam niečo? 

Veľa vecí ma tam zaskočilo. Najťažšie som si zvykal na počasie. Prídete tam a dostanete facku. Sú tam obrovské horúčavy, hlavne v letných mesiacoch. Hlavne vlhkosť vzduchu mi robí problém, keďže každý deň trénujeme. Je to úplne iná klíma a podnebie v porovnaní s tým, na čo som bol zvyknutý.  

Vy však máte výhodu v tom, že váš otec je pôvodom Vietnamec. Príbuzní vás na to mohli lepšie pripraviť, nie?  

Informácie som samozrejme mal. Ocko mi vravel, na čo sa mám pripraviť, či ako to tam funguje. Môžete však mať akékoľvek informácie, ale aj tak si to musíte odžiť. Až časom pochopíte, ako to tam funguje. 

Slovensko ste reprezentovali vo všetkých kategóriách okrem áčka, kde je veľká konkurencia. Svoj sen si tak túžite splniť v drese vietnamskej reprezentácie. Ako sa vám to darí? 

Voláte v dobrom čase, lebo práve v Katare začínajú majstrovstvá Ázie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Hral za Slovensko, vo Vietname má status hviezdy. Čaká na pas, čo mu sľúbili policajti