Správy

U16 – Tréner Žamba po dvoch víťazstvách v Severnom Macedónsku: Odohrali sme slušné zápasy

Martin Žamba na tréningu reprezentácie do 16 rokov v Šamoríne pred dvojzápasov v Severnom Macedónsku (5.5.2024)
Martin Žamba na tréningu reprezentácie do 16 rokov v Šamoríne pred dvojzápasov v Severnom Macedónsku (5.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|13. máj 2024 o 08:30
Martin Žamba na tréningu reprezentácie do 16 rokov v Šamoríne pred dvojzápasov v Severnom Macedónsku (5.5.2024)
Martin Žamba na tréningu reprezentácie do 16 rokov v Šamoríne pred dvojzápasov v Severnom Macedónsku (5.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

BRATISLAVA (SFZ) – Reprezentanti do 16 rokov vyšli zo svojej poslednej medzištátnej akcii v sezóne 2023/2024 výsledkovo stopercentne. Zverenci trénera Martina Žambu počas uplynulého týždňa zvládli dva zápasy v Severnom Macedónsku, keď domácu reprezentáciu zdolali v oboch stretnutiach po výsledkoch 2:1 a 3:1.

„Odohrali sme dva slušné zápasy, pričom spokojnosť vyjadrujem najmä s útočnou fázou hry. V obidvoch zápasoch sme boli aktívnejší a futbalovejší a som rád za chalanov, že sa dokázali aj strelecky presadiť, s čím sme na poslednej akcii mali problém,“ začal svoje hodnotenie dvojzápasu na Balkánskom polostrove hlavný tréner výberu. „Teší ma tiež fakt, že sme v druhom zápase dokázali zvrátiť stav stretnutia. Hneď v úvode druhého zápasu sme po chybe prehrávali 0:1, no chalani v druhom polčase svojou aktívnou a sebavedomou hrou zápas tromi gólmi otočili.“

Už v prvej odpovedi Martin Žamba vyjadril spokojnosť s ofenzívou a zakončením. Práve tieto oblasti pritom boli v ostatnom čase Achillovou pätou. Z posledných piatich zápasov pred dvojzápasom v Skopje, vyšla až v štyroch z nich šestnástka strelecky naprázdno. Päť strelených gólov v dvoch zápasoch dokumentuje v tejto oblasti posun správnym smerom. 

„Spravili sme hĺbkovú analýzu aprílového turnaja v Čiernej Hore. Rozobrali sme si niektoré situácie, na ktoré sme sa následne zamerali na tréningoch. Toho času sme nemali však nemali nazvyš, keďže pred prvým zápasom v Skopje sme absolvovali len dve tréningové jednotky. Dôležité bolo, že hráči pôsobili smerom dopredu uvoľnene. Predovšetkým v druhom zápase sme sa presadzovali najmä cez krídelné priestory a mali sme dostatok hráčov v pokutovom území. V porovnaní s akciou v Čiernej Hore sme mali pri zakončení viac sebavedomia,“ vysvetľuje Žamba.

Šestnástka musela pred odchodom do Severného Macedónska spraviť aj niekoľko korektúr v zostave. Z nominácie vypadol obranca Peter Pittel a útočník Dominik Pecsuk. Okrem nich Martin Žamba nemohol počítať ani so zraneným Fedorom Kasanom, a ani s dvojicou Marek Okál – Tobias Daniel, ktorá pocestuje s o rok staršou reprezentáciou na majstrovstvá Európy. „Samozrejme, títo hráči nám chýbali. Príležitosť však miesto nich dostali ďalší hráči, ktorí týmto rozširujú portfólio reprezentantov a vytvárajú konkurenčné prostredie, čo je rozhodne prínosné,“ prezrádza 38-ročný tréner.

Dva zápasy v Severnom Macedónsku boli poslednou akciou pre reprezentačnú šestnástku v sezóne 2023/2024. Hodnotiac celú sezónu sa pri pohľade na výsledky javí, že vydarený bol v podaní šestnástky najmä úvod a záver sezóny. Po dvoch cenných skalpoch českých rovesníkov v októbri minulého roka, prišli mesiac nato dve bezgólové remízy v Bosne a Hercegovine. Dvomi bezgólovými výsledkami začala šestnástka aj vystúpenie na marcovom turnaji UEFA development v Čiernej Hore, ku ktorým následne pridala aj tretiu remízu, tentoraz s výsledkom 2:2. Na víťaznú vlnu sa Žamboví zverenci dostali späť až teraz, v dvoch zápasoch so Severným Macedónskom.

„Keby sme šli akciu po akcii, hneď na úvod sezóny sme mali výborný dvojzápas proti Česku, a to jednak z výsledkového pohľadu, ako aj z pohľadu našich výkonov. Po týchto dvoch zápasoch sme boli veľmi spokojní. Následne prišiel strelecký útlm v Bosne a Hercegovine, kde to však bolo objektívne spôsobené aj ihriskom na hranici regulárnosti v obidvoch zápasoch. V apríli na development turnaji to bolo v poriadku z pohľadu hry a vytvárania si šancí. Pohoreli sme však na efektivite. Keby sme v Čiernej Hore boli efektívnejší, pokojne sme mohli minimálne dva zápasy doviesť do víťazného konca. Som preto rád, že na poslednej akcii sme to trochu zlomili a dokázali sa strelecky presadiť,“ hodnotí Žamba celú sezónu, ktorou nakoniec prešla šestnástka bez prehry v riadnom hracom čase.

Hoci sezóna sa pre šestnástku skončila, už najbližšiu jeseň čaká na hráčov ročníka 2008 ich zrejme najdôležitejšia reprezentačná previerka – turnaj prvej fáze kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. Ten prebehne od 29. októbra do 4. novembra na Cypre, kde sa sokolíci predstavia v konkurencii domácej reprezentácie, Gibraltáru a Francúzska.

Čo na súperov, ktorých mená spoznali Slováci uplynulý týždeň, hovorí Martin Žamba? „Žreb som, samozrejme, pozorne sledoval. Som veľmi rád, že sa budeme môcť konfrontovať s Francúzskom, čo bolo družstvo s druhým najvyšším koeficientom pri nasadzovaní do výkonnostných košov pred kvalifikáciou. Kľúčovým v boji o postup bude zrejme hneď prvý zápas s domácim Cyprom. Tohtoročná sedemnástka má s nimi relatívne nedávnu skúsenosť z februára, keď s nimi odohrala dva prípravné zápasy. Nejaké informácie teda o súperovi mať budeme. Podceniť, samozrejme, nesmieme ani Gibraltár, na druhej strane, ak chceme postúpiť, musíme takýchto súperov zdolať,“ dodal na záver.

VÝSLEDKY ZÁPASOV

Severné Macedónsko U16

Slovensko U16

1:2

Góly SR: Rajnoha, Polťák

Severné Macedónsko U16

Slovensko U16

1:3

Góly SR: Polťák, Mateáš, Fehér

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: