Rozhodnutie padlo v Miláne, zväz je už plnoprávnym členom FIS

Predstavitelia ZSL a športovci, ktorí patria pod nový zväz.
Predstavitelia ZSL a športovci, ktorí patria pod nový zväz. (Autor: TASR)
SITA|26. máj 2022 o 11:25 (aktualizované 26. máj 2022 o 13:20)

Na poste prezidenta FIS zostáva Johan Eliasch.

MILÁNO. Delegáti kongresu Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) vo štvrtok v Miláne schválili plnoprávne členstvo Zväzu slovenského lyžovania (ZSL).

Od novembra 2021 bol ZSL provizórnym členom federácie a odvtedy s okamžitou platnosťou plnil úlohy národnej lyžiarskej federácie smerom k FIS a prihlasoval športovcov na medzinárodné súťaže v lyžiarskych disciplínach.

Zástupcovia ZSL sa odvtedy mohli zúčastňovať aj na všetkých rokovaniach FIS, no pred schválením za plnoprávneho člena nemohli na nich hlasovať.

Stanovisko Zväzu slovenského lyžovania

"Uvedené rozhodnutie ukončuje vyše rok trvajúcu neistotu slovenskej lyžiarskej komunity. ZSL toto rozhodnutie prijíma s potešením, ako výsledok svojej poctivej a vytrvalej práce v snahe priniesť stabilnú a profesionálnu organizáciu, ktorá bude zastupovať a chrániť záujmy slovenského lyžovania a snoubordingu.

Bude tak možná stabilizácia prostredia výkonu verejného záujmu v lyžovaní a snoubordingu a maximalizácia jeho rozvoja prostredníctvom jedinej národnej športovej organizácie, ktorou je Zväz slovenského lyžovania."

Do novembra 2021 Slovenský olympijský a športový výbor (SOVŠ) vykonával voči FIS činnosti národnej lyžiarskej federácie.

Tieto úlohy vlani prešli na Zväz slovenského lyžovania (ZSL) a Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) tým prišla o štatút národného športového zväzu.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky ešte 15. decembra 2020 zrušilo Slovenskej lyžiarskej asociácii (SLA) osvedčenie o uznaní za národný športový zväz. SLA nespĺňala niektoré podmienky a úlohy podľa § 16 ods. 1 a 2 zákona o športe. 

Kongres FIS tiež vo štvrtok potvrdil na poste prezidenta federácie Švéda Johana Eliascha, keďže vo voľbách nemal protikandidáta. Vo štvrtok tiež zvolili nových členov Rady FIS, Slovák medzi nimi nefiguruje.

Vo štvrtok tiež padol verdikt, že FIS po novom ponesie názov Medzinárodná lyžiarska a snoubordová federácia, skratka zostane zachovaná.

FIS takisto preberá spod krídel Medzinárodného paralympijského výboru - paraalpské lyžovanie, parasnoubording aj parabeh na lyžiach.

Federácia tiež predĺžila členstvo v komisii športovcov z dvoch na štyri roky. Kongres FIS sa odteraz bude konať každoročne namiesto dvojročnej periodicity.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie» Rozhodnutie padlo v Miláne, zväz je už plnoprávnym členom FIS