Pobozkal ju prezident, prvý raz prehovorila: Vyhrážali sa mi

Jennifer Hermosová.
Jennifer Hermosová. (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška|7. nov 2023 o 11:20

Jennifer Hermosová čelila psychickému nátlaku.

SYDNEY. Vo finále MS vo futbale žien 2023 zdolali Anglicko. Úspech Španielok však zatienil incident.

Pri odovzdávaní cien dnes už bývalý prezident Španielskej futbalovej federácie Luis Rubiales pobozkal útočníčku Jennifer Hermosovú na pery.

Jeho konanie vyvolalo vo svete obrovský ohlas. Mnohí upozorňovali na práva žien a jeho konanie odsúdili.

Hermosová sa bezprostredne po incidente vyjadrila, že sa jej konanie Rubialesa nepáčilo. Neskôr však v oficiálnom vyhlásení španielskeho zväzu zmenila svoj názor.

Bolo to úplne spontánne recipročné gesto vzhľadom na veľkú radosť z víťazstva na MS. S prezidentom máme skvelý vzťah. Jeho správanie voči nám všetkým bolo v poriadku a bolo to prirodzené gesto náklonnosti a vďačnosti,“ uviedla krátko po finále Jennifer Hermosová.

Ako sa však neskôr ukázalo, futbalistku k tomuto vyhláseniu donútili. Tréner Jorge Vilda vyvíjal na spiatočnej ceste z dejiska tlak na jej rodinu, aby bola v ospravedlňujúcom videu spolu s prezidentom. To odmietla útočníčka i kapitánka tímu Ivana Andresová.

Rubialesovi sa nedostalo verejnej podpory od žiadnej významnej športovej osobnosti a zjednotené politické strany ľavice aj pravice ho vyzvali, aby odstúpil.

Po veľkom tlaku verejnosti a ostatných futbalistiek Španielska nakoniec rezignoval.

Tridsaťtriročná futbalistka sa po prvýkrát podrobnejšie vyjadrila k augustovému incidentu až teraz.

„Musela som prijať dôsledky činu, ktorý som žiadnym spôsobom nevyprovokovala, ktorý som si ani nevybrala,“ uviedla v rozhovore pre španielsky časopis GQ s tým, že o bozk v žiadnom prípade nemala záujem.

„Dostala som celý rad vyhrážok, a to je niečo, na čo si nikdy nezvyknete,“ dodala rodáčka z Madridu s tým, že nechce byť konkrétnejšia.

VIDEO: Jennifer Hermosová dostáva bozk, o ktorý nestála

Hermosová prezradila, že si prešla mimoriadne ťažkým obdobím, počas ktorého čelila psychickému nátlaku. Stala sa stredobodom jednej z najväčších káuz španielskeho futbalu.

Bozk bez súhlasu spôsobil obrovský škandál. Španielska prokuratúra obvinila Rubialesa zo sexuálneho napadnutia a nátlaku. Hermosovú presviedčal, aby bozk bagatelizovala.

„To, že som to musela hovoriť znova a znova, ma veľmi bolelo. Ale nemohla som to nechať len tak byť. Stále o tom hovorím so svojou psychologičkou. Pre mňa je duševné zdravie rovnako dôležité ako drina na tréningu alebo regenerácia.

Vďaka tomu sa cítim silná a nie som zrútená ani nepremýšľam o tom, že už nechcem hrať futbal, uviedla bývalá hráčka Barcelony či Paríža Saint-Germain.

Futbalista Španielska verí, že sa jej podarí zmeniť pohľad ľudí na ženský futbal.

„Našťastie alebo nanešťastie sa tento príbeh stal, ale ja ho budem využívať pozitívne na boj za to, čo verím, že je pre spoločnosť dobré,“ uzavrela Jennifer Hermosová, ktorá aktuálne pôsobí v mexickom klube C.F. Pachuca.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Pobozkal ju prezident, prvý raz prehovorila: Vyhrážali sa mi