Pred zápasom sa mu narodil syn. Následne podľahol Giannisovi

Giannis Antetokounmpo v zápase s Chorvátskom
Giannis Antetokounmpo v zápase s Chorvátskom (Autor: twitter/EuroBasket)
Martin Kozinka|3. sep 2022 o 08:30

Druhý deň EuroBasketu priniesol niekoľko skvelých momentov.

BRATISLAVA. Fínsko dokázalo zdolať Izrael v kvalifikačnom zápase o postup na MS 2023, ktorý sa hral iba pred týždňom, o šesť bodov 79:73. V piatok s ním však na EuroBaskete 2022 prehralo 87:89 po predlžení.

Severský tím sa mohol podľa očakávaní spoľahnúť na Lauriho Markkanena, ktorý iba nedávno prestúpil z Clevelandu do Utahu. Fín bol jedným z hráčov, ktorého meno sa objavilo vo výmene za Donovana Mitchella.

Za tridsaťtri minút hry zaznamenal 33 bodov a pridal k nim 15 doskokov.

Až štrnásť bodov strelil z trestnej čiary, pričom na to potreboval pätnásť pokusov. Zaujal aj jeho index užitočnosti, ktorý bol na už známom čísle 33.

Izraelský tím potiahla deviatka draftu NBA 2020 Deni Avdija.

Dvadsaťjedenročný basketbalista strávil na palubovke až 37 minút zo 45. Práve on poslal v závere stretnutia trojkou Izrael do predĺženia.

VIDEO: Deni Avdija a jeho trojbodový kôš proti Fínsku

Na konto si pripísal rovnako ako Markkanen double-double, 23 bodov a 15 doskokov. 

Treba vyzdvihnúť aj výkon nemeckého šampióna s tímom Alba Berlín Tamira Blatta, ktorý zaznamenal 8 bodov a 10 asistencií. Druhému rozohrávačovi Izraela Tomerovi Ginatovi sa podarilo nastrieľať až 13 bodov. 

Fíni strácali v zápase loptu až príliš. Na konte mali až osemnásť strát a pre nie najlepšie návraty do obrany Izrael zaznamenal 24 bodov po stratách lôpt súperov.

Fínsko sa na začiatku hry rozbehlo a narobilo veľa škody. Pred polčasom sme sa vrátili do hry a to nám dodalo sebadôveru.

Naši chlapci začali byť viac sústredení a hrali agresívne. Na konci sa už iba bavili,” citoval trénera Izraela Guya Goodesa web Eurohoops.net.

Na basketbalistov Fínska čaká v sobotu o 14:00 h zápas s Poľskom. Izrael odohrá až večerný duel o 21.00 h s Holandskom.

Chorváti potrápili Grékov

Basketbalisti Chorvátska sa v prvom zápase skoro postarali o menšie prekvapenie proti jednému z favoritov Grécku. Chorváti sa na EuroBaskete naposledy tešili z medaily v roku 1995, bol to bronz práve v Grécku.

Záver zápasu patril dvojnásobnému MVP NBA Giannisovi Antetokounmpovi. 

V poslednej minúte duelu predviedol “Greek Freak” smeč, blok na trojke a následne kôš s faulom. Zápas zakončil na 27 bodoch, 11 doskokoch a 6 asistenciách.

VIDEO: Sekvencia Giannisa v závere zápasu s Chorvátskom

Rovnaký počet bodov mal na konte aj rozohrávač Grécka Tyler Dorsey, ktorý trafil spoza perimetra päť trojok z deviatich pokusov. Za úvodných 12 minút na palubovke mal už na konte 18 bodov.

Z chorvátskeho mužstva treba vyzdvihnúť výkon nemeckého majstra a spoluhráča vyššie spomínaného Tamira Blatta - Jaleena Smitha.

V tíme Bavorov patrí medzi piliere základnej päťky. V zápase trafil rovnako ako Dorsey päť trojok, ale mal o dva pokusy menej. Celkovo zaznamenal 23 bodov.

Okrem iného najväčšia hviezda tímu Bojan Bogdanovič strávil na palubovke až krkolomných 38 minút a 12 sekúnd, počas ktorých zaznamenal 19 bodov. 

VIDEO: Jaleen Smith so zakončením cez Giannisa

Môžeme byť spokojní s tým, ako napredujeme a akým smerom ideme, ale nemôžeme byť úplne spokojní, keďže sme prehrali.

Druhý polčas bol pre nás návod, ako by sme mali hrať, no v prvom polčase to bolo neprijateľné,” citoval kapitána Bojana Bogdanoviča web Sportske.jutarnji.hr.

Iba pár chvíľ pred zápasom prišla 33-ročnému kapitánovi krásna správa. Stal sa totiž otcom. Ďakujem za gratulácie za syna. Už pár dní som čakal na túto správu, dobre, že to bolo pred zápasom. Teraz by som o tom nehovoril.”

Zápas hodnotil pozitívne aj kouč Chorvátska.

Vrátili sme sa z 19-bodového deficitu. Mali sme šancu na víťazstvo proti skvelému Grécku. Giannis urobil svoje, ale Dorsey nás v prvom polčase 'zabil' trojkami.

Chalanom sa nemôžem na nič sťažovať. Bojovali výborne," povedal tréner chorvátskeho tímu Damir Mulaomerović na tlačovej konferencii po zápase.

V zápase viedli Gréci najviac o 19 bodov, presnejšie v druhej štvrtine 40:21. Do šatne išli tímy so 16-bodovým rozdielom a ku koncu tretej štvrtiny prehrávali Chorváti už iba o dva body 60:62. 

Za tretiu desaťminútovku nastrieľali až 32 bodov, čo je zatiaľ bodovo najplodnejšia štvrtina na turnaji. Rovnako bodov v jednej štvrtine zaznamenali aj Španieli v zápase s Bulharskom, kde boli ale jednoznačným favoritom. 

Česko doplatilo na slabú obranu

Českí basketbalisti na úvod turnaja podľahli Poľsku 84:99. Po nevydarenom začiatku sa na súpera v druhej štvrtine dotiahli, ale celý druhý polčas ťahali za kratší koniec.

Najväčší otáznik českého tímu Tomáš Satoranský strávil na palubovke s poraneným členkom 17 minút. V závere už ale chýbal.

„Klobúk dole pred Satym za to, ako sa k tomu postavil a ako to všetko zvládal. Nemôže to pre neho byť príjemný pocit. Bolo vidieť, že je limitovaný a že sa snaží robiť, čo môže,” povedal pre ČT Šport kapitán českého tímu Vojtěch Hruban

Nemôžeme od neho čakať, že s takouto nohou bude rozdávať desať asistencií a atakovať triple-double každý zápas. Bohužiaľ, v tejto chvíli je to tak, že nie sme schopní ho nahradiť,” dodal Hruban.

Strelecky sa síce Satoranský nepresadil, ale pridal šesť asistencií. Bodov sa najviac činil jeho spoluhráč v blížiacej sa sezóne Ján Veselý, ktorý zaznamenal 17 bodov. 

Dvojica spoluhráčov z Gran Canarie Alexander Balcerowski a AJ Slaughter udávala ofenzívne tempo Poľska. Prvý menovaný pridal 14 bodov a 7 doskokov, zatiaľ čo Slaughter až 23 bodov, pričom spoza perimetra trafil 5 pokusov z 11. 

VIDEO: Trojbodový zásah Ponitku v zápase proti Česku

Bodovo sa najviac darilo Mateuszovi Ponitkovi, ktorý zaznamenal 26 bodov. Ten bol od vypuknutia vojny na Ukrajine verejne kritizovaný za to, že okamžite neopustil svoj tím Zenit Petrohrad, v ktorom bol kapitánom. 

Bývalý skvelý poľský basketbalista Marcin Gortat verejne nazval Ponitku "individualistom" a priznal, že je podľa neho smutné, že je kapitánom národného tímu. 

Táto kritika nakoniec nabrala oveľa väčšie rozmery a nahnevaní fanúšikovia sa zamerali aj na rodinu basketbalistu. „Ak niekto útočí na moju rodinu alebo moje deti, nepáči sa mi to a nedovolím to,“ vyhlásil Ponitka.

„Keď moja žena dostáva správy ako: 'Vieme, kde bývaš alebo vieme, na akom aute jazdíš', je to pre mňa za hranou. Nebudem sedieť a mlčať," dodal. 

Poľsko nastúpi v sobotu o 14:00 na zápas proti Fínsku, zatiaľ čo na Česko čaká najnáročnejší duel skupiny proti favorizovanému Srbsku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Pred zápasom sa mu narodil syn. Následne podľahol Giannisovi