Z pyšných chlapcov urobil pokorných futbalistov, chváli Kozáka bývalý reprezentant

Tréner Ján Kozák sa po zápase objíma s Petrom Pekaríkom.
Tréner Ján Kozák sa po zápase objíma s Petrom Pekaríkom. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
SITA|24. jún 2016 o 13:44

Slovákov by sme mali za výsledky vo Francúzsku chváliť, nie haniť, tvrdí Anton Urban, kapitán strieborných futbalistov na OH 1964 v Tokiu.

BRATISLAVA. Výkony slovenských futbalistov na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku, vďaka ktorým postúpili do osemfinále kontinentálneho turnaja, zaujali aj bývalého československého reprezentanta Antona Urbana.

Legendárneho kapitána strieborných futbalistov na OH 1964 v Tokiu najviac na hernom prejave mužstva zaujala súdržnosť, bojovnosť a chuť pobiť sa o priaznivý výsledok až do poslednej sekundy neľahkých duelov.

"Teší ma, že naši futbalisti tak dobre zvládli základnú skupinu majstrovstiev Európy vo Francúzsku. Postupom z nej splnili základný cieľ, s ktorým cestovali do dejiska šampionátu. Veď si treba uvedomiť, že postúpiť v súčasnej silnej prakticky už celoeurópskej konkurencii nie je vôbec ľahké," reagoval osemdesiatdvaročný Anton Urban na otázku, čo hovorí na vystúpenie slovenského tímu.

"Nemám rád tvrdenie, že v zápase s Rusmi alebo s Angličanmi sme mali šťastie a iba vďaka nemu sme postúpili do osemfinále. To vôbec nie je pravda. Lebo to, že Hamšík tak nádherne trafil do šibenice, nie je už iba o šťastí. To je predsa predovšetkým o vysokom majstrovstve, o hernom umení a o perfektnej kopacej technike. On to tak pekne trafil, lebo to vie. Nie preto, že vtedy pri ňom stáli všetci svätí. To tvrdia len takí, čo futbal nikdy nehrali," vysvetľoval Anton Urban.

Bývalý dlhoročný kapitán Slovana Bratislava ďalej povedal, že on nebude smútiť ani vtedy, keď Slováci v nedeľu neprejdú cez Nemecko.

"Ľudia, ale veď na smútok nie je dôvod. Treba sa tešiť, že sme prešli cez husté sito základnej skupiny. Je potrebné sa tešiť z toho, že slovenskí futbalisti nám počas ME urobili veľkú radosť víťazstvom nad Ruskom i bezgólovou veľmi cennou remízou s Anglickom," pokračoval rodák z Kysaku.

"Treba si uvedomiť, že futbalisti svojím vystúpením priniesli slovenským fanúšikom mnoho radosti a neopakovateľných zážitkov, veľa pozitívnej energie i krásnych emócií. To si treba predovšetkým uvedomiť. Mali by sme ich za výsledky vo Francúzsku chváliť, nie haniť. To je môj názor. Možno ďalší fanúšikovia budú mať iný pohľad na slovenské výsledky, ale ja osobne pred nimi dávam klobúk z hlavy. Zaslúžia si moje uznanie. A nie iba moje," dodal.

Anton Urban je bývalým československým kapitánom.
Anton Urban je bývalým československým kapitánom. (Autor: TASR)

"Klobúk z hlavy dávam aj pred trénerom Jánom Kozákom. Vysoko si vážim jeho trpezlivú prácu s týmto tímom. Teší ma, že dokázal z tých chlapcov urobiť jeden súdržný kolektív. Nikto v ňom nehrá na vlastné tričko, nikto teraz nerieši svoj futbalový osud bez ohľadu na spoluhráčov. Obdivujem Kozáka, že z tých chlapcov, ktorí sa už začali trochu vznášať nad zemou a rozmýšľať, ako na ňu vlastne stúpiť, urobil pokorných futbalistov. Dokázal na svoju stranu získať niektorých 'kulturistov', ktorí chodili pyšne s rukami od tela, akoby pod pazuchami nosili melóny. Lebo aj takých sme mali v minulosti v reprezentácii," opisoval.

Nesmúťme, že možno už nepôjdeme ďalej. Tešme sa z toho, čo sme vo Francúzsku dokázali. Naozaj toho nebolo málo.


Anton Urban, bývalý československý reprezentant

"Som rád, že ako skúsený tréner im v príprave vštepil tri veci, ktoré z nich urobili úspešných futbalistov. Na prvom mieste treba spomenúť pokoru. Potom obrovskú túžbu niečo v súčasnom európskom a svetovom futbale dokázať. A tiež chuť a odhodlanie odovzdať pre spoločný cieľ všetky sily, celé svoje futbalové umenie, futbalový kumšt. To sú veci, ktoré pred Kozákom nedokázali mnohí reprezentační tréneri, alebo sa im to podarilo do hráčov vštepiť iba čiastočne."

Anton Urban chválil Hamšíka a spol. najmä preto, že do zápasov na tohoročných ME vložili srdce, odhodlanie a nasadenie. "Pokora, srdce a bojovnosť sú predsa faktory, ktoré slovenský futbal posunuli výrazne ďalej," tvrdil Anton Urban.

"Chlapci vo Francúzsku odviedli robotu, za ktorú im treba poďakovať. Postup zo skupiny predsa nie je jednoduchá vec. Veď sa pozrite, kde skončili Rusi, Švédi, Česi, Turci, Rumuni. Z tohto uhla pohľadu sa treba pozerať na ich výborné vystúpenie na tohtoročnom európskom šampionáte. Nesmúťme, že možno už nepôjdeme ďalej. Tešme sa z toho, čo sme vo Francúzsku dokázali. Naozaj toho nebolo málo."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Z pyšných chlapcov urobil pokorných futbalistov, chváli Kozáka bývalý reprezentant