Stávkarská kauza v Austrálii. Kapitán zaplatil spoluhráčom, aby dostali žlté karty

Ulises Davila v drese Macarthur FC.
Ulises Davila v drese Macarthur FC. (Autor: TASR/AAP Image via AP)
SITA|17. máj 2024 o 16:35

Istý čas strávil vo vyšetrovacej väzbe a za mrežami skončili aj podplatení komplici.

SYDNEY. Prostredím austrálskeho profesionálneho futbalu otriasla kauza spojená s obvinením kapitána prvoligového klubu Macarthur FC z toho, že zaplatil dvom mladším spoluhráčom až 10-tisíc austrálskych dolárov, čo je v prepočte približne 6130 eur, za to, aby úmyselne dostali žlté karty.

Ide o hráča Ulisesa Davilu, ktorý má byť podľa austrálskych médií prepojený s juhoamerickou stávkarskou mafiou.

Davila strávil istý čas vo vyšetrovacej väzbe. Za mrežami skončili aj podplatení komplici Kearyn Baccus a Clayton Lewis. Trojica je už aktuálne po zaplatení kaucie na slobode.

Davilu údajne čaká 24. júna súdne pojednávanie. Do podvodu má byť podľa vyšetrovateľov zaplatený ešte jeden hráč, jeho totožnosť nateraz nie je známa.

Úmyselne mali spomenutí dvaja futbalisti dostať žlté karty v zápasoch zápasov hraných 24. novembra a 9. decembra 2023. Tvrdia tiež, že k podobným pokusom došlo aj počas zápasov z 20. apríla a 4. mája 2024.

Kearyn Baccus v drese Macarthur FC.
Kearyn Baccus v drese Macarthur FC. (Autor: TASR/AAP Image via AP)

Klub Macarthur v druhej polovici novembra remizoval s Melbourne Victory 1:1 a v prvej časti decembra zdolal FC Sydney 2:0. Všetci traja spomenutí futbalisti dostali žlté karty v zápase proti Sydney.

Podľa námestníka policajného komisára Michaela Fitzgeralda hráči zradili dôveru svojich priaznivcov a etický futbalový kódex.

Clayton Lewis v drese Macarthur FC.
Clayton Lewis v drese Macarthur FC. (Autor: TASR/AAP Image via AP)

"Suma 10-tisíc dolárov sa môže mladému športovcovi zdať ako veľa peňazí, no v kontexte ostatných okolností je to niečo bezvýznamné. Keď zoberieme do úvahy škodu, ktorá je výsledkom obvinenia a možné ďalšie konzekvencie, tak je každému jasné, o aký zbytočný a hlúpy kúsok sa títo hráči postarali,“ povedal Fitzgerald.

Generálny riaditeľ klubu FC Macarthur Sam Krslovic uviedol, že jeho organizácia nebola na tento typ udalostí pripravená, ale je ochotná spolupracovať s úradmi.

"Integrita nášho športu je základným pilierom a v tejto záležitosti budeme úzko spolupracovať so všetkými relevantnými subjektami," poznamenal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Stávkarská kauza v Austrálii. Kapitán zaplatil spoluhráčom, aby dostali žlté karty