Hviezdny hráč kritizuje FIBA. V tomto musia dobehnúť NBA, vraví

Jusuf Nurkič v súboji s Danielom Theisom na ME v basketbale 2022.
Jusuf Nurkič v súboji s Danielom Theisom na ME v basketbale 2022. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|4. sep 2022 o 08:40 (aktualizované 4. sep 2022 o 09:10)

Počas tretieho dňa EuroBasketu sa odohral tucet zápasov.

BRATISLAVA. Bosna a Hercegovina podľahla v druhom zápase na EuroBaskete 2022 Nemecku 82:92. Do polčasovej prestávky išla s päťbodovým vedením, no po tretej desaťminútovke už prehrávala o dvanásť.

Balkánci zažili štvrtinu hrôzy. Nedarilo sa im v ofenzíve ani v defenzíve. Domáci tím bol v tomto úseku hry jasne lepší a napokon štvrtinu vyhral 28:11.

„Povedal som svojim hráčom, že môžu byť radi, že prvý polčas prehrali iba o päť bodov,” citoval nemeckého trénera Gordona Herberta web Eurohoops.net.

„Do druhého polčasu sme vstúpili oveľa lepšie, mali sme väčšiu intenzitu a celkovo sme hrali lepšie,” dodal kouč Nemecka.

V zápase sa bodovo najviac darilo najužitočnejšiemu hráčovi Ligy Endesa za minulý ročník Džananovi Musovi. Zaznamenal 30 bodov pri streľbe 13/17 z poľa.

„Rešpektujeme každého, ale nikoho sa nebojíme,“ povedal Musa na tlačovej konferencii po zápase. „Vieme, že sú to skvelé tímy, ale v skupine je stále všetko otvorené. Takže budeme proti tejto výzve bojovať."

Ďalšiu hviezdu Bosny a Hercegoviny a tímu NBA Portland Trail Blazers Jusufa Nurkiča bolo v zápase vidieť pri pár pekných momentoch. Jedným alebo rovno dvoma z nich boli aj bloky, ktoré si vymenili s talentovaným Wagnerom.

VIDEO: Jusuf Nurkič a Franz Wagner si v zápase vymenili bloky

Kritizoval pravidlá FIBA

Po zápase aj tento moment zahrnul do svojej kritiky smerom k rozhodcom.

„Osobne si myslím, že FIBA bojuje s pravidlami. V tomto musia dohnať NBA. Mal som toľko možností získať faul. Napríklad, keď sa Wagner chystal zasmečovať, bol to jednoznačne čistý blok a rozhodca odpískal faul. 

Dobre, poďme ďalej. Keď som sa potom otočil v súboji s Theisom, jasne ma tlačil za hranou pravidiel a nebol to faul, následne to bol vraj faul na Wagnera.

Na konci dňa sme pochopili, že hráme u nich doma, je tu domáce publikum a rozhodcovia nás nenechajú oddychovať. Príliš nás to nezaujíma a ideme ďalej,” povedal Nurkič na tlačovej konferencii.

Pripísal si síce 21 bodov a sedem doskokov, no v štatistike plus-mínus mu svietilo číslo -14. Z jeho pobytu na palubovke tím príliš neťažil.

„Myslím si, že sa nič nepokazilo, ale jednoducho nemáme skúsenosti na to, aby sme hrali 40 minút skvelého basketbalu. Sme mladý tím a veci sa budú len zlepšovať,“ dodal.

Dennis Schröder sa snaží zakončiť cez brániaceho Jusufa Nurkiča.
Dennis Schröder sa snaží zakončiť cez brániaceho Jusufa Nurkiča. (Autor: TASR/AP)

Nemci ukázali rovnako, ako proti Francúzsku tímovú hru. Až piati hráči boli na dvojcifernom počte bodov. Najviac ich mala dvojica z NBA Dennis Schröder a Franz Wagner (18).

Na Nemecko čaká v nedeľu zápas s Litvou. Minimálne dovtedy ostanú Nemci na prvej priečke v tabuľke skupiny B.

Na Bosnu teraz čaká veľmi náročná séria zápasov. V nedeľu odohrajú duel proti lídrom skupiny Slovinsku, v utorok na nich čaká Francúzsko a v stredu Litva. 

„Myslím si, že sa musíme v ďalších zápasoch poučiť z našich chýb, pretože na nás čakajú tri naozaj ťažké zápasy so Slovinskom, Francúzskom a Litvou. Nemôžeme robiť chyby, ktoré sme urobili dnes,” prezradil Musa.

Litva má to najhoršie za sebou

V "skupine smrti" na seba narazili aj favoriti na zisk titulu ME Francúzsko a Litva. Litovskí basketbalisti išli do poslednej štvrtiny so šesťbodovým vedením.

Počas poslednej desaťminútovky bolo skóre vyrovnané 64:64, ale tesne pred koncom predviedli Francúzi kľúčovú sedembodovú šnúru.

Po studenej sprche od Nemecka v prvom zápase sa prebudila francúzska hviezda Evan Fournier. V zápase nastrieľal 27 bodov pri 45% úspešnosti streľby z poľa. 

„Myslím si, že som sa dnes večer trochu viac zapojil do ofenzívy a to mi pomohlo nájsť môj rytmus. Konečne som začal hrať svoj basketbal na tomto šampionáte," citoval Fourniera web Eurohoops.net.

VIDEO: Zostrih akcií Evana Fourniera v zápase s Litvou

Nikto z Francúzov okrem neho nebol na dvojcifernom počte bodov. Napríklad hviezdny Gobert zaznamenal iba osem bodov pri streľbe 1/5 z poľa. Šesťkrát trafil trestný hod.

Na Litvu čaká v nedeľu Nemecko, následne Maďarsko a Bosna a Hercegovina. „Musíme sa stále snažiť zabojovať o titul,“ povedal tréner Litvy Kazys Maksvytis.

Na atraktívny zápas s Francúzskom sa prišli pozrieť aj majiteľ tímu Sacramento Kings Vivek Ranadive s hlavným trénerom Mikeom Brownom, ktorí sledovali svoju európsku hviezdu Domantasa Sabonisa.

Jokič vo vypredanej hale

Českí basketbalisti hrali pred zaplnenou domácou O2 Arenou v Prahe.

Čelili favoritovi zo Srbska, ktoré vyhralo 81:68. Tento duel sledovalo viac ako 15-tisíc divákov. Toto číslo sa stalo rekordom v histórii českého basketbalu. 

„Oproti piatku bola o dosť lepšia atmosféra. Aj keď včera bola tiež skvelá, ale tentoraz bolo o štyritisíc ľudí viac. Je to poznať, fanúšikovia sú pre nás šiesty hráč na palubovke.

Budeme potrebovať každého z nich, aby prišiel na ostávajúce zápasy,” povedal po zápase rozohrávač Česka Ondřej Sehnal pre iSport.cz.

Rovnako ako proti Holandsku, hviezda tímu Nikola Jokič neodohral veľký počet minút. Aj napriek tomu zaznamenal double-double 18 bodov a 11 doskokov.

Čechov treba pochváliť za bojovnosť, s ktorou hrali. V zápase s Poľskom doplatili na prvú štvrtinu, so Srbskom na druhú, ktorú prehrali 10:23. 

VIDEO: Nikola Jokič v zápase proti Česku

Bodovo sa na českej strane najviac darilo mladému hráčovi Oklahomy City Thunder Vítovi Krejčímu. Zápas ukončil na trinástich bodoch. Naopak, podkošový hráč Ján Veselý mal po zápase streľbu 0/6 z poľa.

Líder českého tímu Tomáš Satoranský pre zranenie členku do zápasu nenastúpil. Pôvodne sa mal šetriť na zvyšne zápasy v skupine.

Na Česko čaká v pondelok o 17:30 hod. Holandsko, ktoré so Srbskom prehralo v prvom zápase o 24 bodov. Česi budú chcieť a hlavne budú pravdepodobne musieť tento zápas vyhrať, ak chcú postúpiť zo skupiny.

Dončič opäť úradoval

Luka Dončič za pozornosti generálneho manažéra Dallasu Mavericks Nica Harrisona a legendy tímu Jasona Kidda v aréne v Kolíne nastrieľal Maďarsku 20 bodov za devätnásť minút hry pri skvelej streľbe 8/11 z poľa.

So siedmimi doskokmi a siedmimi asistenciami bol blízko triple-double. Slovinsko aj vďaka tomuto výkonu vyhralo 103:88 a je na druhej priečke v skupine B.

V zápase predviedol aj krásnu akciu, keď súperovi nasadil "futbalové jasličky" a prešiel do brejku, ktorý zakončil presným pasom na akciu "alley-oop".

V nedeľu o 17:45 hod. nastúpia Slovinci na zápas proti Bosne a Hercegovine.

Na turnaji má zastúpenie aj Slovensko. Sobotňajší zápas Bulharska s Tureckom pískal známy slovenský arbiter Zdenko Tomašovič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Hviezdny hráč kritizuje FIBA. V tomto musia dobehnúť NBA, vraví