Zomrel člen "francúzskej spojky" Rick Martin

SITA|14. mar 2011 o 11:45

Bývalý útočník klubov zámorskej hokejovej NHL Buffalo Sabres a Los Angeles Kings Rick Martin skonal v nedeľu vo veku nedožitých 59 rokov.

BUFFALO. Informáciu priniesol oficiálny portál najstaršej severoamerickej profesionálnej súťaže. Kanaďan zomrel počas autonehody na predmestí Buffala. Martin údajne dostal počas šoférovania srdcový infarkt.

Martin bol členom jednej z legendárnych útočných formácií v histórii NHL, ktorá od roku 1972 do roku 1979 pôsobila v Buffale a niesla meno "francúzska spojka", keďže v nej hrali traja kanadskí útočníci s francúzskym materinským jazykom pochádzajúci z provincie Québec. Tvorili ju center Gilbert Perreault s pravým krídelníkom Reném Robertom a na ľavom krídle práve s Rickom Martinom.

Meno pre túto formáciu vymyslel jeden z ich spoluhráčov na základe rovnomenného filmu s Genom Hackmanom v hlavnej úlohe, ktorý natočil v roku 1971 Wiliam Friedkin, neskôr režisér známeho Exorcistu.

Martin, ktorý až na 6 záverečných zápasov kariéry v Los Angeles strávil celú kariéru v Buffale, odohral v NHL 685 zápasov a pripísal si v nich 701 bodov (384+317), v play-off pridal ďalších 63 stretnutí s bilanciou 53 bodov (24+29). Päťkrát v kariére sa dostal v základnej časti NHL cez hranicu 40 gólov, dvakrát prekonal 50-golový limit - 52 gólov v sezónach 1973/74 a 1974/75.

Martin je s 382 gólmi najlepším kanonierom spomedzi ľavých krídelníkov v histórii Buffala a medzi strelcami tímu je celkovo druhý. Rovnaká pozícia mu patrí so 47 víťaznými gólmi a jeho 695 bodov v drese Buffala je historicky tretí najlepší výkon. Rekordom "šablí" je aj jeho 21 zápasov s hetrikom.

Fanúšikovia Sabres si jeho úmrtie pripomenuli minútou ticha pred nedeľňajším stretnutím Buffala s Ottawou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zomrel člen "francúzskej spojky" Rick Martin