Vybrali ho spomedzi 200 hráčov. Do prestížnej súťaže sa dostal neznámy slovenský talent

Max Ferkodič.

Vybrali ho spomedzi 200 hráčov. Do prestížnej súťaže sa dostal neznámy slovenský talent

Max Ferkodič. (Autor: Jakub Homoľa)
Max Ferkodič.
Max Ferkodič. (Autor: Jakub Homoľa)
Šimon Čop|27. sep 2023 o 10:45

Rozhovor s Maxom Ferkodičom.

MAX FERKODIČ bol v minulom ročníku najproduktívnejším hráčom najvyššej slovenskej súťaže do 20 rokov. Napriek tomu ho v posledných rokoch nepozývali do mládežníckych ani juniorských reprezentácií.

Mýlili sa? Možné to je. Devätnásťročný rodák z Piešťan si dal za cieľ, že by sa rád dostal do univerzitnej NCAA. Najprv však musí odohrať aspoň rok na medzistupni.

V lete preto prešiel sitom v USHL, odohral vydarený kemp v konkurencii stovák hráčov a klub Lincoln Stars zaujal až natoľko, že mu ponúkli angažmán.

V Spojených štátoch nemá nič zadarmo, ale verí si. Podľa vlastných slov je pripravený a jeho najbližším cieľom je vybojovať si čo najlepšiu rolu v mužstve. Obetoval pre to dokonca ponuku hrať v A-mužstve HK Nitra.

Slovenskú enklávu v USHL rozšírilo pomerne neznáme meno. Aj tak by sa dal popísať váš angažmán v Lincoln Stars. Ako ste sa do klubu dostali?

Chcel som ísť študovať rovno na univerzitu, ale zo slovenskej ligy do 20 rokov ma tam ešte nevzali. Musel som si teda vybojovať ročný angažmán v USHL. Veľmi nápomocný mi bol manažér Nitry Tomáš Chrenko, ktorý mi dal kontakt na Braňa Puliša, s ktorým som tento prestup riešil. Počas celého procesu som komunikoval aj so skautom Lincolnu Frankom Kollarom.

Zmluvu ste si museli vybojovať v predsezónnom kempe?

Po sezóne som mal kemp, dva týždne som strávil v Amerike. Na skúšku tam prišlo asi dvesto hráčov, rozdelili nás do ôsmich tímov a postupne to skresávali. Z ôsmich tímov boli štyri, zo štyroch dva. Po poslednom zápase sme mali pohovory, kde mi oznámili, že so mnou rátajú a aby som sa vrátil v septembri.

V rozhovore sa dočítate:

  • Myslí si, že ho v reprezentácii doteraz prehliadali?
  • Akú lákavú ponuku odmietol?
  • Ako sa mu hralo v prvom zápase v USHL?
  • Čo mu vadí na americkom spôsobe života?
  • Prečo mu vyhovuje zámorský štýl?
  • Ako vyzerali jeho hokejové začiatky?

Čím ste v kempe hlavne zaujali?

Páčilo sa im moje rozmýšľanie na ľade. Povedali mi, že by som mal popracovať na zrýchlení, na prvých troch krokoch.

Pred sezónou 2023/24 ste nepôsobili v reprezentačných výberoch, naposledy ste za národný tím hrali ešte v kategórii do 16 rokov. Máte pocit, že vás v nomináciách prehliadali?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»USHL»Vybrali ho spomedzi 200 hráčov. Do prestížnej súťaže sa dostal neznámy slovenský talent