Zomrel Vladimir Krutov, bojovník z útoku umelcov

Najslávnejšia ruská hokejová päťka – Vladimir Krutov (zľava), Viačeslav Fetisov, Igor Larionov, Alexej Kasatonov a Sergej Makarov.
Najslávnejšia ruská hokejová päťka – Vladimir Krutov (zľava), Viačeslav Fetisov, Igor Larionov, Alexej Kasatonov a Sergej Makarov. (Autor: SITA/AP)
Peter Fukatsch|6. jún 2012 o 18:32

Moskovčan Vladimir Krutov hral za jeden z najlepších útokov histórie spolu s Makarovom a Larionovom. Bol v ňom najmenej nápadný, ale najbojovnejší.

BRATISLAVA. Lajna KLM, ako poznal útok Makarov - Larionov - Krutov (nar. 1. 6. 1960) celý svet, za nimi obrana Fetisov - Kasatonov a v bránke Treťjak.

Slávny Kanadský pohár '81

Na Kanadskom pohári 1981 sa vo finále 16-tisíc divákov nestačilo čudovať. Najmä elitná pätorka z CSKA Moskva si robila s domácimi, čo chcela. Krutovov gól v oslabení na 6:1 pre ZSSR bol šokom. Kanaďania postojačky aplaudovali víťazom z Východu. Sovieti vyhrali 8:1.

Krutov mal vtedy dvadsaťjeden, vo vitríne dva tituly juniorských majstrov sveta. Rok predtým hral v strede medzi Makarovom a Krutovom Žluktov. Rusi senzačne podľahli na olympiáde v Lake Placid domácim amatérom 3:4. Tréner Viktor Tichonov dal medzi krídla Larionova. Tak sa zrodil legendárny útok.

V Československu sme ich dlho nemali radi, ako celý Sovietsky zväz. V hokeji však predovšetkým túto elitnú pätorku, ktorá nám dávala góly. Argumenty o neskutočnom drile pod Tichonovovým vedením a nabifľovaných kombináciách boli viac-menej pravdivé.

((video))

Majstri kombinácie

Čas ukázal, že práve neskutočná fyzická pripravenosť umožňovala ľahkosť. Kreativitu mali títo hráči v krvi, tá sa naučiť nedá. Hru tejto pätorky s kombináciami, z ktorých sa súperovi krútila hlava, s gólmi po vyšachovaní do prázdnej brány dodnes obdivuje celý svet. Ako vo futbale kedysi Pelého Brazíliu alebo dnes Barcelonu. Krutov bol v pätorke najväčším bojovníkom, góly dával aj pri nich asistoval. Neboli to „nadľudia“.

Na MS 1985 skončili až tretí za Švédskom a československými majstrami sveta, ktorí ich vo finálovej skupine zdolali 2:1.

O dva roky skončili na MS za Švédmi. Krutov však dvakrát zvíťazil na ZOH (Sarajevo 1984, Calgary 1988) a päťkrát sa stal majstrom sveta.

V zámorí si nezvykol

„Stratili sme človeka, ktorý neváhal ísť ani do najostrejšieho súboja. Veľmi sa podobal na Valerija Charlamova (hviezda z generácie predtým - pozn. red.). Veľa toho nenahovoril, bol introvert. Splnil bez slova protestu každú úlohu, dalo sa naňho stopercentne spoľahnúť,“ smútil na gazeta.ru šéf ruskej hokejovej federácie Vladimir Treťjak.

Rok si zahral v NHL za Vancouver Canucks. Mal problémy so životosprávou. Nevedel si zvyknúť na životný štýl mimo Ruska. Riadne pribral, dostal prezývku Vladimir Crouton (gulička v polievke).

Po návrate zo zámoria hral najmä za švédsky Östersund. Zomrel na vnútorné krvácanie z neznámych dôvodov. V roku 2010 ho uviedli do Siene slávy IIHF. Syn Alexej pôsobí v KHL v Jekaterinburgu.

Nachádzate sa tu:
Domov