Bojuje o ďalší bonus. Halák si môže zarobiť 250 tisíc, kedy bude chytať?

Jaroslav Halák v drese Vancouver Canucks.
Jaroslav Halák v drese Vancouver Canucks. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|16. apr 2022 o 06:07

Jaroslav Halák má na muške ďalšie peniaze, ktoré mu zaisťuje zmluva.

VANCOUVER. Keď vyšlo najavo, že slovenský brankár Jaroslav Halák nebude vo Vancouveri Canucks dostávať toľko času, koľko si pôvodne predstavoval, hokejoví fanúšikovia na Slovensku začali riešiť predovšetkým jeho bonus.

Podľa zmluvy mu "kosatky" za desať odchytaných duelov museli zaplatiť 1 250 000 dolárov.

Bratislavský rodák napokon desiate stretnutie naozaj odchytal a milión a štvrť aj dostal. Bojuje však ešte o jeden prídavok.

Ďalších 250 tisíc dolárov si zarobí, ak základnú časť sezóny 2021/22 skončí s percentuálnou úspešnosťou na úrovni aspoň 90,5 percent. Po šestnástich zápasoch, do ktorých nastúpil, ju má na hodnote 89,9 percent.

Vo finále si Bratislavčan k základnému platu 1 500 000 dolárov môže zarobiť rovnakú čiastku v bonusoch. 75 percent z nich už má. Aké sú jeho vyhliadky na zvyšných 25?

Back-to-back zápasy

Nucks aktuálne bojujú o play off. V bitke zatiaľ strácajú. Na poslednú postupovú pozíciu, teda druhú divokú kartu, majú päťbodové manko. Ich hlavnými súpermi sú Los Angeles Kings, Vegas Golden Knights, Dallas Stars, Nashville Predators a Winnipeg Jets.

Do konca základnej časti odohrajú ešte sedem duelov, z toho dva vo formáte back-to-back. Keď hrajú tímy dva zápasy za dva dni, zvyknú počas nich prestriedať brankárov, čo dáva Halákovi šancu.

Jaroslav Halák mieri na striedačku, vedľa neho stojí brankársky kolega Thatcher Demko.
Jaroslav Halák mieri na striedačku, vedľa neho stojí brankársky kolega Thatcher Demko. (Autor: SITA/AP)

Hoci je Demko absolútne kľúčovým hráčom Vancouveru, obidve back-to-back stretnutia by mu zverili zrejme iba v prípade, že by v posledných dvoch zápasoch bojovali o postup. To sa môže poľahky stať, keďže 29. a 30. apríla hrajú "kosatky" záverečné stretnutia v základnej časti proti Los Angeles a Edmontonu.

Najbližšie by mal Halák chytať buď v noci z pondelka na utorok, alebo z utorka na stredu. V prvom prípade budú Canucks čeliť Dallasu Stars, v druhom Ottawe Senators.

Udrží si formu?

Ako v článku na webe The Athletic správne poznamenal autor Thomas Drance, Vancouver čaká sedem zápasov za dvanásť dní. Ísť do play off s totálne vyčerpaným brankárom je taktika, ktorú v dnešnej NHL zvolí málokto.

"Prišiel čas vyprázdniť nádrž a do bránky stavať len Demka? Je to komplikovaná otázka, no má jasnú odpoveď. Nie," píše Drance. Podľa jeho názoru sa Demko postaví do brány proti Dallasu, priamemu konkurentovi v boji o postup. Halák by teda mal chytať proti Ottawe.

"Musím poznamenať, že medzi 9. a 20. marcom štartoval Demko v siedmich dueloch za dvanásť dní. Vyvrcholilo to dvomi zápasmi proti Calgary a Buffalu za dva dni. V tých dvoch zápasoch, hoci forma celého tímu bola mizerná, pustil sedem gólov z 58 striel."

Vancouver balansuje na tenkej čiare. Buď to risknú, budú nasadzovať len Demka a nechajú si 250 tisíc dolárov, alebo stavia na Halákovu formu.

Bratislavský rodák odchytal od začiatku marca štyri duely - v troch štartoval, raz striedal Demka. Za toto obdobie čelil 104 strelám, pričom pustil len šesť. Jeho 94,2-percentná úspešnosť ho predurčuje k tomu, aby pomohol Vancouveru pri poslednom vabanku v snahe postúpiť.

Podľa matematických výpočtov stačí Halákovi k bonusu inkasovať maximálne jeden gól z nasledujúcich 32 striel, alebo pochytať nasledujúcich 23 striel a nedostať gól.

Čo nehrá Halákovi do karát sú finančné pravidlá súťaže. Jeho bonusy sa o rok započítajú Vancouveru do platového stropu a ak by skutočne zarobil ďalších 250 tisíc, Canucks by stál - hoci za nich už možno neodchytá ani zápas - 1,5 mil. dolárov.

Drance končí svoju úvahu o Halákovi konštatovaním, že by toto riziko malo vedenie kanadského klubu obetovať pre úspech. "Nemôžu dovoliť, aby im matematika platového stropu zasahovala do rozhodovania," tvrdí, pričom apeluje na klub, aby dal Halákovi v posledných zápasoch šancu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bojuje o ďalší bonus. Halák si môže zarobiť 250 tisíc, kedy bude chytať?