Bayer chystá odplatu, smeruje za niečím neuveriteľným. Nechceme sa zastaviť, znie z kabíny

Bayer Leverkusen.
Bayer Leverkusen. (Autor: TASR/DPA via AP)
TASR|2. máj 2024 o 00:00

V druhom zápase semifinále nastúpi Marseille a Atalanta.

BRATISLAVA. Futbalisti Bayeru Leverkusen chystajú odplatu AS Rím za minuloročné vyradenie v semifinále Európskej ligy.

Čerstvý šampión nemeckej Bundesligy sa stretne vo štvrtok s Rimanmi v rovnakej fáze súťaže, no o postup zabojuje v úplne odlišnej pozícii ako pred rokom.

"Farmaceuti" sa vypracovali na "strašiaka" súperov a ťahajú neuveriteľnú sériu 46 duelov bez prehry.

AS Rím vyradil Leverkusen 18. mája minulého roka, keď mu vonku stačila remíza 0:0. Mužstvo vtedajšieho kouča Joseho Mourinha týždeň pred odvetou zdolalo nemecký tím 1:0 a po takmer roku patrí medzi jedného z dvojice premožiteľov Leverkusenu v súťažnom zápase.

Bayer ešte v závere uplynulého ligového ročníka prehral s VfL Bochum (0:3), no odvtedy zverenci trénera Xabiho Alonsa neťahali za kratší koniec.

Majú túžbu po odplate

"Máme túžbu po odplate a veľký hlad po víťazstve a postupe do finále. Chceme si vybojovať postup za každú cenu," citovala agentúra AFP Fernanda Corra, športového riaditeľa Bayeru.

Čerstvý nemecký majster však zachraňoval aspoň remízu v predošlých troch dueloch "v hodine dvanástej".

Najskôr vo štvrťfinálovej odvete EL na pôde West Hamu (1:1) sa presadil v 89. minúte Jeremie Frimpong. Rovnaký výsledok sa zrodil aj na ihrisku Borussie Dortmund, kde bundesligista vyrovnal v siedmej minúte nadstaveného času zásluhou Josipa Stanišiča.

O minútu skôr odvrátili hrozbu prvej tohtosezónnej prehry aj so Stuttgartom, ktorý dokonca viedol 2:0, no obdivuhodná séria pokračuje po presnom zásahu Roberta Andricha.

Alonso uviedol, že schopnosť jeho tímu udrieť v závere duelov je ťažko vysvetliteľná, no dúfa, že vydrží až do konca ročníka:

"Náš hlavný cieľ bol získať titul, ale teraz sa nechceme zastaviť. Cieľ je jasný, zostať nezdolaní do konca sezóny."

Prvé zápasy semifinále EL

Štvrtok 2. mája

21.00 h AS Rím - Bayer Leverkusen /rozhodca: Letexier (Fr.)/

21.00 h Olympique Marseille - Atalanta Bergamo /rozhodca: Siebert (Nem.)/

AS Rím sa po odchode Mourinha herne i výsledkovo pozdvihol. Pod vedením nového kormidelníka Danieleho De Rossiho prehral tím z hlavného mesta iba v troch z predošlých 20 zápasov.

Pomôže im Lukaku

Svoju silu potvrdil aj vo štvrťfinále, keď vyradil milánske AC. Rimania v tabuľke Serie A figurujú na piatej priečke, ktorá ako posledná zaručuje miestenku do budúcoročnej edície Ligy majstrov.

S dvojbodovým odstupom a zápasom k dobru im však na chrbát dýcha Atalanta Bergamo. AS si však môže zabezpečiť účasť v LM aj celkovým triumfom v EL.

"Mám hráčov, ktorí sa snažia z tejto sezóny niečo vyťažiť. Vieme, že to bude ťažké, musíme nájsť cestu za dobrými výsledkami.

Musíme byť perfektní, pretože súper dokáže skórovať v záverečných sekundách často, čo preukazuje ich výnimočnú schopnosť. Sú zatiaľ nezdolaní, no nie sú nezdolateľní," povedal De Rossi, ktorému by mal byť k dispozícii už aj zotavený útočník Romelu Lukaku.

Skvelá forma Aubameyanga

Druhú semifinálovú dvojicu tvorí Olympique Marseille a Atalanta Bergamo. Výhodu domáceho prostredia budú mať vo štvrtkovom úvodnom stretnutí Francúzi, ktorí sa budú spoliehať na vo forme hrajúceho útočníka Pierra-Emericka Aubameyanga.

Ten s 10 gólmi vedie tabuľku strelcov EL a medzi najlepších kanonierov patrí aj so 14 presnými zásahmi v Ligue 1.

"Je to šampión a má takmer jedinečné vlastnosti. Je to jeden z najlepších útočníkov za uplynulých 15 rokov. Strelil veľa gólov a urobil tak všade, kde pôsobil.

Dúfame, že sa presadí aj proti Atalante a zostane u nás až do konca kariéry," povedal prezident francúzskeho klubu Pablo Longorian na adresu Aubameyanga, ktorý je s 34 gólmi najlepší strelec histórie EL. "Je to moja súťaž," poznamenal s úsmevom 34-ročný gabonský zakončovateľ.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Bayer chystá odplatu, smeruje za niečím neuveriteľným. Nechceme sa zastaviť, znie z kabíny