Lindvai sa chystá na 24-hodinovku v čilskom Santiagu

Slavomír Lindvai. Opäť sa chystá do Ázie.
Slavomír Lindvai. Opäť sa chystá do Ázie. (Autor: archív)
Bohuslav Matia|20. okt 2016 o 00:00

Dlhoročný slovenský reprezentant v ultramaratóne má vrchol sezóny pred sebou.

KOŠICE. Kým pre väčšinu vytrvalcov zaznel záverečný klaksón sezóny v cieli košického maratónu, dlhoročný slovenský reprezentant v ultramaratóne Slavomír Lindvai (PHaB Titus Košice) má jej vrchol ešte len pred sebou.

Pôvodne naháňal tréningové kilometre na 21. majstrovstvá Európy v behu na 24 hodín vo francúzskom meste Albi (22.-23. októbra).

„Lenže z pätice pôvodne nominovaných slovenských ultrabežcov vypadli, hlavne zo zdravotných dôvodov, až štyria, a keďže by sme nemohli postaviť ani družstvo, kde je potrebná účasť minimálne troch bežcov, prezident Slovenskej asociácie ultramaratóncov Marián Michalik oznámil, že Slovensko sa na európskom šampionáte nezúčastní,“ vysvetlil Slavomír Lindvai dôvody absencie na vrcholnom podujatí sezóny.

Pomocnú ruku podala Košičanka

Jeho tréningové úsilie, zhruba dvetisíc odbehnutých kilometrov, však nazmar nevyjde, môže ho zúročiť na iných pretekoch, pretože svetový kalendár ultrabežcov je mimoriadne bohatý.

„Po konečnom verdikte o neúčasti na majstrovstvách Európy som túto informáciu oznámil svojmu manažérovi Michalovi Serečinovi a podporovateľovi Jánovi Andrášovi, a po spoločnej debate a úvahách sme dospeli k záveru, že sa zúčastním na náhradných pretekoch. Voľba padla na Santiago de Chile, kde sa 12. až 13. novembra uskutočnia majstrovstvá Čile v behu na 24 hodín. Hľadali sme taký termín, aby to časovo nebolo príliš vzdialené od európskeho šampionátu, na ktorý som sa pripravoval. Na našom rozhodnutí dosť zavážilo aj to, že pomocnú ruku nám podala Košičanka Natália Biathová, ktorá žije v Čile asi päť rokov a je aj spoluautorka loga Európske hlavné mesto kultúry 2013. Vďaka nej bolo všetko, od registrácie až po zabezpečenie ubytovania, jednoduchšie, za čo sa jej chcem poďakovať. Aby som sa mohol v pokoji pripravovať, musím vyzdvihnúť aj svojho zamestnávateľa Petra Hoffmana, ktorý mi prispôsobil podmienky v práci tak, aby som mohol kvalitne a dostatočne trénovať. V Čile by som chcel dosiahnuť čo najlepší výsledok, a aj preto tam so mnou odlieta aj masér Rastislav Daduľak a Elo Kriller, ktorý mi bude robiť občerstvovací servis.“

Tretí na Slovensku

Po čilskom šampionáte v behu na 24 hodín bude mať Slavomír Lindvai na svojom konte už 12 štartov v tejto náročnej disciplíne.

„Na Slovensku majú viac dvadsaťštyrihodinových behov absolvovaných len Milan Furín, šestnásť, a Ľubomír Hrmo, trinásť.“

Lindvaiov osobák je z roku 2010 a má hodnotu 241,367 km.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Lindvai sa chystá na 24-hodinovku v čilskom Santiagu