Zedník hrá s chuťou. Vidieť to na jeho hre

Richard Zedník
Richard Zedník (Autor: SITA)
Sportnet|17. dec 2009 o 20:00

Rýchly korčuliar s ťahom na bránku reprezentoval v Turíne 2006 a túži aj po Vancouvri 2010. Hokejista, ktorý mal vo februári 2008 v NHL ťažký úraz, hrá znova v bývalej forme.

KOŠICE. Banskobystričan Richard Zedník odohral 13 sezón v NHL a v lete tohto roku zamenil teplú Floridu za ruskú zimu v Jaroslavli.

„Rusko som predtým nepoznal. Všetko je tam iné," povedal s vážnym výrazom v tvári o svojom novom pôsobisku. „Iný je hokej, aj život. Ale dá sa."

V klube hovoria len o titule

Zedník podpísal so špičkovým klubom Lokomotiv dvojročnú zmluvu. „Kontrakt na Floride sa mi skončil a z KHL prišla finančne výhodnejšia ponuka, než akú som mal v zámorí," vrátil sa 33-ročný ľavý krídelník k svojmu prestupu. Tím Florida Panthers mu v minulom ročníku platil 1,75 milióna dolárov. „Vravel som si, že už mám vek, aby som vyskúšal niečo nové."

V doterajšom priebehu sezóny odohral v Jaroslavli len 17 zápasov, takmer dva mesiace maródoval. Slabiny si viac­menej liečil sám, koncom novembra sa vrátil do zostavy Lokomotivu. Mužstvo je na 4. mieste Západnej skupiny.

„Klub hral dva roky za sebou vo finále, má najvyššie ciele. Nehovorí sa o ničom inom, len o titule," priblížil situáciu v Jaroslavli. „Fínsky tréner Kari Heikkilä vtlačil mužstvu defenzívny štýl hry ako ušitý na play off. Uvidíme, čo to prinesie."

Zedník trávi v Rusku najviac času s českými spoluhráčmi Vašíčkom a Irglom, pozná už najlepšie reštaurácie v meste. Osviežil si azbuku, čo sa naučil ešte v základnej škole, zdokonaľuje sa v ruštine.

„Tréner s nami hovorí po anglicky, v komunikácii nemám žiadny problém," doplnil bývalý hráč Washingtonu, Montrealu, New York Islanders a Floridy v NHL. Ekonomická kríza sa klubu z Jaroslavľa nedotkla, podľa Zedníka všetko funguje, ako má.

Návrat po takmer štyroch rokoch

„Do reprezentácie som sa vrátil takmer po štyroch rokoch. Z hokeja v národnom tíme mám veľkú radosť. Azda to bude na mojich výkonoch vidieť," rozžiaril sa rýchly korčuliar s priamym ťahom na bránku.

Za Slovensko hral naposledy na zimnej olympiáde v Turíne. Z majstrovstiev sveta má bronzovú medailu z Helsínk 2003.

„Tréner Filc ma v príprave s Českom zaradil do útoku s Pálffym a Stümpelom. Čo viac si môžem želať? Jozef je silný s pukom, vie ho podržať a v správnej chvíli prihrať, Žigo ťaží z kreativity, šikovnosti. Dobre sa dopĺňame."

Zedník si nevšimol, že teraz, keď v prípravných zápasoch hráči bojujú o miesta v nominácii na zimnú olympiádu, by bola v mužstve iná atmosféra ako kedykoľvek predtým.

„Sme dobrá partia. Každý prišiel ukázať, čo je v ňom a zostava pre Vancouver - to je už záležitosť trénera," poznamenal. „Olympiáda je pre športovca vrchol. Kto by tam nechcel ísť? Slovensko môže mať s hráčmi z NHL veľmi silné mužstvo."

Ochranu krku nepoužíva

Richard Zedník mal vlani vo februári v Buffale ťažký úraz, fínsky spoluhráč Olli Jokinen mu v páde korčuľou zasiahol krk. Na najťažšiu chvíľu v živote mu na pamiatku zostala neveľká jazva. Nerád sa k tomu vracia. Po vyzdravení mal v úmysle hrať so špeciálnou ochranou na krku. „V niekoľkých zápasoch som ju skúšal, ale tlačila ma. Nevedel som si zvyknúť," vysvetľoval.

V lete tohto roku sa rozviedol s Kanaďankou Jessicou, s dcérou zostal v pravidelnom kontakte. „Ella mala nedávno šieste narodeniny. Videl som ju na skype, dlho sme spolu hovorili. Vravela mi: keď sa dostaneš do Vancouvru, prídeme ťa tam navštíviť."

Nachádzate sa tu:
Domov