Zomrel olympijský víťaz a tiež dvojnásobný športovec roka v Československu

Vítězslav Mácha v roku 1976.
Vítězslav Mácha v roku 1976. (Autor: czech-wrestling.cz)
Ivan Mriška|30. máj 2023 o 10:30

Legendárny Vítězslav Mácha mal 75 rokov.

BRATISLAVA. Zápasnícky šport zasiahla smutná správa. Po dlhej a zákernej chorobe zomrel olympijský šampión z Mníchova 1972 a dvojnásobný majster sveta v zápasení Vítězslav Mácha.

„Vedeli sme o jeho zhoršujúcom sa zdravotnom stave, no pevne sme dúfali v jeho zlepšenie. To sa však nestalo a odišiel do športového neba.

Bol vzor, ​​ku ktorému sa všetci zápasníci chcú priblížiť. Odišla legenda, ktorá v našich srdciach bude žiť navždy,“ uviedol šéf českého zápasenia Robert Mazouch.

V roku 1974 v Katoviciach sa Mácha stal majstrom sveta a svoj úspech zopakoval o tri roky neskôr v Göteborgu. Na ME dosiahol na najvyššiu priečku v roku 1977, v rokoch 1973 a 1974 skončil na druhom a v rokoch 1972 a 1975 na treťom mieste.

„Mácha sa narodil 6. apríla v Krmelíne a už od detstva prejavoval mimoriadne športové nadanie a talent. Začínal s národnou hádzanou, obdivoval Zátopka, Frištenského a keď sa z jednej knihy naučil dva zápasnícke chvaty, bolo rozhodnuté,“ na jeho začiatky spomína web czech-wrestling.cz.

V roku 1966 sa prvýkrát dostal do reprezentačného výberu a v roku 1972 sa zúčastnil na olympijských hrách v Mníchove.

Úspešná olympiáda pre neho nezačala najlepšie. Krátko pred ňou mal chrípku, čo ovplyvnilo jeho prvý zápas, ktorý prehral.

Neskôr sa však dostal do finále, v ktorom si aj napriek zraneniu ramena poradil s Grékom Galaktopulosom a vybojoval zlatú medailu v klasickom štýle v kategórii do 74 kilogramov.

Zomrel Vítězslav Mácha.
Zomrel Vítězslav Mácha. (Autor: Svaz zápasu České republiky/ facebook)

„Mácha je známy nielen svojimi úspechmi, ale aj charakterom a prístupom k športu. Je rešpektovanou osobnosťou zápasníckeho sveta a jeho prístup k tréningu a príprave bol mnohokrát ocenený,“ dodáva spomínaný portál.

V roku 2021 na slávnostnom galavečere ankety Športovec roka si prevzal cenu Emila Zátopka pre legendu českého športu.

Po ukončení aktívnej športovej kariéry sa Mácha venoval trénerskej práci. Viedol reprezentáciu v klasickom štýle a pripravoval množstvo talentovaných mladých zápasníkov.

V roku 1993 bol zvolený za predsedu Českého zápasníckeho zväzu. Jeho úspechy a prístup k športu sú inšpiráciou pre mnoho ľudí, ktorí hľadajú motiváciu a chcú dosiahnuť svoje ciele.

„Mamička vždy hovorila, že potrebujem všetko vyhrať. Bol som taký. Moja vôľa prekonala všetky prekážky a ja som drel, aby som dokázal vyhrávať,“ spomínal v jednom z rozhovorov Vítězslav Mácha.

„Vo vrcholovom športe bolo veľa ťažkých chvíľ. Pre mňa bolo najťažšie, keď som si upravoval váhu. Mal som osemdesiat kíl a prišiel za mnou reprezentačný tréner Antonín Splítek, že keď urobím sedemdesiat, pôjdem na ME a ak uspejem, tak potom na olympiádu. No a to bola motivácia ako hrom,“ dodal. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Zomrel olympijský víťaz a tiež dvojnásobný športovec roka v Československu