Trnava sa doma nemôže iba brániť. Lech to u nás nebude mať ľahké, tvrdí Gašparík

Tréner Spartaka Michal Gašparík v zápase 3. predkola Európskej konferenčnej ligy Lech Poznaň - FC Spartak Trnava.
Tréner Spartaka Michal Gašparík v zápase 3. predkola Európskej konferenčnej ligy Lech Poznaň - FC Spartak Trnava. (Autor: TASR)
Martin Janiš|11. aug 2023 o 01:02

Trnava prehrala v Poznani 1:2.

POZNAŇ. Keď si v 63. minúte Nór Kristoffer Velde rýchlo narazil loptu s Filipom Marchwiński a strelil druhý gól Lechu Poznaň, s trnavskými šancami na postup to vyzeralo všelijako, len nie dobre.

Spartak dovtedy húževnato odolával náporu domácich a dopredu sa dostávala len sporadicky. Gól stopéra Lukáša Štetinu v 87. minúte však všetko zmenil.

Z Poznane od spolupracovníka Martina Janiša

Trnava je pred odvetou 3. predkola Konferenčnej ligy, ktorá sa hrá budúci štvrtok o 20.00 na Štadióne Antona Malatinského, stále v hre o účasť v play off.

Na tribúnach takmer 30-tisíc fanúšikov

Už v stredu ráno, keď Spartak odlietal z Bratislavy do Poznane, hovoril tréner Michal Gašparík o dobrej nálade v tíme. Trnavčania si uvedomovali náročnosť duelov v európskom pohári a odložili si aj najbližší ligový zápas proti Košiciam.

Sila súpera tkvie najmä v ofenzíve. Majster Poľska z roku 2022 hrá nátlakový futbal. V kádri Lechu Poznaň figuruje minimum domácich hráčov, kostru tímu tvoria zahraniční futbalisti. Proti Trnave nastúpilo v základnej zostave osem cudzincov a iba taja Poliaci.

Pre hráčov slovenského tímu bola výnimočná aj atmosféra. Na tribúny si našlo cestu bezmála tridsaťtisíc divákov, z toho asi 500 fanúšikov bolo z Trnavy. Domáci skalní obsadili dve poschodia tribúny za bránkou, v klubových farbách. V hornej časti v modrých tričkách a v dolnom poschodí v bielych.

Tréner Michal Gašparík po zápase Poznaň - Trnava

„Verím, že sme si ten zlý deň v obrane vybrali už v Zlatých Moravciach a tlak Poznane ustojíme a budeme hrať vzadu kvalitne a do odvety pôjdeme s dobrým výsledkom. Všetkých hráčov Lechu máme dôkladne zanalyzovaných, vieme, že sú nepríjemní, majú silového hrotového hráča a rýchlych hráčov, ktorých si musíme postrážiť,“ vravel pred zápasom obranca Sebastián Kóša.

Takáč: Škoda rýchleho gólu

Defenzíva Trnavy dostávala od začiatku zabrať, ale aj vďaka výbornému brankárovi Dominikovi Takáčovi dlho odolávala. Hneď po zmene strán však prišiel center z pravej strany od exspartakovca Pereiru a Marchwiński skóroval.

„Súper bol doma veľmi sebavedomý, ukazovali nám to v podstate celý zápas. Mali vysoké držanie lopty a viac z hry. S tým sme počítali. Plán bol presne taký, ako sme predvádzali v prvom polčase. Dobre brániť a spoliehať sa na štandardky alebo protiútoky.

Tréner John van den Brom po zápase Poznaň - Trnava

Najväčšia škoda je inkasovaného gólu krátko prestávke. Domáci si ešte viac začali veriť. Po druhom góle sme sa už trošku obávali, aby sa to neskončilo zle, ale napokon sme sa pozbierali. Doma budeme musieť niečo zmeniť, nemôžeme sa iba brániť,“ vravel po zápase brankár Dominik Takáč.

Štetina: 1:2 je lepšie ako 0:2

O kontaktný gól Spartaka sa postarali obrancovia. 

„Videl som ako Sebo Kóša nadvihol po priamom kope loptu. Hlavou mi blyslo, aby som neposlal loptu na tribúnu, mal som to asi pol metra nad zemou, ale našťastie som trafil. Mal som aj druhú príležitosť na gól, no, žiaľ, prehrali sme.

Nalejme si však čistého vína. Lech bol kvalitnejší, výsledok 1:2 je lepší ako 0:2. Verím, že jeden gól doma dáme, ponúkneme fanúšikom dobrý futbal a budeme hrať o postup,“ povedal krátko po zápase strelec gólu Štetina.

S výsledkom bol spokojný aj tréner Gašparík: „Vedeli sme, že Lech začne aktívne, bude hrať nátlakovo. Ustáli sme prvý polčas, čo nie je na tomto štadióne ľahké, ale dostali sme rýchly gól, keď sa dvaja naši hráči nedohodli s odkopom po centri.

Následne Lech ožil, dostal sa na koňa a po peknej narážačke zvýšili na 2:0. Potom nám pomohli striedajúci hráči, dostali sme späť do zápasu a znížili na 2:1. Pri troche šťastia sme mohli aj vyrovnať. Zámer sme splnili, je to otvorené a Lech to nebude mať u nás ľahké.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Trnava sa doma nemôže iba brániť. Lech to u nás nebude mať ľahké, tvrdí Gašparík