Pridelenie šampionátu Kataru bola čistá korupcia, vraví bývalý poľský reprezentant

MS vo futbale 2022.
MS vo futbale 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA|2. dec 2022 o 15:20

FIFA označil za skorumpovanú organizáciu.

BRATISLAVA. Niekdajší poľský futbalový reprezentant Zbigniew Boniek otvorene vyhlásil, že Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) je skorumpovaná organizácia.

V rozhovore pre poľské Radio Zet povedal, že pridelenie majstrovstiev sveta Kataru bola „čistá korupcia“. Pasáže z rozhovoru zverejnil aj web sport.pl.

„Čo sa týka FIFA, vyskytol sa problém. V roku 2010 pridelili usporiadanie dvoch podujatí, najskôr Rusku a potom Kataru. Nikto to predtým nerobil. Pridelenie majstrovstiev sveta v Rusku v roku 2018 tak trochu zakrylo tento Katar.

Život ukázal, že voľba Kataru bola čistá korupcia, za ktorú si tí, ktorí hlasovali, zobrali od 1,5 do dvoch miliónov dolárov, a to je dokázané,“ povedal Boniek, ktorý momentálne pôsobí ako viceprezident Európskej futbalovej únie (UEFA).

Bývalý prezident Poľského futbalového zväzu (PZPN) a bronzový medailista z MS 1982 v Španielsku povedal, že do Kataru nejde pre svoje presvedčenie.

„Je to moje rozhodnutie,“ povedal Boniek v rozhovore. Pozeranie zápasov v televízii ho plne uspokojuje a ak by si to rozmyslel, vraví, že „vždy môže sadnúť do lietadla a odletieť“.

Poliaci sa na turnaji v Katare prebojovali do osemfinále, v ktorom nastúpia proti úradujúcim majstrom sveta Francúzom. Boniek svojim krajanom nedáva príliš veľké šance na úspech.

„Momentálne vidím jednopercentnú šancu na víťazstvo. Futbal je však tímová hra, kde je riziko, že silnejší prehrá so slabším, oveľa väčšie ako v ktoromkoľvek inom športe,“ podotkol.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Pridelenie šampionátu Kataru bola čistá korupcia, vraví bývalý poľský reprezentant