Peší Poliaci? Ako slovenský múr vymazal najlepšieho hráča sveta

Milan Škriniar a Robert Lewandowski.
Milan Škriniar a Robert Lewandowski. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)
Pavol Spál|15. jún 2021 o 14:12

Najlepší futbalista sveta pôsobil proti Slovákom frustrovane

PETROHRAD. Bezprostredne po zápase sa na gigantickom štadióne v Petrohrade ozvala z reproduktorov známa ľudová pesnička Macejko.

Slovenčina razom prehlušila dovtedy dominantnejšiu poľštinu či ruštinu. Futbalisti Slovenska spievali a tancovali spolu s fanúšikmi. 

Pamätáte sa? V lete 2010 na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike vstúpili Slováci do šampionátu remízou 1:1 s Novým Zélandom. Pred piatimi rokmi na európskom šampionáte vo Francúzsko prehrali s Walesom 1:2. 

V pondelok večer Slovákom na tretí pokus vstup do veľkého turnaja vyšiel. Favorizovaných Poliakov zdolali 2:1. 

Bol to najlepší výkon Slovákov za posledné obdobie. Rozhodne najlepší pod vedením trénera Štefana Tarkoviča. 

Obetavý. Zvládnutý dobre takticky. Súdržný, ale aj sebavedomý. Hráči zblokovali veľa striel a podceňovaný tím, ktorý pred veľkým turnajom nepôsobil príliš dobre, prekvapil. Ukázal charakter.   

Prečítali Poliakov, plán fungoval 

„Úprimne povedané, vôbec sa nečudujem výsledku, pretože som čakal, že Slovensko zvíťazí. Váš tím hral dobre, pretože mal plán, ktorý fungoval excelentne. Bolo zrejmé, že poznal naše silné stránky,“ vravel poľský novinár Kuba Cimozsko z portálu SportoweFakty.pl. 

„Váš tréner zvolil dobrú taktiku a vedel využiť potenciál krídelníkov. Obaja sú veľmi rýchli a majú vynikajúci dribling. To je veľká výhoda, ak sú obrancovia statickí ako v prípade poľského tímu,“ pokračoval poľský novinár. 

Z Petrohradu

píše reportér Sportnet.sk Pavol Spál.

Slováci pridali ešte jeden bonus. Vymazali Roberta Lewandowského. Najobávanejší svetový kanonier sa nepresadil. Hviezdny útočník hral proti Slovákom už piatykrát, ale ani raz neskóroval. 

„Túto štatistiku si v Poľsku asi nikto nevšimol. Všetka zlosť sa sústreďuje hlavne na prezidenta zväzu Bonieka, trénera Paola Sousu a futbalistov. Krychowiaka (v zápase bol vylúčený, pozn. red.) a Wojciecha Szczęsnyho,“ reagoval Cimozsko.

„Zdá sa, že fanúšikovia chápu, že Lewandowski v tejto taktike a s týmto tímom nemal skutočne s kým hrať. Aj keď takisto čelí určitej kritike. Celkovo včera tiež nevyzeral dobre,“ doplnil. 

Škriniar zatienil Lewandowského 

Lídrom Slovákov bol hlavne stopér Milan Škriniar. Bol ako múr. Prebral na seba zodpovednosť presne tak, ako avizoval pred štartom šampionátu. 

Stopér Interu Miláno vyhral minisúboj s najlepším útočníkom sveta. Veľa naznačil už jeho prvý súboj s poľským esom, keď zhruba v piatej minúte, zblokoval jeho strelu.

Výborne ho doplnil aj druhý stopér Ľubomír Šatka. Obranca Lechu Poznaň zrejme zaujal skautov aj z kvalitnejšej európskej súťaže. 

„Neboli sme dosť dobrí v obrane, nedokázali sme si vypracovať čisté príležitosti. Takéto chyby sa na majstrovstvách Európy neodpúšťajú,“ priznal Lewandowski. 

V uplynulom ročníku Bundesligy mal pritom neskutočný gólový priemer na zápas - až 1,41 gólu. Skóroval zhruba každých šesťdesiat minút. 

„Lewandowski nemal skutočne žiadnu podporu, musel chodiť hlboko do stredu poľa. To nie je jeho hra,“ vysvetľoval Cimozsko. 

Milan Škriniar a Robert Lewandowski.
Milan Škriniar a Robert Lewandowski. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Vylúčený po fauloch na Hromadu 

Najlepší hráč sveta za minulý rok pôsobil stratene a frustrovane. Ani jeden z jeho piatich streleckých pokusov mu nevyšiel.

„Krídla zabudli podporovať obranu. Stred poľa neexistoval, mužstvo prakticky stálo na ihrisku a chýbal mu pohyb,“ hodnotil výkon Poliakov Cimozsko. 

Zápas do značnej miery ovplyvnilo aj vylúčenie Grzegorza Krychowiaka, ktorý dostal dve žlté karty. Po dvoch fauloch na Jakuba Hromadu. 

Veľkej kritike čelí v Poľsku aj portugalský tréner reprezentácie Paulo Sousa. 

„Pred turnajom neustále menil hráčov a taktiku. Výsledkom bolo, že včera vyzeralo mužstvo tak, akoby ani nevedelo hrať,“ dodal Cimozsko. 

Slováci sa priblížili k postupu do osemfinále. V ďalšom zápase skupiny ich v piatok o 15.00 čaká Švédsko. To v prvom zápase skupiny remizovalo so Španielskom 0:0.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Peší Poliaci? Ako slovenský múr vymazal najlepšieho hráča sveta