Vytrvalec Sahajda veril vo svoje víťazstvo

Tibor Sahajda v cieli.
Tibor Sahajda v cieli. (Autor: Peter Podolinský)
Peter Podolinský|8. jún 2017 o 00:00

Košický vytrvalec absolvoval prípravu v Keni.

DOBŠINSKÁ ĽADOVÁ JASKYŇA. Po predchádzajúcich dvoch ročníkoch, v ktorých si víťazstvo v Behu v raji odnášali africkí bežci, v tom aktuálnom sa presadil Košičan Tibor Sahajda.

Zvíťazil časom 31:29,600 a pred druhým v poradí mal viac ako polminútový náskok.

Okolie Dobšinej mu síce nie je neznáme, pred dvoma rokmi vytvoril traťový rekord na Dobšinskej desiatke, no na Behu v raji štartoval prvýkrát.

Prilákal ho dobrý chýr idúci o pretekoch.

„Vedel som, že sú to dobré preteky, na úrovni. Stana Holienčíka (riaditeľ pretekov, pozn. red) poznám veľmi dobre, zo Štrbského Plesa,“ začal Tibor Sahajda, ktorý behá za Labaš s.r.o.

Beh v Raji: fotogaléria

5.6.2017

Víťazstvo ho samozrejme potešilo.

„Chvalabohu, poradilo sa. Veril som si, lebo som bol tri mesiace trénovať v Keni. Celú zimu som tvrdo makal a vidím, že to prinieslo svoj efekt. Investícia do prípravy stála za to,“ pokračoval Sahajda.

Úvodné kilometre trate dlhej 10 km však neboli jednoduché.

„Dvojica afrických bežcov to napálila. Bežali kilometer za 2:52, potom 2:53, znova 2:52. Myslel som si, ako sa ľudovo hovorí, že umrem, že to tempo nevydržím. No všimol som si, že jeden začína zaostávať, vedúci bežec sa začal zadýchavať. Spomalil a bol už vedľa mňa. Tak som skúsil zrýchliť, čo to urobí. Nakoniec zaostali. Na šiestom kilometri som už mal náskok, ktorý som si udržal až do cieľa,“ zhrnul priebeh Sahajda.

Tréning v Afrike tak priniesol svoje ovocie.

„Odporúčam bežcom našetriť si peniaze a ísť trénovať do Kene. Tam zistíte, čo je vytrvalostný beh, ako sa má trénovať. Veľa som tam pochopil a veľa som sa naučil. Snažím sa to využívať vo svojej príprave,“ povedal Sahajda.

V Behu v raji síce zaostal za minuloročným traťovým rekordom, no stále je držiteľom najlepšie času v inom podujatí, ktoré organizuje LKVD krosom Dobšinská desiatka. Čas 34:44,0 dosiahol v roku 2015.

Napriek tomu však kros nie je jeho obľúbenou disciplínou.

„Dobšinská desiatka sú prekrásne preteky, ťažké, ale veľmi dobré. No keď si môžem vybrať, tak uprednostňujem asfaltový povrch,“ uzavrel Sahajda, ktorého na pretekoch sprevádzala manželka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Vytrvalec Sahajda veril vo svoje víťazstvo