Zedník vošiel do histórie

Sportnet|24. nov 2003 o 00:00

NEW YORK ­ V osemnástich stretnutiach NHL v piatok a v sobotu si úspešne počínali aj zástupcovia slovenského hokeja. Nazbierali 11 bodov za sedem gólov a štyri asistencie. Strelecky sa presadili Ronald Petrovický, Pavol Demitra, Zdeno Chára, Žigmund ...


Útočníka Montreal Canadiens Richarda Zedníka (vľavo) atakuje Corry Cross z Edmonton Oilers. Na podujatí Hockey Heritage Classic, kde sa pri príležitosti 86. výročia vzniku NHL uskutočnil zápas Edmonton ­ Montreal (3:4) na otvorenom štadióne Commonwealthu. Stretnutie sledovalo rekordných 57 167 divákov.FOTO ­ REUTERS

NEW YORK ­ V osemnástich stretnutiach NHL v piatok a v sobotu si úspešne počínali aj zástupcovia slovenského hokeja. Nazbierali 11 bodov za sedem gólov a štyri asistencie. Strelecky sa presadili Ronald Petrovický, Pavol Demitra, Zdeno Chára, Žigmund Pálffy, Tomáš Surový a Richard Zedník dokonca dvakrát, pričom jeho prvý gól bol historicky prvý v NHL na otvorenom štadióne. Počet Slovákov v NHL v tejto sezóne sa zvýšil už na 28. Prvý zápas sezóny odohral v tíme Floridy Juraj Kolník.

Richard Zedník strelil dva góly do siete Edmontonu a prispel k víťazstvu Montrealu 4:3. Slovenský útočník najskôr v úvodnej minúte druhej tretiny otvoril skóre a necelých šesť minút pred koncom sa mu podarilo vsietiť víťazný gól. Kanadské derby, ktoré sa uskutočnilo pri príležitosti 86. výročia vzniku NHL na otvorenom štadióne Commonwealthu v Edmontone, sledovalo rekordných 57 167 divákov. Tých neodradil ani 19-stupňový mráz. Ďalšie dva góly Canadiens strelil Yanic Perreault.

Surový dal prvý gól

Skóre zápasu medzi Pittsburghom a Ottawou (2:1 po predĺžení) otvoril v 7. minúte svojím prvým gólom v sezóne Tomáš Surový. Slovenský krídelník hrajúci piaty zápas po povolaní z farmy prekvapil Patricka Lalima strelou zápästím. Senators vyrovnali v presilovej hre zásluhou Zdena Cháru po prihrávke Mariána Hossu desať minút pred koncom tretej časti hry, ale o výhre Penguins rozhodol v tretej minúte predĺženia Ryan Malone. Chára si okrem gólu pripísal na svoje konto aj päťminútový trest za bitku s útočníkom Stevom McKennom, po slovenskom obrancovi druhým najvyšším hráčom súťaže. „Bojovali sme tvrdo, veľmi tvrdo, ale nepodarilo sa nám dať druhý gól. Stálo nás to mnoho energie," povedal Chára.

Demitrov 200. gól

Pavol Demitra rozhodol o triumfe St. Louis 2:1 nad Dallasom. Slovenský útočník najskôr prihral v polovici zápasu na gól Keithovi Tkachukovi a v 50. minúte strelil víťazný gól. Pre Demitru to bol zároveň 200. presný zásah základnej časti v kariére.

Pri oboch góloch svojho mužstva bol aj Žigmund Pálffy, ktorý zaznamenal gól v presilovej hre, pridal asistenciu a mal podiel na víťazstve Los Angeles 2:0 na ľade Colorada. „Bolo pre nás dôležité, že sme využili presilovku. Odohrali sme dobrý zápas," povedal Pálffy, ktorý potom prihrával na prvý gól nováčika Dustina Browna v NHL. Brankár Kings Cristobal Huet nastúpil na svoj tretí zápas sezóny a vychytal druhý shutout. Pálffy dohral duel so zranením lícnej kosti po tom, ako ho do tváre zasiahol puk. „Bol by som radšej, keby trafil ten puk do tváre mňa alebo niekoho iného," povedal tréner LA Andy Murray.

Staňa stále na lavičke Washingtonu

Svoj prvý zápas v sezóne odohral Juraj Kolník, ktorý zatiaľ iba zaskakuje za zraneného Mikaela Samuelssona. Tím slovenského útočníka z Floridy vyhral 3:2 po predĺžení na ľade Washingtonu. Florida vyhrala po siedmich zápasoch. Český center Robert Lang bodoval v 11 zápase v rade, čo je aktuálne najdlhšia séiria v NHL. Olaf Kölzig z Washingtonu sa stal 48. brankárom v dejinách súťaže, ktorý odchytal 500 zápasov. Na lavičke Capitals sedel opäť jeho náhradník Rastislav Staňa.

(sita, tasr)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zedník vošiel do histórie