Slováci stávkujú tisíce eur. Viac im neverili ani v časoch najväčšej slávy, tvrdí bookmaker

Vďaka hviezdičkám z NHL sú Slováci optimisti, vraví expert na kurzy.
Vďaka hviezdičkám z NHL sú Slováci optimisti, vraví expert na kurzy. (Autor: TASR)
Martin Kozinka|10. máj 2024 o 08:15

Vďaka hviezdičkám z NHL sú Slováci optimisti, tvrdí bookmaker.

BRATISLAVA. V úvodnej epizóde Sportnet špeciálu sme sa rozprávali s RICHARDOM SLUŠNÝM, ktorý je hlavným bookmakerom pre stávkovu kanceláriu Niké.

Čakajú nás MS v hokeji v Česku. Pre novinárov je to najrušnejšie obdobie v roku, majú to tak aj bookmakeri?

Áno, začínaju sa pre nás tri najzaujímavejšie mesiace. Jednak sa konajú majstrovstvá sveta v hokeji a po nich nasleduje futbalové EURO.

Sú to dve najtipovanejšie podujatia v roku. Ak sa nehrá futbalový šampionát, tak hokejový je suverénne najtipovanejší. 

Ako pracuje bookmaker, ako vytvára jednotlivé kurzy?

Robia ich naši špecialisti, teraz konkrétne na hokej. Prvotný kurz vytvára bookmaker vo svojej hlave. Určí si nejakú pravdepodobnosť, ako podľa neho zápas dopadne.

Kurz je vyjadrením pravdepodobnosti prevedenej do čísla. Kurzy sa zverejnia a upravujú sa podľa toho, ako tipujú tipujúci. Prípadne podľa toho, aké kurzy má v ponuke konkurencia. 

Keď sa dá na zápas tipovať, tak tip, ktorý si ľudia vyberajú viac, postupne znižujeme, a ten, ktorý sa tipuje menej, postupne zvyšujeme. 

V rozhovore sa dozviete:

Ktorému tímu veria Slováci na MS v hokeji?

Koľko ľudí si stavilo na celkové víťazstvo Slovenska na MS v hokeji?

Aká je najvyššia či najšialenejšia stávka?

Koho ľudia tipujú na najproduktívnejšieho hráča na turnaji?

Čo od duelu úvodného duelu očakávaju tipéri, koľko percent fanúšikov verí Slovensku?

Ako prebieha práca bookmakera počas takéhoto turnaja?

Začalo to už pred dvoma mesiacmi, odkedy máme vypísané kurzy. V skupine máme stanovené kurzy na všetky zápasy. To znamená, že si klienti môžu vybrať ktorýkoľvek zápas na šampionáte. 

Čím je spôsobené, že ľudia tak radi stávkujú počas majstrovstiev sveta?

Počas takýchto veľkých akcií, ako sú napríklad majstrovstvá sveta alebo majstrovstvá Európy, často sledujeme tzv. lokálpatriotické tipovanie. To znamená, že ľudia tipujú na slovenské tímy, aj keď nie sú favoritmi.

My si to vysvetľujeme tým, že keď človek sleduje zápas v partii s kamarátmi, tak možno by sa mu ťažko fandilo slovenskému tímu, ak bude mať na tikete niečo iné podporené peniazmi.

Možno by z toho nemal taký zážitok. Možno by sa tešil, že sme vyhrali, ale v hlave by mal, že prišiel o pár eur, keď stavil proti našim. Nemusíme za tým hľadať nejaké racionálne vysvetlenie, ale skôr emočné, že budem fandiť Slovákom a ešte aj môžem zarobiť.

Koľko zatiaľ dohromady stavili Slováci na MS v hokeji v Niké a dá sa povedať, že sa to číslo rok čo rok navyšuje?

Áno, každý rok tipuje viac ľudí. V danom roku závisí aj na tom, ako sa darí slovenskému tímu. To znamená, že ak sa dostane do štvrťfinále, tak stávky budú ešte vo väčšom objeme ako pred rokom, keď nepostúpil.

Ako pred každým, aj pred týmto šampionátom tipéri veria slovenskému tímu. Slovenskí reprezentanti sú v piatich zo siedmich skupinových zápasov favoritmi. Aj v dueloch, v ktorých nie sú favoritmi, teda so Švédskom a USA sú stávky pomerne vyrovnané.

So spomínanými Američanmi sú ale trochu viac priklonené k súperovi, pravdepodobne je to vplyvom nedávnej vysokej prehry v prípravnom zápase. 

Ktorému tímu veria Slováci na MS v hokeji najviac?

Nie je to prekvapením, najväčším favoritom pre tipujúcich je Slovensko. Je to spôsobené aj tým, že v kádri sú “hviezdičky” z NHL, teda Slafkovský, Nemec a spol.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Slováci stávkujú tisíce eur. Viac im neverili ani v časoch najväčšej slávy, tvrdí bookmaker