Žreb kvalifikácie na MS 2018: Slováci budú hrať aj s Anglickom

Futbalisti Slovenska dnes spoznajú svojich súperov v kvalifikácii o postup na MS 2018 v Rusku.
Futbalisti Slovenska dnes spoznajú svojich súperov v kvalifikácii o postup na MS 2018 v Rusku. (Autor: Tibor Somogyi - SME)
Sportnet|25. júl 2015 o 16:18

Anglicko, Slovensko, Škótsko, Slovinsko, Litva a Malta. Slovensko bude o postup na majstrovstvá sveta 2018 v Rusku bojovať v F-skupine.

Žreb kvalifikácie o postup na MS 2018

Skupina A: Holandsko, Francúzsko, Švédsko, Bulharsko, Bielorusko, Luxembursko

Skupina B: Portugalsko, Švajčiarsko, Maďarsko, Faerské Ostrovy, Lotyšsko, Andorra

Skupina C: Nemecko, Česko, Severné Írsko, Nórsko, Azerbajdžan, San Marino

Skupina D: Wales, Rakúsko, Srbsko, Írsko, Moldavsko, Gruzínsko

Skupina E: Rumunsko, Dánsko, Poľsko, Čierna Hora, Arménsko, Kazachstan

Skupina F: Anglicko, SLOVENSKO, Škótsko, Slovinsko, Litva, Malta

Skupina G: Španielsko, Taliansko, Albánsko, Izrael, Macedónsko, Lichtenštajnsko

Skupina H: Belgicko, Bosna a Hercegovina, Grécko, Estónsko, Cyprus

Skupina I: Chorvátsko, Island, Ukrajina, Turecko, Fínsko

BRATISLAVA. Slovenskí futbalisti narazia v F-skupine európskej časti kvalifikácie o MS 2018 v Rusku aj na ostrovné tímy Anglicka a Škótska. Sobotňajší žreb im ďalej pridelil Slovinsko, Litvu a Maltu.

Úradujúci majstri sveta Nemci sa ocitli v B-skupine v spoločnosti Česka, Severného Írska či Nórska.

Európsku časť kvalifikácie vyžreboval účastník dvoch MS a majster Európy z roku 1996 Oliver Bierhoff a najlepší strelec v histórii ruskej reprezentácie Alexander Keržakov.

Najskôr priradili miesto v skupinách A až G tímom z najnižšieho šiesteho výkonnostného koša. Následne vyžrebovali zvyšnú časť kvalifikácie.

Postúpia štrnásti

Žreb rozdelil krajiny do siedmich šesťčlenných a dvoch päťčlenných skupín. Na šampionát postúpi štrnásť európskych tímov vrátane hostiteľskej krajiny Ruska.

Istú účasť bude mať víťaz každej jednej z deviatich skupín. Osem najlepších tímov umiestnených na druhých priečkach si to o zvyšné štyri lístky rozdá v následnej baráži.

Rusko má ako organizátor účasť na MS istú.

Na žiadosť UEFA budú Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Holandsko hrať v šesťčlennej skupine - z dôvodu zvýšenia príjmov z televíznych práv, ktoré UEFA neskôr rozdelí medzi členské krajiny.

Vzhľadom na nelichotivú politickú situáciu a ďalšie dôvody sa spolu nemôžu stretnúť reprezentácie Azerbajdžanu a Arménska.

V druhom koši

Slováci sa pred žrebom ocitli medzi nasadenými tímami v II. koši spoločne s Francúzmi, Talianmi, Rakúšanmi, Čechmi, Dánmi, Islanďanmi, Švajčiarmi a Bosniakmi.

Na účasť v elitnom zoskupení nasadených krajín chýbalo zverencom trénera Jána Kozáka takmer osem bodov na to, aby v rebríčku preskočili Chorvátov.

britain_argentina_croatia_soccer41134619_r6090_res.jpg

Slováci skončili v rebríčku tesne za Chorvátmi. FOTO - TASR/AP.

Súčasné historické maximum (15. priečka) v rebríčku FIFA k júlu 2015 dosiahli vďaka uplynulým výsledkom v kvalifikácii o EURO 2016.

Po piatich stretnutiach suverénne vedú C-skupinu v konkurencii kontinentálnych šampiónov Španielov, Ukrajiny či Bieloruska. Na čele majú plný počet pätnásť bodov.

Na MS iba raz

V uplynulej kvalifikácii o MS 2014, ktoré sa konali v Brazílii, obsadili Slováci v G-skupine nepostupovú tretiu priečku za druhými Grékmi a prvými Bosniakmi. Okrem týchto súperov sa stretli s Litvou, Lotyšskom a Lichtenštajnskom.

Na záverečnom turnaji MS štartovali dosiaľ len raz - v roku 2010 v Južnej Afrike. Vtedy sa prebojovali medzi najlepších šestnásť tímov. V osemfinále však prehrali s Holandskom 1:2.

Na MS Slováci šokujúco zdolali aj Talianov.

Európska kvalifikácia odštartuje 4. septembra 2016. Bude prebiehať dvojkolovým systémom doma-vonku až do 17. októbra 2017.

Svetový šampionát otvoria domáci Rusi 14. júna 2018 v moskovských Lužnikách. Veľkolepé podujatie sa skončí 15. júla finálovým stretnutím na tom istom mieste.

Semifinálové duely budú hostiť Petrohrad s Moskvou. Štvrťfinále sa odohrajú v Kazani, Nižnom Novgorode, Soči a Samare.

Dvestošesť krajín

O postup na MS 2018 sa uchádzalo na sobotňajšom žrebe celkovo dvestošesť krajín. Z nich sa na finálovom turnaji predstaví dovedna tridsaťdva - vrátane Ruska, ktoré má ako hostiteľ šampionátu zabezpečenú priamu účasť.

Bilancia Slovákov so súpermi z F-skupiny

SLOVENSKO - ANGLICKO 3 zápasy 0 - 0 - 3 (skóre: 2:8)

Slovensko - Anglicko 1:2 (12. októbra 2002, kvalifikácia ME 2004)

Anglicko - Slovensko 2:1 (11. júna 2003, kvalifikácia ME 2004)

Anglicko - Slovensko 4:0 (28. marca 2009, prípravný zápas)

SLOVENSKO - SLOVINSKO 5 zápasov 1 - 2 - 2 (skóre: 4:5)

Slovensko - Slovinsko 2:0 (16. novembra 1993, prípravný zápas)

Slovinsko - Slovensko 1:1 (6. februára 1998, príprava - turnaj na Cypre)

Slovensko - Slovinsko 0:0 (17. novembra 2004, prípravný zápas)

Slovinsko - Slovensko 2:1 (10. septembra 2008, kvalifikácia MS 2010)

Slovensko - Slovinsko 0:2 (10. októbra 2009, kvalifikácia MS 2010)

SLOVENSKO - LITVA 4 zápasy 1 - 3 - 0 (skóre: 5:4)

Slovensko - Litva 1:0 (14. októbra 1992, prípravný zápas)

Slovensko - Litva 2:2 (30. marca 1993, prípravný zápas)

Litva - Slovensko 1:1 (7. septembra 2012, kvalifikácia MS 2014)

Slovensko - Litva 1:1 (22. marca 2013, kvalifikácia 2014)

SLOVENSKO - MALTA 6 zápasov 5 - 1 - 0 (skóre: 15:2)

Malta - Slovensko 1:2 (30. marca 1994, prípravný zápas)

Slovensko - Malta 1:1 (16. augusta 1994, prípravný zápas)

Slovensko - Malta 6:0 (22. septembra 1996, kvalifikácia 1998)

Malta - Slovensko 0:2 (31. marca 1997, kvalifikácia MS 1998)

Slovensko - Malta 3:0 (15. augusta 2006, prípravný zápas)

Slovensko - Malta 1:0 (4. septembra 2014, prípravný zápas)

SLOVENSKO - ŠKÓTSKO ešte spolu nehrali

Z Európy si miestenku zaistí trinásť národných mužstiev, Afrika pridá ďalších päť. Štyri krajiny dodá Ázia, tri zóna CONCACAF a štyri budú z Južnej Ameriky.

Zvyšní dvaja členovia si účasť na MS budú musieť vybojovať v interkontinentálnej baráži, v ktorej piaty tím z ázijskej kvalifikácie narazí na štvrtý zo Severnej, Strednej Ameriky a Karibskej oblasti.

Ďalšiu dvojicu v baráži vytvorí najlepšie národné mužstvo z Oceánie a piate v rámci Južnej Ameriky.

Ohlasy na žreb

/zdroj: RTVS, sita, tasr, Twitter/

Štefan Tarkovič (asistent trénera): "Je to prijateľná skupina. Mohli sme dostať aj silnejších súperov, hoci Anglicko a Škótsko dlhodobo potvrdzujú svoju kvalitu. Anglicko je veľmi silný súper, Škótsko prezentuje typický ostrovný futbal a má mladé mužstvo. Verím, že s oboma tímami odohráme vyrovnané zápasy. A ak sa nám vyhnú zranenia, tak v tejto skupine vieme zdolať kohokoľvek."

Ján Kováčik (prezident SFZ): "Myslím, že pre divákov aj hráčov to bude veľmi zaujímavé. Dnes si nemôžeme vyberať. Ľahký súper nejestvuje, o čom sme sa niekoľkokrát presvedčili. Predtým sme mali v skupine papierovo najťažších protivníkov Grécko, Rusko či Bosnu a Hercegovinu, teraz to budú Angličania. Z futbalového hľadiska môžeme byť so žrebom spokojní."

Marek Hamšík (stredopoliar): "Jasným favoritom skupiny je Anglicko. Ak v bojoch o účasť na MS budeme hrať tak, ako teraz v kvalifikácií na ME, tak pre nás to bude boj o druhé miesto v skupine. Momentálne však na kvalifikáciu MS nemyslíme. Pred očami máme tú aktuálnu, ktorú máme perfektne rozbehnutú. Chceme ju spečatiť postupom na majstrovstvá Európy, čo by bolo niečo úžasné."

Vladimír Weiss ml. (stredopoliar): "Vyzerá to, že sa čoskoro vrátim do Škótska aj Anglicka. Mám dobrý pocit z tohto žrebu."

Peter Pekarík (obranca): "Zo súperov, ktorých nám pridelil žreb, je jasným favoritom Anglicko. Dlhodobo ukazuje futbalovú extratriedu. Veľmi nepríjemní budú Škóti. Majú mladé mužstvo a hrajú ostrovným štýlom hry. Slovinsko, Litva a Malta - to sú súperi, s ktorými sme už v minulosti hrali a vedeli nás potrápiť. Z môjho pohľadu je to veľmi zaujímavá skupina, na ktorú sa treba tešiť, užiť si zápasy a pobiť sa o postup."

Online prenos

Žreb je na konci: Slovensko bude hrať o postup na majstrovstvá sveta 2018 v Rusku proti Anglicku, Škótsku, Slovinsku, Litve a Malte.

Žreb - Posledný kôš: A - Holandsko, B - Portugalsko, C - Nemecko, D - Wales, E - Rumunsko, F - Anglicko, G - Španielsko, H - Belgicko, I - Chorvátsko

Žreb - Druhý kôš - aj so Slovenskom. A - Francúzsko, B - Švajčiarsko, C - Česko, D - Rakúsko, E - Dánsko, F - Slovensko, G - Taliansko, H - Bosna a Hercegovina, I - Island

bierhoff_res.jpg

Oliver Bierhoff zaraďuje Taliansko do G-skupiny. FOTO - TASR/AP.

Žreb - Kôš číslo 3: A - Švédsko, B - Maďarsko, C - Severné Írsko, D - Srbsko, E - Poľsko, F - Škótsko, G - Albánsko, H - Grécko, I - Ukrajina.

Žreb - Štvrtý kôš: A - Bulharsko, B - Faerské Ostrovy, C - Nórsko, D - Írsko, E - Čierna Hora, F - Slovinsko, G - Izrael, H - Estónsko, I - Turecko.

Žreb - Ťahá sa z koša číslo päť. A - Bielorusko, B - Lotyšsko, C - Azerbajdžan, D - Moldavsko, E - Arménsko, F - Litva, G - Macedónsko, H - Cyprus, I - Fínsko.

Žreb - Začíname so siedmimi tímami, ktoré sú v šiestom výkonnostnom koši. Budú sa žrebovať do skupín A až G. Sú tam Kazachstan, Luxembursko, Lichtenštajnsko, Gruzínsko, Malta, San Maríno, Andorra.

A - Luxembursko, B - Andorra, C - San Marino, D - Gruzínsko, E - Kazachstan, F - Malta, G - Lichtenštajnsko.

Žreb - V európskej časti kvalifikácie sa bude ťahať zo šiestich košov. Päťdesiatdva krajín sa rozdelí do deviatich skupín - sedem bude šesťčlenných a dve päťčlenné.

Isté je, že dlhodobo úspešnejšie futbalové krajiny Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Španielsko sa predstavia v šesťčlenných skupinách.

Žrebovať budú mnohonásobný ruský reprezentant Alexander Keržakov a majster Európy z roku 1996 - Nemec Oliver Bierhoff.

Rozdelenie košov pri žrebe MS 2018

1. kôš: Nemecko, Belgicko, Holandsko, Portugalsko, Rumunsko, Anglicko, Wales, Španielsko, Chorvátsko

2. kôš: SLOVENSKO, Rakúsko, Taliansko, Švajčiarsko, Česko, Francúzsko, Island, Dánsko, Bosna a Hercegovina

3. kôš: Ukrajina, Škótsko, Poľsko, Maďarsko, Švédsko, Albánsko, Severné Írsko, Srbsko, Grécko

4. kôš: Turecko, Slovinsko, Izrael, Írsko, Nórsko, Bulharsko, Faerské ostrovy, Čierna Hora, Estónsko

5. kôš: Cyprus, Lotyšsko, Arménsko, Fínsko, Bielorusko, Macedónsko, Azerbajdžan, Litva, Moldavsko

6. kôš: Kazachstan, Luxembursko, Lichtenštajnsko, Gruzínsko, Malta, San Maríno, Andorra

Žreb - A je to tu! Na rad prichádza žrebovanie európskej zóny kvalifikácie na majstrovstvá sveta 2018, ktoré bude hostiť Rusko. Opäť pripomíname, že Slovensko je nasadené do druhého koša.

Žreb - Predrag Rajkovič a Alexej Smertin vyžrebovali kvalifikáciu v zóne Oceánie. Po nej nasleduje juhoamerická zóna CONMEBOL. Na pódium v Konštantinovom paláci v Petrohrade prišli Ronaldo a Diego Forlán.

Európska kvalifikácia príde na rad o niekoľko minút. Tá nás bude zaujímať zo všetkého najviac.

Žreb - Kvalifikáciu zóny CONCACAF vyžrebovali bývalý taliansky reprezentačný obranca a majster sveta z roku 2006 Fabio Cannavaro a portugalský plážový futbalista Madjer.

Žreb - Žreb africkej kvalifikácie sa skončil, nasledovať bude zóna CONCACAF - teda Severná a stredná Amerika a karibská oblasť.

Žreb - Africkú kvalifikáciu žrebujú dve osoby. Prvou je kamerunský futbalista Samuel Eto'o - bývalý hráč veľkoklubov ako Chelsea, Barcelona či Inter Miláno. Aktuálne prestúpil do tureckého Antalyasporu.

Okrem Kamerunčana žreboval aj Rinat Dasajev. Päťdesiatosemročný Rus chytával za národný tím Sovietskeho zväzu, na klubovej úrovni si obliekal napríklad dresy Spartaka Moskva či FC Sevilla.

V rokoch 2003 až 2005 tiež pôsobil pri ruskej reprezentácii ako asistent trénera.

Žreb - Na úvod sa rozhodovalo o tom, ktoré tímy sa stretnú v tzv. Interkontinentálnej baráži. Teraz sa bude žrebovať kvalifikácia pod hlavičkou CAF - teda africkej konfederácie. My si počkáme na žrebovanie európskej časti, ktorá nás zaujíma najviac.

Dvojice interkontinentálnej baráže

Víťaz oceánskej kvalifikácie (OFC) 5. tím juhoamerickej kvalifikácie (CONMEBOL)
4. tím zo zóny CONCACAF 5. mužstvo z Ázie (AFC)

Žreb - Žreb sa o malú chvíľu začne. Ceremóniu na úvod sprevádzajú slávnostné prejavy. Po Vladimirovi Putinovi hovorí stále úradujúci prezident FIFA Sep Blatter.

Pred žrebom - Prekvapením je umiestnenie štvornásobného majstra sveta Talianska a šampióna z roku 1998 Francúzska v druhom koši.

Taliani si mohli zaistiť prvý kôš víťazstvom v prípravnom dueli proti Portugalčanom. V Ženeve napokon prehrali 0:1. Francúzi zase doplatili na dva júnové neúspechy v príprave proti Belgičanom a Albáncom.

Nečakala sa ani účasť Faerských ostrovov vo štvrtom koši. Súostrovie ležiace na polceste medzi Veľkou Britániou a Islandom si polepšilo najmä ostatným triumfom nad Gréckom (2:1).

greece_faroe_islands_euro_soccer-1bd9ccd_r8496_res.jpeg

Futbalisti Faerských ostrovov šokovali víťazstvami proti Grécku. FOTO - SITA/AP.

Európu bude na MS 2018 zastupovať štrnásť krajín - organizátor Rusko, deväť víťazov kvalifikačných skupín a štvorica úspešných tímov z baráže.

FIFA berie pred žrebom ohľad aj na diplomatické napätie medzi niektorými krajinami. V jednej skupine sa nemôžu ocitnúť Arménsko a Azerbajdžan.

Pred žrebom - Prekvapením v prvom výkonnostnom koši sú pozície Rumunska a Walesu. Wales katapultoval medzi najvyššie nasadených víťazný gól hráča Realu Madrid Garetha Bala v júnovom dueli proti aktuálne tretiemu tímu rebríčka FIFA Belgicku (1:0).

Po ňom patrí Walesu líderské postavenie v B-skupine eliminácie ME 2016.

Historicky najväčším úspechom je účasť na MS 1958 vo Švédsku. Walesania vtedy postúpili do štvrťfinále, v ktorom podľahli po góle Pelého neskorším majstrom sveta z Brazílie (0:1).

Walesu k posunu najviac pomohlo víťazstvo nad Belgickom.

Balkánci v poslednom období bojujú o návrat na stratené pozície. Vydobyli si ich predovšetkým v 90. rokoch minulého storočia s hráčmi zlatej generácie ako Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Dan Petrescu, Ioan Lupescu či Florin Raducioiu.

Od roku 2000 sa však zúčastnili iba na jednom vrcholnom podujatí - ME 2008.

Pred žrebom - V Petrohrade rozdiela v rámci európskej zóny päťdesiatdva krajín do deviatich skupín. Z nich bude sedem šesťčlenných a dve päťčlenné.

Kvalifikácia sa bude hrať medzi 4. septembrom 2016 a 10. októbrom 2017. Deväť víťazov skupín postúpi priamo na záverečný turnaj. Osem najlepších z druhých miest čaká baráž v novembri 2017.

Kedy sa bude hrať?

1. kolo: 4. - 6. septembra 2016

2. kolo: 6. - 8. októbra 2016

3. kolo: 9. - 11. októbra 2016

4. kolo: 11. - 13. novembra 2016

5. kolo: 24. - 26. marca 2017

6. kolo: 9. - 11. júna 2017

7. kolo: 31. augusta - 2. septembra 2017

8. kolo: 3. - 5. septembra 2017

9. kolo: 5. - 7. októbra 2017

10. kolo: 8. - 10. októbra 2017

Baráž (prvé zápasy): 9. - 11. novembra 2017

Baráž (odvety): 12. - 14. novembra 2017

Finálový turnaj MS: 14. júna - 15. júla 2018

Isté je, že dlhodobo úspešnejšie futbalové krajiny Anglicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Španielsko sa predstavia v šesťčlenných skupinách.

FIFA akceptovala návrh Európskej futbalovej únie (UEFA) súvisiaci s príjmami za vysielacie práva, ktoré následne UEFA distribuuje medzi členské federácie. Podobný systém aplikovala UEFA aj pri žrebe kvalifikácie ME 2016.

Pred žrebom - V Petrohradskom Konštantinovom paláci dnes (17.00 hod) slovenskí futbalisti spoznajú svojich súperov v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta 2018 v Rusku.

Reprezentácia pod vedením trénera Jána Kozáka bude nasadená v druhom výkonnostnom koši. Spoločne s ňou v ňom sú aj Rakúsko, Taliansko, Švajčiarsko, Česko, Francúzsko, Island, Dánsko a Bosna a Hercegovina.

Reprezentácie sú nasadené podľa júlového vydania rebríčka FIFA. Slovákom o jedno miesto unikla pozícia v prvom výkonnostnom koši.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Žreb kvalifikácie na MS 2018: Slováci budú hrať aj s Anglickom