Bravó, Petra! Vlhová je olympijská šampiónka v slalome

Petra Vlhová získala zlato v slalome na ZOH 2022 v Pekingu.
Petra Vlhová získala zlato v slalome na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|9. feb 2022 o 07:39 (aktualizované 9. feb 2022 o 08:20)

Posunula sa až z ôsmeho miesta po prvom kole.

Zjazdové lyžovanie na ZOH Peking 2022

Ženy - slalom, 1.+2. kolo:

1.

Petra Vlhová

Slovensko

1:44,98 min

2.

Katharina Liensbergerová

Rakúsko

+ 0,08 s

3.

Wendy Holdenerová

Švajčiarsko

+ 0,12 s

4.

Lena Dürrová

Nemecko

+ 0,19 s

5.

Andreja Slokarová

Slovinsko

+ 0,22 s

6.

Michelle Gisinová

Švajčiarsko

+ 0,60 s

PEKING. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová je olympijská víťazka v slalome. V stredajšej súťaži na ZOH v Pekingu v Pekingu triumfovala z ôsmeho miesta po prvom kole.

O osem stotín sekundy zdolala striebornú Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú, bronz získala Švajčiarka Wendy Holdenerová s odstupom 0,12 s.

Dvadsaťšesťročná Vlhová získala pre Slovensko historický cenný kov v alpskom lyžovaní pod piatimi kruhmi a prvú medailu na ZOH 2022.

Vlhová: Miešajú sa vo mne rôzne emócie

"Ťažko povedať, čo momentálne prežívam. Miešajú sa vo mne rôzne emócie, je ťažké opísať to," povedala Vlhová v prvej televíznej reakcii na RTVS.

"Po prvom kole to bolo veľmi náročné, samozrejme, najmä ja od seba som očakávala lepší výkon. Snažili sme sa to hodiť za hlavu," pokračovala.

"Som naozaj šťastná, že všetci členovia môjho tímu mi verili. Bez nich by som to nedokázala. Opakovali, že som silná a že dokážem aj nemožné. Vďaka nim som sa dokázala stať olympijskou víťazkou," dodala Vlhová.

Pini: Petra je bojovníčka

"Mauro Pini postavil druhé kolo viac do strán, čiže bolo treba viac točiť a to Petre vyhovovalo. Aj preto som verila, že bude mať šancu na medailu aj po prvom kole.

Petra je bojovníčka a znova to potvrdila. Teraz už má všetko, a môže ísť už len po rekordoch ako Mikaela Shiffrinová," komentovala expertka RTVS a niekdajšia skvelá slalomárka Veronika Velez Zuzulová.

"Úžasné druhé kolo, Petre patrí obrovská gratulácia. Vyhrala, lebo sa nebála a výborne využila trať, ktorú som postavil. Je to bojovníčka, dala do toho srdce počas celej trate, veľmi chcela vyhrať tieto preteky.

Na tom, že Petra hovorila, že jej nevyhovuje sneh, už teraz nezáleží. Ďakujem celému Slovensku za podporu. Cítili sme ju všetci v tíme," uviedol v prvej reakcii tréner Mauro Pini pre RTVS.

Napodobnila Kuzminovú

Po titule majsterky sveta v obrovskom slalome v roku 2019 sa Vlhová dočkala triumfu na ďalšom vrcholnom podujatí a rozšírila svoju zbierku obdivuhodných úspechov, v ktorej je aj veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári (2021).

V pretekoch prestížneho seriálu má Vlhová na konte 25 víťazstiev a tri sezónne trofeje za slalom (2020, 2022) a paralelné disciplíny (2020).

Na svetových šampionátoch má (vrátane tímovej súťaže) bilanciu 1-4-1. Zažíva tretiu olympijskú účasť, v slalome skončila v Soči 2014 na devätnástej a v Pjongčangu 2018 na trinástej priečke.

V ére samostatnosti Slovenska sa o medaily na ZOH pred ňou postarali iba biatlonistka Anastasia Kuzminová (bilancia 3-3-0), snoubordista Radoslav Židek (0-1-0) a biatlonista Pavol Hurajt (0-0-1).

Vlhová šla najrýchlejšie druhé kolo

Slovenská lyžiarka figurovala po prvom kole až na ôsmom mieste. Po vypadnutí americkej rivalky Mikaely Shiffrinovej zaostávala o 72 stotín sekundy za vedúcou Nemkou Lenou Dürrovou.

Vlhovej priebežné umiestnenie vyzeralo hrozivejšie než jej strata. Výhodou pre ňu bolo, že trať postavil švajčiarsky tréner v slovenských službách Mauro Pini.

Vlhová našla svoju typickú agresivitu, mala len jedno drobné zaváhanie kúsok za druhým medzičasom a v spodnej časti v ťažkých zatvorených bránkach výkon ešte vygradovala.

Najrýchlejšou druhou jazdou sa dostala na čelo a z kresla vedúcej ženy ju nezosadila žiadna zo súperiek, hoci Liensbergerová či Holdenerová s ňou zviedli nesmierne tesný súboj.

Hectorová si udržiavala výrazný náskok, ale jej nádeje ukončil špicar. Prepadla sa aj Gisinová a ani Dürrová nedokázala v rozhodujúcej záverečnej pasáži konkurovať Vlhovej.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Bravó, Petra! Vlhová je olympijská šampiónka v slalome