Ďalšiu knihu už nepridá. Zomrela novinárska legenda Eugen Magda

Eugen Magda.
Eugen Magda. (Autor: Judita Čermáková)
Daniel Dedina|18. mar 2021 o 09:40

Naše prvé stretnutie? Debatovali sme asi hodinu.

AKTUALIZOVANÉ O 14:05

Športoví novinári vedeli, že keď im internet nedokázal pomôcť s informáciami z rokov minulých, majú dve možnosti. Zájsť do archívu alebo osloviť Eugena Magdu.

Chodiaca futbalová encyklopédia dokázala sypať fakty z rukáva. Aj také, ktorými nedisponovala ani najlepšia knižnica. 

Na konte má desiatky kníh

„Chodíte ešte na futbal?“ - zdanlivo nevinná otázka v časoch, keď ho už sužovali výrazné zdravotné problémy spustila prednášku. Nenútenú. Takú, ktorá dokázala človeka okamžite pohltiť.

„Samozrejme. Napríklad predminulý víkend som bol v Trebišove na stretnutí druhej ligy so Skalicou. Pripomenul som si rok 1955, keď v Trebišove hrala Tatabánya a v jej bráne chytal Grosics, člen legendárneho Aranycsapatu,“ chŕlil zo seba s úsmevom.

Bolo to v jeseni 2018. Krátko po tom, čo pokrstil už svoju šestnástu knižnú publikáciu. Na trávniku košického štadióna v Čermeli k tomu došlo symbolickým spôsobom, trávou z futbalového ihriska.

Človek sa nestačil čudovať, s akou vervou a nasadením sa púšťa do práce, hoci už nemusel.

Žiaľ, ďalšiu knihu už nepridá. Legenda športovej žurnalistiky navždy opustila tento svet v stredu 17. marca 2021. Jej zdravotný stav sa zhoršil po prepuknutí ochorenia Covid-19. 

Je jedno, koľko máte rokov

Eugen Magda sa narodil pred 81 rokmi v obci Hraň v okrese Trebišov.

Po ukončení štúdia na vysokej škole v Bratislave pracoval v Denníku Šport, Večerníku a špecializovaním týždenníku Tip, kde bol vedúcim futbalového oddelenia i zástupcom šéfredaktora.

V 90-tych rokoch 20. storočia sa vrátil na východ Slovenska a postupne písal pre Slovenský východ, Lúč, Košický denník a Korzár.

„Do Korzára som už ako penzista chodil s potešením. Keď mi chlapci v redakcii naznačili, že niečo nemajú, tak som ochotne pomohol.

A veľmi rád som si s nimi vymieňal skúsenosti. Je jedno, koľko máte odrobených rokov, od každého sa môžete niečo naučiť a odkukať,“ vravela výrazná osobnosť slovenskej športovej scény, ktorej okrem futbalu učaroval aj basketbal. 

Debata s ním bol zážitok

Dodnes si pamätám na naše prvé stretnutie. Uskutočnilo sa pri príležitostí vyhlásenia Jedenástky roka Východoslovenského futbalového zväzu v Sabinove.

Ja ako novinárske ucho a on ako velikán tohto fachu sme debatovali asi hodinu. A bolo by o čom aj týždeň.

Eugen Magda si preberá ocenenie z rúk predsedu VsFZ Richarda Havrillu.
Eugen Magda si preberá ocenenie z rúk predsedu VsFZ Richarda Havrillu. (Autor: Daniel Dedina)

Stačilo by spomenúť jeho účasť pri triumfe Slovana Bratislava v Pohári víťazov pohárov 1969 i množstvo ďalších pamätných zápasov, cestu 1. FC Košice pri postupe do skupinovej fázy Ligy majstrov, alebo to, ako viedol tlačovku pri návšteve Pelého na Slovensku v roku 1994.

Ak by ešte ostal čas, dalo by sa to dotknúť jeho funkcionárskej dráhy, Ceny fair play MUDr. Ivana Chodáka, Zlatej medaily SFZ a ďalších ocenení, ktoré za svoj mimoriadne aktívny život získal.

Fakty, fakty, fakty. To bol pre Eugena Magdu vždy základ. Ešte aj to, že Európu precestoval krížom-krážom mal podložené presnými údajmi. Navštívil 26 krajín a 68 európskych miest.

Žeňo, zostaneš navždy v našich spomienkach!

Posledná rozlúčka s Eugenom Magdom sa uskutoční v utorok 23. marca o 11:00 hod. na Verejnom cintoríne v Košiciach.

Vzhľadom na aktuálne platné protipandemické opatrenia sa pohrebu v priestoroch obradnej siene bude môcť zúčastniť len najbližšia rodina.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Ďalšiu knihu už nepridá. Zomrela novinárska legenda Eugen Magda