Za okresný tím hrali ligisti. Teraz ich vytopilo, spomínajú na dobré časy

Ivan Mriška|23. nov 2020 o 09:20

Zachytal si tam búrlivák Laco Molnár.

MILHOSTOV. Ličartovce, Močenok, Borčice či Králiky. Malé dedinky, za ktoré hrávali ostrieľaní ligisti.

Po odstúpení sponzorov však kluby postupne upadli. Niekde futbal skončil, inde po trávniku behajú amatéri z poslednej ligy.

Ligisti v okresnej súťaži

Svetlou výnimkou je Milhostov. Napriek tomu, že nepôsobil v žiadnej z celoslovenských súťaží, hrali za neho reprezentanti Slovenska. A dokonca aj Senegalu.

„V minulosti sme boli béčko Slavoja Trebišov. Chalani, ktorí boli po zranení, alebo sa nedostali do zostavy v druhej lige, prišli k nám. Bola to veľká vec, veď sme pôsobili len v okresnej súťaži,“ spomína prezident OZ TJ Milhostov Jozef Melko.

Za maličký klub nastúpili takí hráči ako Marek Andraščík, Miroslav Tóth, Branislav Frajkor, Peter Falatovič či Peter Pitoňák.

Zahrali si tam tiež senegalskí futbalisti Alassane Laye Niang a Emmanuel Tavarez, ktorí neskôr pôsobili v Ružomberku respektíve Dunajskej Strede.

„Za Milhostov sa chodili ukazovať dorastenci Trebišova. Do okresnej triedy sa mal ísť rozohrať Marek Čech, ale nedostal sa do zostavy. Vraj bol slabý,“ po rokoch sa smeje Dušan Staš, ktorý za mestskú časť Trebišova vtedy hrával.

Z dediny do veľkoklubov

Marek Čech sa nakoniec v pár zápasoch za Milhostov ukázal.

Výraznú stopu však po sebe zanechal v Interi Bratislava, pražskej Sparte Praha, West Bromwich Albion, FC Porto či tureckom Trabzonspore.

(Autor: archív - OZ TJ)

Stal sa majstrom Slovenska, Česka a Portugalska, v 52 zápasoch obliekol dres reprezentácie Slovenska.

„Možno ho Milhostov nakopol k veľkej kariére,“ pousmial sa Melko.

Za bývalé béčko Trebišova sa predstavil aj talentovaný Roland Černák, ktorý v dedinskej súťaži strelil v nedeľu štyri góly a v pondelok sa hlásil na tréningu v Dunajskej Strede.

Aktuálne je 23-ročný futbalista na hosťovaní v FK Humenné.

„Boli to pekné časy, ale nakoniec sme v roku 2017 museli ako béčko Trebišova skončiť. Oni chceli vyššiu súťaž, my sme na to nemali peniaze.

Keďže sme pôsobili pod Trebišovom, v tabuľkách sme boli vedený ako ligista. Teda ak sme niekoho vybavili na prestup, platili sme cez tisíc eur. Teraz sa to dá vybaviť za stovku,“ dôvody rozdelenia klubov opísal Melko s tým, že všetko má svoje výhody aj nevýhody.

Vytopilo im ihrisko

Výpadok ligistov a dorastencov Trebišova sa podpísal pod vypadnutie Milhostova do siedmej ligy.

„Hráme, na čo máme. Horšie je, že nám vytopilo nové ihrisko, tráva zhnila.. Podpísalo sa to aj na diváckej návštevnosti, pretože domáce zápasy hrávame na umelej tráve v Trebišove,“ povedal o problémoch.

Rok 1987.
Rok 1987. (Autor: archív klubu)


Rok 1996.
Rok 1996. (Autor: archív klubu)

O financovanie OZ TJ Milhostov a stará výlučne Mesto Trebišov.

„Nejde to hneď, ale postupne dávame štadión dokopy. Bol by som optimista ak poviem, že na jeseň budúceho roka budeme hrať na domácom stánku. Treba však veriť,“ dodal.

Majstrovstvá v kopaní penált

Veľa sponzorov Milhostov nemá, pár eur sa snaží každoročne zarobiť na súťaži v kopaní pokutových kopov.

Minulý rok zorganizovali nadšenci a funkcionári klubu už 24. ročník tohto podujatia, ktoré nesie názov Zemplínska jedenástka.

(Autor: archív klubu)

„Penalty vyhral viackrát známy Roland Černák. Zachytala si u nás aj brankárska osobnosť ako Laco Molnár.

Je to pekné podujatie, varíme na ňom guľáš, tancujú a spievajú ľudové súbory. Tento ročník sme pre koronavírus vynechali, ale no rok snáď penaltové majstrovstvá opäť pripravíme.

Všetkých vás do Milhosotva srdečne pozývam,“ uzavrel hlavný muž klubu Jozef Melko.

Kedysi to aj u nich žilo futbalom, tešili sa z gólov, oslavovali víťazstvá a smútili nad prehrami. Zostalo opustené ihrisko a prázdne šatne. Čo sa stalo? A je šanca, že sa futbal vráti?

Futbalnet prináša príbehy zaniknutých futbalových klubov. Poznáte aj vy nejaké?

Svoje tipy a postrehy posielajte na futbalnet@sportnet.sk alebo na 0949014788 (WhatsApp, Viber)

Aj vy tvoríte obsah futbalnetu. Ďakujeme!


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Za okresný tím hrali ligisti. Teraz ich vytopilo, spomínajú na dobré časy