Dotiahol sa na legendy. Jokič sa stal tretíkrát v kariére najužitočnejším hráčom NBA

Nikola Jokič v drese Denver Nuggets.
Nikola Jokič v drese Denver Nuggets. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. máj 2024 o 10:55

V hlasovaní zámorských novinárov uspel s pohodlným náskokom.

NEW YORK. Srbský basketbalista Nikola Jokič z Denveru Nuggets získal tretíkrát za uplynulé štyri roky cenu pre najužitočnejšieho hráča (MVP) základnej časti NBA.

V hlasovaní zámorských novinárov dostal 926 bodov a predstihol Shai Gilgeousa-Alexandra z tímu Oklahoma City (640) a Luku Dončiča z Dallasu Mavericks (566).

"Predovšetkým musím spomenúť mojich spoluhráčov, pretože bez nich by by som nedokázal nič. Tréneri, hráči, lekári, všetko je to jeden veľký kruh a bez nich všetkých by som nebol tým, kým som," zdôraznil 29-ročný Jokič, ktorý sa stal deviatym hráčom v histórii s aspoň tromi oceneniami MVP súťaže.

Kareem Abdul-Jabbar drží rekord so šiestimi cenami, Michael Jordan a Bill Russell vyhrali hlasovanie päťkrát a Wilt Chamberlain i LeBron James štyrikrát. Rovnako ako Jokič si tri víťazstvá v ankete pripísali Larry Bird, Magic Johnson a Moses Malone.

Jokič dostal predtým cenu pre najužitočnejšieho hráča aj v rokoch 2021 a 2022. Vlani si ju prebral Joel Embiid z Philadelphie a Jokič skončil druhý.

Srb tentoraz figuroval na všetkých 99 hlasovacích lístkoch, 79 novinárov ho zaradilo na prvé miesto. V tejto sezóne zaznamenal priemer 26,4 bodu, 12,4 doskoku and 9 asistencií na zápas.

Vlani sa s Denverom tešil z triumfu v play-off NBA, teraz jeho tím prehráva v semifinále Západnej konferencie s Minnesotou Timberwolves 0:2 na zápasy.

"Cenu MVP by si zaslúžilo viacero hráčov a medzi nimi vždy rozhodujú iba maličkosti," uviedol Jokič, ktorý si až 25-krát v tejto sezóne pripísal v zápase tzv. triple-double.

Šiestykrát za sebou vyhral cenu MVP hráč, ktorý sa narodil mimo USA.

Keďže druhý skončil Kanaďan Gilgeous-Alexander, tretí Slovinec Dončič a na štvrtom mieste Jannis Antetokunmpo z Grécka, prvýkrát v 69-ročnej histórii hlasovania skončili na prvých štyroch miestach výlučne basketbalisti bez amerického pasu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Dotiahol sa na legendy. Jokič sa stal tretíkrát v kariére najužitočnejším hráčom NBA