Zuzulová, Žampa a iní sú stále v spore so vedením asociácie

Na snímke slovenskí zjazdári, sprava Matej Falat, Jana Gantnerová, Adam Žampa, Petra Vlhová a Andreas Žampa.
Na snímke slovenskí zjazdári, sprava Matej Falat, Jana Gantnerová, Adam Žampa, Petra Vlhová a Andreas Žampa. (Autor: TASR)
TASR|4. okt 2013 o 15:48

Spor medzi vrcholnými slovenskými reprezentantmi v alpskom lyžovaní a Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) neutícha.

BRATISLAVA. Tri týždne pred štartom Svetového pohára nemá gro reprezentačného tímu stále podpísané zmluvy s predsedníctvom SLA, pritom bez nich nemôžu pretekári štartovať na podujatiach organizovaných Medzinárodnou lyžiarskou federáciou (FIS), teda okrem SP ani na pretekoch Európskeho pohára či ďalších FIS-ových pretekoch.

Z reprezentačného tímu sa na zmluvách so SLA zatiaľ dohodli len Jana Gantnerová s Matejom Falatom. Manažéri kvarteta Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Adam a Andreas Žampovci považujú ponúknuté podmienky za nevýhodné a neprijateľné. Nepáči sa im výška a ani spôsob prerozdeľovania finančných prostriedkov zo strany asociácie medzi športovcov i fakt, že každý kontrakt, na ktorom sa reprezentanti dohodnú so sponzormi, musí odsúhlasiť SLA.

Manažéri a tréneri reprezentantov takisto asociácii vytýkajú neschopnosť dostatočne finančne i morálne podporiť lyžovanie na Slovensku, predsedu Úseku alpských disciplín (ÚAD) SLA Marina Mersicha obviňujú z represívneho správania a z neochoty stretať sa so športovcami a riešiť závažné problémy.

"My nebránime športovcom nájsť si sponzora. Nech si ich nájdu, koľko len chcú, my im do toho nebudeme kafrať," bráni sa Marino Mersich. "Všetky marketingové práva však musí odsúhlasiť asociácia. Musíme kontrolovať, aby všetky sponzorské zmluvy boli v súlade s pravidlami FIS," uviedol šéf ÚAD na piatkovej tlačovej konferencii v Hoteli Doubletree by Hilton v Bratislave, ktorá sa niesla v silne konfrontačnom duchu.

Okrem Mersicha sa na nej zúčastnili piati reprezentanti (pre zranenie chýbala najúspešnejšia slovenská alpská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová), prítomní boli aj jej otec a tréner Timotej Zuzula, manažér Róbert Magáth, otec Petry Vlhovej Igor či otec bratov Žampovcov Tomáš.

"My nemôžeme pripustiť, aby nás asociácia niekam tlačila. Je smutné, že musíme jazdiť za vlastné peniaze. Sme platnými členmi SLA a v jej stanovách je uvedené, že nás musí prihlásiť na preteky. Nikde nie je napísané, že musíme podpísať nevýhodnú zmluvu," uviedol otec dvojice mladých lyžiarov Tomáš Žampa, podľa ktorého SLA prikazuje reprezentantom, aké musia mať na sebe oblečenie: "Kombinéza nie je reklamný priestor, ale špeciálny odev. A my potrebujeme taký, v ktorom môžeme dosahovať najlepšie výsledky. Je logické, že chceme inú značku, ako určuje asociácia."

Podľa Mersicha dostala SLA v septembri od FIS 170-tisíc švajčiarskych frankov, ktoré sa na základe rozhodnutia predsedníctva SLA rozdelia na jednotlivé účely. "Použijú sa predovšetkým na rozvoj lyžovania na Slovensku. Peniaze však vykryjú až budúci rok, nie tieto zvyšné tri mesiace," uviedol. A práve v tom je kameň úrazu. Reprezentanti totiž potrebujú finančné prostriedky už na jar.

"Nám sa sezóna začína v apríli alebo máji," upozorňuje Igor Vlha, ktorý musí financovať prípravu svojej dcéry z vlastných zdrojov. "Musel som si požičať peniaze. Andreasa Žampu a Petru pritom vylúčili z juniorského tímu. Pán Mersich sa s dcérou ani raz nestretol, doteraz ho nepoznala."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulová, Žampa a iní sú stále v spore so vedením asociácie