Reprezentácia SR "A" muži

Mužská reprezentácia štartuje prípravu na kvalifikáciu o ME. Na FUTSAL BASE vyzvú Srbsko a Fínsko

15. sep 2024 o 14:50

Zverenci Mariána Berkyho a Richarda Bača rovnako ako ženská reprezentácia štartujú prípravu na kvalifikáciu. "A" reprezentácia sa chce pobiť o postup na ME v roku 2026, ktoré usporiada Lotyšsko a Litva.

Vedenie Slovenského Futsalu dostalo pozvánku na medzinárodný turnaj v thajskom Bangkoku koncom augusta, tréneri by však nemali k dispozícii všetkých hráčov, s ktorými počítajú na kvalifikáciu a tak zvolili kvalitnú hernú previerku v známom prostredí v Šamoríne, kam pozvali Srbsko a Fínsko. Slováci štartovali na veľkom turnaji len raz v histórii. Na ME 2022 postúpili zo skupinovej fázy do štvrťfinále, v ktorom bolo nad ich sily favorizované Španielsko.

"Nominovali sme troch brankárov a 16 hráčov, na zraze sú nejakí nováčkovia, chceli by sme mladších hráčov zabudovať do mužstva, aby boli k dispozícií na blížiacu sa kvalifikáciu, ktorá nás čaká. Čo sa týka súperov, vyberali sme si podobné štýly, ako ich máme v skupine - Moldavsko, Poľsko a Turecko. S Fínskom sme nedávno hrali na turnaji v Číne, je to behavý, vysoko aktívny nepríjemný súper, takže na oba zápasy sa tešíme. V tíme Severanov bude až sedem hráčov z tímu Akaa, ktorý v októbri cestuje na hlavné kolo futsalovej Ligy majstrov (UEFA Futsal Champions League) do Lučenca, kde vyzvú o postup do elitného kola domáci MIMEL," povedal na zraze v Šamoríne asistent trénera Richard Bačo. "Pôjdeme od zápasu k zápasu, tešíme sa na odvetu so Suomi. Srbi sú zase balkánska škola, majú dobré držanie lopty a individuality, často chodia jeden na jeden, takže bude to trošku iný zápas. Urobíme všetko preto, aby nás tieto zápasy naštartovali do blížiacej sa kvalifikácie. " V nominácii sa po dlhšom čase objavil aj Gabriel Rick, ktorý v najbližšej sezóne oblečie dres Podpor Pohybu Košice v Niké Futsal Extralige. "Bol posledný zápas poslednej kvalifikácie o MS doma s Chorvátskom v Leviciach a nevydaril sa v ten daný moment podľa našich predstáv. Gabo to tak vtedy cítil, že už nebude reprezentovať, ale odstupom času, keď hlava trošku vychladla, zistil, že ešte by rád reprezentoval a momentálne sa aj dobre cíti, trénuje v Košiciach a zdravotne je na tom rovnako obstojne, takže sme ho povolali späť aby sme vedeli, či ho vieme ešte používať na kvalifikáciu."

Gabriel Rick sa návratu do reprezentácie a že si opäť oblečie najcennejší dres vcelku potešil. "Nálada v mužstve je úplne v pohode, opäť sa zišla skvelá partia. Ja osobne, očakávam, hlavne aby sa mladí hráči ukázali a aby zabojovali o svoje miesto v reprezentácii. Je to len na nich, tak verím že sa ukážu a chytia pevne svoju šancu. Som samozrejme pripravený naskočiť do oboch zápasov, neviem čo plánujú tréneri, akú majú víziu, ale verím že nastúpim a pomôžem chlapcom na palubovke. V Košiciach trénujeme momentálne každý deň, príprava je strašne dlhá, keďže extraliga sa ešte nerozbehla, ale všetci sa tešíme A ja osobne som veľmi rád, že som sa vrátil domov do Košíc po toľkých rokoch."

Program turnaja FUTSAL BASE v Šamoríne:

17.septembra 2024 o 18:00 hod SLOVENSKO - SRBSKO
18.septembra 2024 o 18:00 hod SLOVENSKO - FÍNSKO
19.septembra 2024 o 18:00 hod SRBSKO - FÍNSKO

Všetky zápasy odvysiela v priamych prenosoch oficiálny YouTube kanál futsalslovakia.

V apríli sa v rámci turnaja Futsal Fever Days 2024 v Šamoríne stretli Slováci so Švédskom, ktorému podľahli 2:3 (1:3), keď góly strieľali Ostrák s Drahovským, v druhom zápase na turnaji si napravili chuť víťazstvom 4:1 (2:1) nad Maďarskom, vtedy sa strelecky presadili Ostrák, Ivan, Doša a Kuruc.

Generálny sekretár Slovenského futsalu Vladimír Ambrozek, ktorý bude v najbližších zrazoch "A" mužstva aj technickým vedúcim mužstva pre web futsalslovakia ozrejmil, aký program čaká zverencov Mariána Berkyho. "Po troch rokoch pri riadení súťaží z pozície šéfa exekutívy nastal čas trochu viac pomôcť reprezentačným výberom, čakajú nás v najbližšom období tri dôležité kvalifikácie a tak najviac práce bude aktuálne v tejto oblasti. Čaká nás kvalitný dvojzápas so Srbskom a Fínskom, v novembri ešte krátky zraz, kedy by sme radi v Skopje odohrali dva zápasy proti domácemu Severnému Macedónsku a Čiernej Hore, doťahujeme podrobnosti s oboma asociáciami. V decembri už vstupujeme do kvalifikácie, ktorú otvárame 18.decembra domácim zápasom v Lučenci proti Moldavsku. Na zraze v sobotu sa hlásili všetci povolaní hráči s výnimkou Martina Došu, ktorý ešte v Poľsku odohral exhibičný zápas za zahraničný výber ligy, v ktorom nastúpil aj Kevin Kollár. Na nedeľňajšom doobedňajšom tréningu už však bol plne k dispozícii. Všetci hráči sú zdravotne v poriadku, urobíme maximum, aby sme v tomto kvalifikačnom cykle boli úspešní, a po ME v Holandsku si zopakovali štart na ďalšom vrcholnom futsalovom podujatí."

Nominácia Fínska na turnaj Futsal Base:

Brankári:

Kasper Kangas - FC Kingersheim Futsal (Francúzsko)
Antti Koivumäki - Futsal Leszno (Poľsko)
Juha-Matti Savolainen - Akaa Futsal

Hráči v poli:

Henri Alamikkotervo - Akaa Futsal
Tero Intala - Akaa Futsal
Jani Korpela - Benevento 5 (Taliansko)
Sergei Korsunov - Futsal Mad Max
Justus Kunnas - Futsal Mad Max
Jukka Kytölä - MNK Square Dubrovník (Chorvátsko)
Vesa Lilja - FC Kemi
Lassi Lintula - SD UA Ceutí (Španielsko)
Aaro Paappanen - KaDy
Tuukka Pikkarainen - BFS Bochnia (Poľsko)
Aleksi Pirttijoki - Akaa Futsal
Tuomas Pulkkinen - Akaa Futsal
Markus Rautiainen - Akaa Futsal
Eric Sylla - KaDy
Iiro Vanha - Akaa Futsal

Nominácia Srbska na turnaj Futsal Base:

Brankári:

Jakov Vulić (Loznica Grad 2018)
Slobodan Tomić (Mad Mah Futsal, Fínsko)

Hráči v poli:

Ensar Redžović (Smederevo)
Lazar Marinković (Ayat, Kazachstan)
Strahinja Petrov (Fon Banjica)
Aleksandar Tomić (Kečkemet, Maďarsko)
Ognjen Pajković (Fon Banjica)
Đorđe Rosić (Rijeka, Chorvátsko)
Stefan Rakić (Rekord Bala, Poľsko)
Lazar Živanović (Loznica Grad 2018)
Dragan Tomić (RFS Futsal, Lotyšsko)
Kristijan Vasić (Ekonomac, Kragujevac)
Jovan Lazarević (UKHTA, Rusko)
Lazar Milosavljević (Araz Nakchivan, Azerbajdžan)
Branislav Živanović (Smederevo)
Mateja Ćirka (Smederevo).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: