Je to veľká skúška. Keď je domestik lídrom, do auta po fľaše musí aj víťaz Tour

Nečakaný líder Vuelty Sepp Kuss (vľavo) a  Jonas Vingegaard.
Nečakaný líder Vuelty Sepp Kuss (vľavo) a Jonas Vingegaard. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. sep 2023 o 15:00

Sepp Kuss môže vyhrať Vueltu, vraví Jonas Vingegaard.

BRATISLAVA. Keď si vlani v decembri šéfovia tímu Jumbo-Visma kreslili plány na túto sezónu, prišli s ideou poslať na španielsku Grand Tour to najlepšie, čo budú mať. Teda oboch silných lídrov na celkové poradie – Primoža Rogliča aj Jonasa Vingegaarda. 

Cieľ bol jasný: urobiť maximum pre úspech na Vuelte. A to platí dvojnásobne po tom, čo sa im podarilo vyhrať tento rok oba predchádzajúce trojtýždňové etapové preteky: Giro d’Italia a Tour de France. 

Táto dvojica má len v tomto roku na konte víťazstvá na ôsmich etapových súťažiach. Už pred Vueltou bolo zrejmé, že ak vyhrá Jumbo červený dres, bude ho mať Roglič alebo Vingegaard. 

„Lenže my sme prišli vyhrať ako tím. Pozrite, aj Sepp Kuss pokojne môže zvíťaziť,“ hovoril ešte pred štartom pretekov novinárom Roglič. 

Vtedy sa to zdalo len ako fráza, aby zo seba sňal ťarchu veľkého favorita. Lenže sa ukazuje, že mal pravdu. 

Kuss: Učím sa od najlepších

Dvadsaťosemročný Kuss si urobil meno ako elitný pomocník. Domestik do tých najťažších horských etáp. Je spoľahlivý, pred ťažkou úlohou sa nezlomí a medzi kolegami je obľúbený. 

O tom aký dôležitý pre lídrov je svedčí, že bol pri každom úspechu tímu na veľkých etapových pretekoch. Je to až neuveriteľné. Bol pri víťazstvách Primoža Rogliča na Vuelte 2019, 2020, 2021 a na Gire 2023. A pomáhal aj Vingegaardovi k dvom triumfom na Tour – 2022 a 2023.

Bez neho sa nepodaril žiadny z veľkých triumfov. Aj preto je tento rok už na tretej Grand Tour, čo je v súčasnosti skôr rarita.

„Mal som šťastie, že som bol vo viacerých víťazných družstvách, naučil som sa, ako prijať zodpovednosť a kde sa pohybovať v kritických chvíľach. Ako šetriť sily. A to všetko viem vďaka tomu, že mám okolo seba najlepších pretekárov sveta,“ hovoril Kuss pre Velonews.

Majú plán A, B aj C

Na Grand Tour je to netradičná situácia. Po dvoch týždňoch je lídrom cyklista, ktorý bol prakticky celú doterajšiu kariéru domestikom a odovzdával svoje sily v prospech lídrov. Vuelta je preňho veľkou skúškou. Zatiaľ ju zvláda výborne.

Lenže je to nová situácia aj pre tím Jumbo. Po fľaše s vodou musí ísť do auta aj čerstvý víťaz z Tour Jonas Vingegaard.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Je to veľká skúška. Keď je domestik lídrom, do auta po fľaše musí aj víťaz Tour