Olympiáda Peking 2022: Oficiálne otvorili olympiádu (minúta po minúte)

Slovenskí hokejisti počas tréningu na ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenskí hokejisti počas tréningu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|3. feb 2022 o 23:00 (aktualizované 4. feb 2022 o 18:42)

Zimné olympijské hry minúta po minúte (live). Sledovali ste online zimnú olympiádu z dňa 0 (4.2.2022) v Pekingu 2022.

18:25 Vlajkonosiči si užili ceremoniál

Slovenskými vlajkonosičmi na otváracom ceremoniáli boli hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková.

Hrivík si zo slávnostného otvorenia hier odniesol veľký zážitok. "Snažil som sa čo najviac si to užiť, ale samozrejme, tie príjemné momenty netrvajú veľmi dlho. Každopádne som rád za túto skúsenosť. Bol to super pocit.

Cítim sa poctený a vážim si túto možnosť. Verím, že nás to naštartuje do skvelých olympijských hier. Teším sa, ako na nich budem ďalej pokračovať. Doma všetci blízki vedeli, čo sa deje, takže to v televízii sledovali.

Mám nejaké ohlasy a som rád, že som mohol doma takto potešiť," sprostredkoval TASR Hrivíkove slová Ľubomír Souček, hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy na ZOH v Pekingu.

Spolu s s hokejovým reprezentantom niesla slovenskú vlajku Šimoňáková: "Ceremoniál bol veľmi pekný. Minimalistický, ale o to krajší. Bol dojímavý a chvíľami som mala slzy na krajíčku.

Najkrajšou udalosťou pre mňa bolo to, že som mohla byť vlajkonosička. Bola to pre mňa obrovská pocta a bola som asi najviac hrdá na svete, aká som mohla byť, že som mohla na otváracom ceremoniáli olympijských hier niesť slovenskú vlajku spolu s Marekom Hrivíkom. Nikdy som o tom ani nesnívala a myslím, že niečo také už asi nikdy nezažijem."

18:15 Poľský sánkar sa prišiel sa poďakovať do pekinskej nemocnice

Poľský sánkar Mateusz Sochowicz navštívil tento týždeň druhýkrát v tejto sezóne univerzitnú nemocnicu v Pekingu.

Po ťažkom novembrovom zranení kolenného jabĺčka a hlbokej reznej rane počas prípravných pretekov to vyzeralo na definitívny koniec jeho olympijských nádejí. Lekárom sa však podarilo zachrániť jeho olympijský sen, na ZOH 2022 napokon nebude chýbať.

S odstupom času sa 25-ročný sánkar prišiel poďakovať za všetko, čo pre neho urobili.

Mateusz Sochowicz počas tréningu na ZOH 2022 v Pekingu.
Mateusz Sochowicz počas tréningu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

Poliak pri testovaní olympijskej trate narazil do kovovej bariéry, ktorá mu nečakane zablokovala dráhu počas jeho jazdy. Podľa Medzinárodnej sánkarskej federácie išlo o zlyhanie ľudského faktora. Napriek všetkým komplikáciám sa ale neuveriteľne rýchlo zotavil.

"Pociťoval som hroznú zlosť na ľudí, ktorí mi ublížili. Lenže neskôr mi došlo, že to asi nikto neurobil schválne. Chyby sa stávajú. Som tvrdý, vyrovnal som sa s tým a prišiel som si splniť olympijský sen,“ citovala Sochowicza agentúra AP.

Poliak nebude patriť k výrazným favoritom na zisk cenného kovu.

17:40 Bez umelého zasnežovania by nebola olympiáda

Už prvé zábery olympijských športovísk zimných olympijských hier v Pekingu museli mnohým ľuďom udrieť do očí. Nie je to obraz, ktorý by fanúšik z takého podujatia čakal. 

Hnedé riedko zalesnené kopce sú ovinuté bielymi stuhami zjazdoviek či bežeckých tratí.

Sneh je v tomto regióne evidentne vzácnosť. Nie je to však teplotou. Mráz je priam arktický cez deň mínus 6 až mínus 8, v noci aj mínus 20.

17:05 Bude v sobotu biatlon?

Hneď úvodnej biatlonovej súťaži na ZOH 2022 v čínskom Pekingu hrozí, že sa nebude konať podľa programu organizátorov.

Na sobotu sú v stredisku Čang-ťia-kchou naplánované preteky zmiešaných tímov na 4x6 km, podľa správy na českom webe iDnes.cz však nepriazeň počasia môže spôsobiť ich odklad.

Pod nepriazňou počasia sa myslia mimoriadne nízke teploty vzduchu. Počas piatkových tréningov teplomer popoludní ukazoval mínus 15 stupňov Celzia, športovci dokonca hlásili pocitovú teplotu blížiacu sa k mínus tridsiatim stupňom.

Americká biatlonistka Clare Eganová so zalepenou tvárou, aby sa vyhla omrzlinám počas ZOH v Pekingu 2022.
Americká biatlonistka Clare Eganová so zalepenou tvárou, aby sa vyhla omrzlinám počas ZOH v Pekingu 2022. (Autor: TASR/AP)
17:00 Vlhová sa cíti silná

"Som stopercentne psychicky vyrovnaná. To bola jediná vec, ktorá mi predtým chýbala, aby som sa stala naozaj najlepšou," povedala Petra Vlhová.

16:50 Zvláštne mená čínskych hokejistov

Wei Ruike, Jian An, Wang Taile alebo Fu Shuai. V hokejových štatistikách budete po týchto hráčoch pátrať úplne zbytočne, hoci o niekoľko dní nastúpia na jednom z vrcholných podujatí, na olympijskom hokejovom turnaji.

Reprezentujú Čínu a ešte nedávno sa volali celkom inak. Čínski hokejisti budú mať zmenené mená. Ako sa vlastne volajú?

16:40 Olympijský príbeh slovenského hokejistu

Ešte v sezóne 2017/18 pôsobil vo francúzskej lige. Ak by sme sa bavili o futbale, znelo by to skvele.

Ale v hokeji? Tamojšia súťaž je pre našinca málo zaujímavá, pochybovači ju považujú za exotickú.

Prečítajte si o veľkom hokejovom sne, ktorý zažíva útočník Samuel Takáč.

16:20 Fotogaléria z otváracieho ceremoniálu

Oficiálne sa začali zimné olympijské hry v Pekingu. Za Slovensko niesli na olympijský štadión vlajku sánkarka Katarína Šimoňáková a hokejista Marek Hrivík

Pozrite si najlepšie momenty z otváracieho ceremoniálu ZOH v Pekingu 2022.

15:40 Oficiálne sa začali olympijské hry

Štadiónom sa potom rozoznela legendárna pieseň Imagine od Johna Lennona. Šesť osobností prinieslo na plochu olympijskú vlajku, ktorá za zvukov olympijskej hymny v prevedení čínskeho detského horského zboru vystúpila na stožiar.

Tradičný sľub za športovcov, rozhodcov, trénerov a členov oficiálnych výprav prečítali štyri čínske osobnosti - bežec na lyžiach Wang Čchiang, snoubordistka Liou Ťia-jü, rozhodca v akrobatickom lyžovaní Tchao Jung-čchun a snoubordová trénerka Ťi Siao-ou.

Plochu potom zaplavili deti s bielymi holubicami ako symbolom mieru a následne oficiálny program vyvrcholil príchodom olympijskej pochodne, slávnostným zapálením olympijského ohňa a záverečným ohňostrojom.

Zapaľovanie olympijského ohňa.
Zapaľovanie olympijského ohňa. (Autor: TASR/AP)

Tejto pocty sa dostalo dvom čínskym športovcom, bežkyňa na lyžiach Dinigeer I-la-mu-ťiang a reprezentant v severskej kombinácii Čao Ťia-wen dopravili oheň do obrovskej vločky, ktorá vystúpila do stredu štadióna.

15:25 Symbolické snehové vločky

Olympijskú pochodeň napokon vložili medzi 91 snehových vločiek, ktoré symbolizujú 91 krajín, ktoré sa hier v Pekingu zúčastňujú.

15:15 Olympijský oheň nieslo na štadión šesť osôb
15:05 Bach hovoril aj o pandémii

Počas otváracieho ceremoniálu mal príhovor aj prezident MOV Thomas Bach:

"Bohužiaľ, globálna pandémia je stále realitou pre všetkých z nás, preto je naša vďačnosť smerom k organizačnému výboru týchto hier ešte väčšia. Špeciálne poďakovanie patrí čínskemu ľudu, miestnym autoritám a dobrovoľníkom, vďaka vám sa cítime bezpečne a ako doma.

Všetci sme sa sem mohli dostať len vďaka medicínskym pracovníkom, lekárom a vedcom. Ďakujeme vám za vaše neskutočné úsilie a vašu solidaritu. Drahí olympionici, teraz nastala vaša chvíľa, moment, na ktorý sme všetci tak dlho čakali. Váš olympijský sen sa stáva skutočnosťou. Práve vy ukážete svetu, ako by mohol vyzerať, ak by sme sa všetci rešpektovali navzájom a rešpektovali spoločné pravidlá.

Súcitím aj so všetkými športovcami, ktorí pre pandémiu nemohli naplniť svoj olympijský sen. Je možné, aby sme boli rivali, ale zároveň žili mierumilovne a vzájomne sa rešpektovali. Toto je posolstvo olympijských hier - zúčastniť sa spoločne na podujatí, ktoré bude mierumilovná. Neustále budovať mosty a nikdy nevztyčovať steny. Zjednotiť ľudstvo v celej našej rôznorodosti."

Prezident MOV Thomas Bach počas otváracieho ceremoniálu ZOH 2022.
Prezident MOV Thomas Bach počas otváracieho ceremoniálu ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)
14:52 Čínsky prezident vyhlásil zimné olympijské hry 2022 za otvorené

Čínsky prezident Si Ťin-pching slávnostne otvoril XXIV. zimné olympijské hry. Stalo sa tak v piatok 4. februára o 21.51 h miestneho času, čiže o 14.51 SEČ.

"Vyhlasujem týmto zimné olympijské hry v Pekingu za otvorené," vyhlásil Si Ťin-pching.

Čínsky prezident Si Ťin-pching  počas otváracieho ceremoniálu OH 2022 v Pekingu.
Čínsky prezident Si Ťin-pching počas otváracieho ceremoniálu OH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
14:28 Nástup krajín sa skončil

Po nástupe výprav nasledujú prejavy predstaviteľov. Sledujte online prenos z otváracieho ceremoniálu.

14:25 Príchod výprav uzatvárajú domáci

Na štadión počas otváracieho ceremoniálu vstupuje už aj domáca Čína. Tú bude reprezentovať až 171 športovcov.

Výprava domácej Číny počas otváracieho ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu.
Výprava domácej Číny počas otváracieho ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
14:15 Nemeckí združenári majú problém

Nemeckí združenári Eric Frenzel a Terence Weber mali dva pozitívne testy na koronavírus a skončili v izolačnom hoteli v Pekingu.

Ich účasť na ZOH 2022 je ohrozená, prvá súťaž v severskej kombinácii je na programe už v stredu 9. februára na strednom mostíku. Už skôr mal pozitívny test aj favorizovaný Nór Jarl Magnus Riiber.

14:10 Nastupuje slovenská výprava

Slovenskí športovci prichádzajú na štadión. Vlajkonosičmi výpravy sú hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková.

Nadviazali tak na politiku rodovej rovnosti Medzinárodného olympijského výboru. Podľa nej má v každej výprave právo niesť zástavu spoločne muž aj žena.

Slovenská výprava počas otváracieho ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenská výprava počas otváracieho ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)

Celkovo sa v Pekingu predstaví 50 slovenských reprezentantov, z ktorých je presná polovica hokejistov. Až 25 športovcov zažije na olympiáde premiéru.

Sledujte online prenos z otváracieho ceremoniálu.

13:58 Hongkonský aktivista plánoval protest, zatkli ho

Dlhoročného hongkonského aktivistu zatkli v piatok uňho doma krátko pred plánovaným protestom proti zimným olympijským hrám v Pekingu.

Koo Sze-yiu tento týždeň rozposlal médiám pozvánku na demonštráciu, ktorá sa mala konať v deň otváracieho ceremoniálu ZOH 2022 pred úradom čínskej vlády v Hongkongu.

Koo Sze-yiu v pozvánke uviedol, že "Čína tlačí na konanie podujatia, zatiaľ čo ignoruje nespravodlivé prípady väznenia v Hongkongu."

Zadržali ho na základe zákona o národnej bezpečnosti pre Hongkong, ktorý v roku 2020 podpísal čínsky prezident Si Ťin-pching. Informovala o tom agentúra AP.

13:44 Husár drží palce Slovákom: Vráťte sa domov zdraví

Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre šport Ivan Husár vyjadril podporu slovenským športovcom na ZOH 2022.

Zdôraznil, že počas pandémie koronavírusu je najpodstatnejšie, aby sa reprezentanti vrátili domov zdraví.

"Našim športovcom želám, aby sa popri osobných športových úspechoch a dobrých umiestneniach hlavne v zdraví vrátili domov.

Na predchádzajúcich zimných hrách získali slovenskí športovci tri medaily, všetky zásluhou Anastasie Kuzminovej.

Tá už medzičasom ukončila profesionálnu kariéru, verím, že ju vystrieda niektorý z našich športovcov, napríklad lyžiarka Petra Vlhová.

Verím, že všetci vydajú zo seba maximum, ale ako hovorím: naši reprezentanti, vráťte sa domov zdraví!" uviedol Husár v tlačovej správe.

13:28 Zastúpenie má Východný Timor či Madagaskar

Pred kamery predstúpili športovci z netradičných krajín pre zimné športy. Predstavili sa reprezentanti Madagaskaru, Jamajky, Ekvádoru či jeden reprezentant Východného Timoru.

13:20 Na plochu štadióna nastupujú výpravy jednotlivých krajín

Na plochu postupne prídu športovci. Začína sa tradične výpravou Grécka.

Grécka výprava počas otváracieho ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu.
Grécka výprava počas otváracieho ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
13:15 Sestry Fialkové nastúpia v miešanej štafete

Slovenskí biatlonisti nastúpia na sobotňajšiu miešanú štafetu na 4x6 km v zložení Ivona Fialková, Paulína Fialková, Michal Šima a Tomáš Sklenárik.

Na úvodné preteky biatlonového programu ZOH v Pekingu vybehnú so štartovým číslom 15.

13:00 Otvárací ceremoniál zimných olympijských hier sa začal

Ceremoniál môžete sledovať na Sportnete ako online prenos.

Otvárací ceremoniál ZOH 2022 v Pekingu sa začal.
Otvárací ceremoniál ZOH 2022 v Pekingu sa začal. (Autor: TASR/AP)
12:56 Kto a ako zapáli olympijský oheň?

Číňania sľubujú, že olympijský oheň zapália jedinečným spôsobom. Viac však neprezradili. Otázkou zostáva aj to, kto ho zapáli.

12:48 Počas ceremoniálu bude v slovenskej výprave približne 30 členov

Celá výprava Slovenska na otváracom ceremoniáli bude mať približne 30 členov. Viacerí športovci uprednostnili prípravu na súťaže, prípadne sa chcú chrániť z dôvodu pandémie koronavírusu.

Vlajkonosičmi budú hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková.

12:42 Problémy s covidom majú aj v hokejovom tíme USA

Americká hokejová reprezentácia v dejisku ZOH 2022 absolvovala prvý tréning, no nie v kompletnom zložení.

Ako prakticky u každého iného výberu za to môžu pozitívne testy na koronavírus, tréner David Quinn v piatok nemal k dispozícii Jaka Sandersona, Stevena Kampfera a Andyho Mieleho.

"Sme optimisti. Ich stav vyhodnocujeme denne a očakávam, že sa vrátia. Taký je však svet, v ktorom aktuálne žijeme. Každý tím si tým prechádza a my nie sme výnimka," povedal kouč David Quinn.

12:33 Strieborný Pospíšil má pamätnú tabuľu

Strieborný medailista z OH 1972 v Mníchove Peter Pospíšil má od piatka pamätnú tabuľu na pôde Filozofickej fakulty UK v Bratislave.

Niekdajšiemu hádzanárskemu brankárovi a známemu fotografovi ju slávnostne odhalili dekan FiF UK Marián Zouhar a predsedníčka Olympijského klubu Bratislava, bývalá podpredsedníčka SOV a čestná členka Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Mária Mračnová.

12:00 Blíži sa začiatok otváracieho ceremoniálu

O 13.00 h sa začína otvárací ceremoniál zimných olympijských hier. Na Sportnete ho môžete sledovať ako online prenos.

11:45 Politickí vyhnanci z Tibetu demonštrovali proti Pekingu

Stovky politických vyhnancov z Tibetu pochodovali v piatok neďaleko čínskeho veľvyslanectva v indickom hlavnom meste Naí Dillí na protestnom zhromaždení, na ktorom odsúdili konanie ZOH v Pekingu a požadovali slobodu pre svoj región.

Demonštranti mávali tibetskými vlajkami a držali transparenty s odkazmi ako "Žiadne práva, žiadne hry" a "Povedz nie hrám s genocídou".

Demonštranti žiadali, aby Čína opustila Tibet, a prosili medzinárodné spoločenstvo, aby sa rázne postavilo proti Pekingu.

Politickí vyhnanci z Tibetu demonštrovali v indickom hlavnom meste Naí Dillí proti ZOH 2022 v Pekingu.
Politickí vyhnanci z Tibetu demonštrovali v indickom hlavnom meste Naí Dillí proti ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

Protesty sa konali len niekoľko hodín pred slávnostným ceremoniálom, ktorý v piatok popoludní SEČ v Pekingu odštartuje najväčší zimný sviatok športovcov.

"Olympijské hry symbolizujú ducha lásky a mieru, no tentoraz ich organizuje Peking, ktorý je zodpovedný za smrť tisícov Tibeťanov a porušovanie ľudských práv miliónov ľudí," povedal protestujúci Sonam Tsering, generálny tajomník Tibetského mládežníckeho kongresu.

11:32 Hokejisti absolvovali prvý tréning

Slovenskí hokejisti majú za sebou prvý tréning v National Indoor Stadium v Pekingu. Tréning trval 45 minút a prebehol v miernejšom tempe, keďže hráči mali za sebou dlhý let a časový posun im nedovolil plnohodnotný spánok.

"Nebol bohvieaký. Viacerí sme boli už nadránom hore a už o pol piatej či piatej sme boli na raňajkách. Ubytovanie je super a aj zázemie vyzerá pekne. Som spokojný.

Keď sa dá dokopy ešte pár organizačných vecí, keďže je tu troška menší chaos s miestnosťami na rozcvičky a načasovaním, tak verím, že to bude dobré," povedal útočník Marek Hrivík.

Slovenskí hokejisti počas tréningu na ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenskí hokejisti počas tréningu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)

Slovákov čaká po troch úvodných tréningoch v pondelok o 19.30 h miestneho času modelovaný zápas s Nemeckom.

"Ani v Bratislave sme nemali toľko tréningov, ako by sme chceli, takže sa do toho budeme snažiť v týchto dňoch dostať. Bude to náročné a verím, že sa nám to podarí," dodal Hrivík.

10:52 Hrivík pred ceremoniálom: Je to pre mňa pocta

Jedným z dvojice slovenských vlajkonosičov na piatkovom otvorení hier v Pekingu je hokejista Marek Hrivík.

Túto poctu si nenechal ujsť napriek tomu, že do dejiska dorazil len v predvečer slávnosti a aj z toho dôvodu si musel zisťovať informácie o tom, ako celá udalosť prebehne.

V Pekingu sa zopakuje novinka z Tokia, keď v rámci politiky rodovej rovnosti, ktorú presadzuje Medzinárodný olympijský výbor (MOV), majú v každej výprave právo niesť vlajku spoločne muž a žena.

Marek Hrivík počas tréningu Slovenska na ZOH 2022 v Pekingu.
Marek Hrivík počas tréningu Slovenska na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)

Tridsaťročný útočník tak ponesie slovenskú vlajku spolu so sánkarkou Katarínou Šimoňákovou.

"Veľmi si to cením, je to pre mňa pocta. Vážim si to a budem sa snažiť si tu užiť. Dozvedel som sa to len pred pár dňami, takže si to ešte musím nejako naplánovať. Sám uvidím, aké to bude," povedal po prvom tréningu slovenských hokejistov v National Indoor Stadium v Pekingu.

Online prenos z otváracieho ceremoniálu môžete sledovať aj na Sportnete. Začína sa o 13.00 h.

10:14 Putin pricestoval do Pekingu

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Pekingu, kde sa plánuje zúčastniť na otváracom ceremoniáli. Zároveň sa stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, informovala agentúra AP.

Putin vyjadril presvedčenie, že ruskí a čínski športovci predvedú na ZOH hodnotné výkony.

"Celý svet bude pozorne sledovať súťaže na športoviskách," citovala agentúra TASS ruského prezidenta, ktorý sa poďakoval Si Ťin-pchingovi za pozvanie na otvárací ceremoniál.

"Vieme z prvej ruky, že toto je veľkolepá práca. Som si istý, že čínski priatelia to urobili perfektne, ako to robíte vždy, keď pripravujete také významné podujatia," povedal Putin čínskemu lídrovi.

Putin bude najprominentnejší hosť v Pekingu. USA, Veľká Británia, Austrália a ďalšie krajiny oznámili diplomatický bojkot ZOH a rozhodli sa nevyslať svojich predstaviteľov do Číny.

Krajina sa stala terčom narastajúcej medzinárodnej kritiky v súvislosti s prenasledovaním Ujgurov a svojím počínaním v Hongkongu.

10:01 Bach niesol olympijskú pochodeň

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach sa v piatok zúčastnil na štafete s olympijskou pochodňou. Nemecký funkcionár niesol olympijský oheň iba niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom ZOH 2022.

"Je to symbol, ktorý svet potrebuje v týchto časoch rozdelenia a konfrontácie," cituje TASR z vyjadrenia Bacha pre agentúru DPA.

Prezident MOV Thomas Bach (vľavo) a Abdulla Shahid s olympijskou pochodňou na ZOH 2020 v Pekingu.
Prezident MOV Thomas Bach (vľavo) a Abdulla Shahid s olympijskou pochodňou na ZOH 2020 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
9:58 Zaznamenali ďalších 21 prípadov koronavírusu

Organizátori ZOH 2022 v Pekingu odhalili za štvrtok ďalších 21 koronavírusových prípadov. Po prílete do Číny malo pozitívny test štrnásť športovcov, trénerov či ďalších akreditovaných účastníkov podujatia.

Okrem toho zistili vírus SARS-CoV-2 aj u siedmich ľudí v olympijskej bubline, z nich boli dvaja členovia tímov. Vykonalo sa 72.425 testov.

Celkový počet prípadov v dejisku stúpol podľa údajov, ktoré TASR prevzala z DPA, na 308. Medzi 23. januárom a 3. februárom priletelo na pekinské letisko 11.963 účastníkov ZOH.

Platia pre nich prísne protipandemické opatrenia, v rámci ktorých absolvujú aj pravidelné denné PCR testovanie na koronavírus.

V prípade pozitívneho testu musí infikovaná osoba zostať v izolácii v hoteli, opustiť ju môže až po dvoch negatívnych testoch v priebehu 24 hodín.

9:26 Kňažko, Jurčo a Pospíšil sa pripoja k tímu

Trojica slovenských hokejových reprezentantov Samuel Kňažko, Tomáš Jurčo a Kristián Pospíšil mala aj druhý kontrolný test na koronavírus negatívny.

Všetci sa tak pripoja ku zvyšku tímu a zúčastnia sa aj na otváracom ceremoniáli ZOH v Pekingu.

9:17 Americké krasokorčuliari vedú tímovú súťaž

Americkí krasokorčuliari figurovali po prvých troch častiach na čele tímovej súťaže.

V takmer prázdnom Capital Indoor Stadium bol favorizovaný Nathan Chen najlepší v krátkom programe mužov, krátky program tanečných párov ovládli jeho krajania Madison Hubbellová a Zachary Donohue.

USA po piatku viedli súťaž so ziskom 28 bodov, druhí Rusi zaostávali o dva body, priebežne tretí boli domáci Číňania (21).

8:35 Slovenský tréner mal nejasný výsledok testu

Člen slovenskej výpravy na ZOH 2022, ktorý je v karanténe, je Milan Jagnešák, tréner bobistky Viktórie Čerňanskej.

Predseda Slovenského zväzu bobistov mal po prílete do Číny nejasný výsledok testu na koronavírus a musel zamieriť do izolácie na izbe. Informoval o tom denník Šport vo svojom piatkovom vydaní.

Milan Jagnešák.
Milan Jagnešák. (Autor: TASR)
8:30 Na programe je aj otvárací ceremoniál

Otvárací ceremoniál je na programe o 13.00 h. Textový online prenos nájdete na Sportnete. Vysiela ho aj RTVS Šport.

8:27 Pozitívne testy majú po Slovákoch aj Švédi

Dvaja švédski hokejisti mali po prílete do dejiska ZOH pozitívne výsledky PCR testov.

TASR čerpala informácie z portálu hockeynews.se, podľa ktorého ide o obrancov Theodora Lennströma a Henrika Tömmernesa.

Tak ako Slováci Tomáš Jurčo, Kristián Pospíšil a Samuel Kňažko však mali druhé testy negatívne.

Švédi v rámci základnej skupiny C nastúpia v piatok 11. februára o 9.40 SEČ vo Wukesong Sports Centre proti Slovensku.

Okrem hráčov pozitívne testovali aj jedného člena realizačného tímu. Momentálne sú všetci v karanténe a čakajú na výsledky tretieho testu.

8:18 Talianski reprezenti v curlingu sú stopercentní

Reprezentanti Talianska sú naďalej stopercentní na turnaji miešaných tímov v curlingu. Na konte majú štyri víťazstvá, keď v piatok zdolali Nórsko 11:8 a Česko 10:2.

Obhajcovia zlata Kanaďania triumfovali nad Švajčiarskom 7:5 i nad domácou Čínou 8:6 a majú na spoločnej druhej priečke rovnako ako Veľká Británia bilanciu tri víťazstvá a jedna prehra.

Austrálčania prehrali aj vo svojom piatom dueli na ZOH, Britom podľahli až po extra-ende 8:9.

7:45 Ruské hokejistky vstúpili do turnaja úspešne

Reprezentácia Ruského olympijského výboru vstúpila úspešne do hokejového turnaja žien. Rusky si v skupine A poradili so Švajčiarskom 5:2, hetrikom sa blysla Polina Bolgarevová.

Pre Švajčiarsko je to už druhá prehra na hrách, vo štvrtok utrpelo debakel 1:12 s favorizovanou Kanadou.

V skupine B si domáce Číňanky napravili chuť po predchádzajúcej prehre s Českom, nad Dánskom vyhrali 3:1 vďaka dvom gólom v záverečnej minúte tretej tretiny.

7:19 Tréning zjazdu posunuli, najrýchlejší bol Kilde

Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde dosiahol najrýchlejší čas v druhom meranom tréningu na nedeľňajší zjazd. Trať v stredisku Jančching zvládol za 1:43,72 min.

Za Kildem skončil druhý s mankom šesť stotín sekundy Rakúšan Max Franz, tretí bol Kanaďan Broderick Thompson (+ 0,20 s). Slovensko nemá v zjazde zastúpenie.

Aleksander Aamodt Kilde počas tréningu zjazdu na ZOH 2022 v Pekingu.
Aleksander Aamodt Kilde počas tréningu zjazdu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

Organizátori museli štart piatkového tréningu pre silný vietor posunúť o jednu hodinu.

Vo štvrtok dosiahol v prvom meranom tréningu najlepší čas Švajčiar Stefan Rogentin, tretí tréning je na programe v sobotu.

6:20 Z nominácie Slovenska vypadol jeden hokejista

Slovenský obranca Mário Grman je stále pozitívny. V nominácii ho tak nahradil 27-ročný Mislav Rosandič, ktorý do Pekingu príde už v sobotu.

"To už je definitívne rozhodnuté, meníme to, Mislav príde do hlavného mužstva a Mária berieme do 'taxi tímu', pretože je stále pozitívny. No vyzerá to tak, že ho pre tieto olympijské hry stratíme," povedal asistent generálneho manažéra Oto Haščák.

Mislav Rosandič.
Mislav Rosandič. (Autor: TASR)

Na úvodnom tréningu reprezentácie na ZOH chýbali obranca Samuel Kňažko a útočníci Tomáš Jurčo a Kristián Pospíšil.

Po prílete do dejiska hier vo štvrtok im vyšli pozitívne výsledky PCR testov, no piatkové kontrolné už mali negatívne. Vedenie reprezentácie momentálne čaká na výsledky druhých kontrolných testov.

06:00 V Číne sa dnes bude písať história

Peking sa stane prvým mestom na svete, ktoré bude hostiť po letných (2008) aj zimné olympijské hry. Všetko však mohlo byť inak.

Petra Vlhová dokonca mohla o medaily bojovať aj na domácom svahu v Jasnej. Prečo sa tak nestalo? Prečítajte si text k začiatku olympiády.

00:00 Poslednýkrát bez Slovákov

Ani v tretí hrací deň ešte nebudú v akcii Slováci. Prví zo slovenských reprezentantov sa v Pekingu predstavia až v sobotu. Pozrite si olympijské TV tipy na víkend.

Kompletný program Slovákov na ZOH 2022 nájdete na tomto odkaze >>>

23:00 Zimné olympijské hry sa oficiálne začínajú

Olympiáda v Pekingu dnes odštartuje slávnostným otváracím ceremoniálom, ktorý je na programe od 13.00 h. Textový online prenos nájdete na Sportnet.sk.

Napriek tomu už tretí deň pokračujú aj súťaže. Okrem ženského hokeja a curlingu sa dnes prvýkrát predstavia v akcii aj krasokorčuliari.

Pozrite si dnešný program olympiády:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Olympiáda Peking 2022: Oficiálne otvorili olympiádu (minúta po minúte)