Bol členom jednej z legendárnych formácií. Zomrel bývalý hráč Buffala

Rene Robert (vľavo s číslom 14).
Rene Robert (vľavo s číslom 14). (Autor: SITA/AP)
TASR|23. jún 2021 o 08:41

Hral najmä v Buffalo Sabres.

BUFFALO. Vo veku 72 rokov zomrel bývalý kanadský hokejista René Robert. Legendárny útočník Buffala Sabres skonal v utorok v nemocnici na Floride necelý týždeň po tom, ako mal infarkt.

Informovali o tom agentúra AP i vedenie Sabres.

Robert bol člen jednej z legendárnych útočných formácií v NHL, ktorá v rokoch 1972-1979 pôsobila v Buffale a niesla meno "francúzska spojka", keďže v nej hrali traja kanadskí útočníci s francúzskym materinským jazykom pochádzajúci z provincie Québec.

Okrem pravého krídelníka Roberta ju tvorili center Gilbert Perreault a ľavý krídelník Rick Martin. Meno pre túto formáciu vymyslel jeden z ich spoluhráčov na základe rovnomenného filmu s Genom Hackmanom v hlavnej úlohe, ktorý natočil v roku 1971 Wiliam Friedkin.

René Robert na archívnej snímke.
René Robert na archívnej snímke. (Autor: SITA/AP)

V drese Sabres nastrieľal Robert 222 gólov, v 524 stretnutiach zaznamenal 552 bodov.

Aj po ukončení kariéry bol naďalej spojený s Buffalom, v meste sa venoval charitatívnej činnosti. Už dlhší čas však býval na Floride, kde ho museli minulý týždeň po infarkte hospitalizovať v miestnej nemocnici.

"René bol úžasný hráč, skvelý spoluhráč a osobnosť, bol verný našej organizácii. Jeho úspechy na ľade, ktoré dosiahol ako člen 'francúzskej spojky', hovoria za všetko, no jeho vplyv na komunitu v Buffale trval ešte dlho po konci kariéry," uviedli Sabres vo svojom stanovisku.

Robert okrem Sabres pôsobil aj v Pittsburghu Penguins, Colorade Rockies a Toronte Maple Leafs. Celkovo odohral v profilige 744 zápasov základnej časti, v ktorých strelil 284 gólov a nazbieral 702 bodov. V play off mal bilanciu 22 gólov a 19 asistencií v 50 dueloch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bol členom jednej z legendárnych formácií. Zomrel bývalý hráč Buffala