Slováci dosiahli v príprave prvú výhru, rozhodol 17-ročný útočník

Juraj Slafkovský (vľavo) a Andrej Kollár sa tešia z víťazstva.
Juraj Slafkovský (vľavo) a Andrej Kollár sa tešia z víťazstva. (Autor: TASR)
TASR, SITA|21. apr 2021 o 18:21

Strelil gól pri reprezentačnom debute.

MS v hokeji - prípravný zápas

Slovensko - Lotyšsko 1:0 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)

Gól: 61. Slafkovský (Kňažko).

Rozhodovali: Stano, Baluška - Synek, Durmis, vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, bez divákov.

Slovensko: Konrád - Grman, Jánošík, Nemec, Ďaloga, Kňažko, Koch, Bučko, Gachulinec - Lamper, Buc, Liška - Mucha, Chovan, Okuliar - Faško-Rudáš, Bubela, Fominych - Slafkovský, Kollár, Holešinský

Lotyšsko: Punnenovs - Balinskis, Sotnieks, K. Redlihs, Galvinš, Cibulskis, Zile, Marenis, Ošenieks - Karsums, Dzerinš, Ro. Bukarts - Daugavinš, Svanenbergs, Indrašis - M. Redlihs, Berzinš, Ri. Bukarts - Meija, Batna, Krastenbergs

PIEŠŤANY. Slovenskí hokejisti zvíťazili vo svojom druhom prípravnom zápase pred svetovým šampionátom v Rige. 

V Piešťanoch zdolali hráčov Lotyšska 1:0 po predĺžení a vrátili im tak prehru spred necelých 24 hodín (1:2 po predĺžení, pozn.). 

O rozhodnutie sa postaral v 61. minúte 17-ročný útočník Juraj Slafkovský, ktorý ťažil z dobrej práce o rok staršieho Samuela Kňažka. 

Obaja pritom debutovali v seniorskom tíme Slovenska. Šancu dostali aj v doplnkových samostatných nájazdoch, ale úspešní neboli.

V tejto disciplíne triumfovali Lotyši, keďže Branislav Konrád inkasoval dvakrát a na strane Slovenska sa presadil len Daniil Fominych.

Najbližšie sa Slováci v príprave na MS 2021 predstavia opäť v Piešťanoch vo dvoch zápasoch proti Nemcom (24.- 25. apríla) a Rakúšanom (1.- 2. mája).

Kompletný program prípravy nájdete na tomto odkaze >>>

Viac šancí mali Slováci 

Od úvodu sa hral svižný hokej s minimom prerušení. Oba tímy dobre korčuľovali a vytvárali si šance. Tú prvú mali Lotyši, ale príležitosť Richardsa Bukartsa zmaril dobrým zákrokom Konrád.

Výbornú šancu otvoriť skóre mal Fominych, ale sám pred brankárom poslal puk vysoko nad bránku. Bezgólové skóre zostalo aj po strele Jánošíka v 15. minúte, Punnenovs prikryl puk pod telom.

Bezgólový stav platil aj po druhej tretine, šancí v nej bolo o čosi menej.

Tie najväčšie mali Slováci v závere tretiny, keď najskôr v 38. minúte po prieniku Fominycha nedokázali zakončiť presne a pár sekúnd pred koncom sa nepresadilo ani nitrianske duo Kollár a Holešinský.

Neuznané góly na oboch stranách 

V tretej tretine sa hralo iba 51 sekúnd, keď po strele Cibulskisa tečoval tesne pred Konrádom puk do siete Indrašis. Jeho gól však po debate s videorozhodcom arbitri neuznali pre kontakt lotyšského útočníka s brankárom.

ONLINE prenos zo zápasu nájdete na tomto odkaze >>>

Necelých sedem minút pred koncom sa predčasne tešili aj Slováci. 

Faško-Rudáš prekonal bekhendovou strelou Punnenovsa, ale aj v tomto prípade ho arbitri neuznali, pretože sa do kontaktu s brankárom dostal Bubela.

V predĺžení sa hralo iba 52 sekúnd, keď sa po Kňažkovom prieniku dostal k puku Slafkovský a rozhodol o triumfe Slovákov. Vo veku 17 rokov a 22 dní sa stal najmladším strelcom v histórii slovenskej reprezentácie. 

Okrem toho prekonal aj rekord Mariána Gáboríka, ktorý bol doposiaľ najmladším hráčom, ktorý nastúpil v drese seniorskej reprezentácie Slovenska.

Hlasy po zápase /zdroj RTVS/:

Craig Ramsay, tréner slovenskej reprezentácie: "Boli sme rýchlejší a silnejší na puku ako včera. Aj mladí hráči boli veľmi dobrí. Slafkovský dosiahol víťazný gól po Kňažkovej akcii, bolo zábavné sledovať ako hrali. Všetci naši mladí hráči zahrali veľmi dobre proti hotovým mužom.

Celkovo sme dali vo dvoch zápasoch iba po góle, musíme teda viac strieľať a pokúšať sa skórovať. Napríklad aj dorážkami a tečmi namiesto toho, aby sme chceli zakončovať perfektné akcie."

Juraj Slafkovský, autor víťazného gólu: "Som veľmi šťastný, nečakal som, že mi to vyjde. Bol to môj prvý zápas medzi mužmi, bola to veľká zmena. Mám sa stále čo zlepšovať, ale na začiatok to mohlo byť lepšie, ale aj horšie. Prvé striedanie som sa trochu oťukával, potom to bolo dobré. Tréner mi hovoril, aby som hral naplno, aby som korčuľoval."

Branislav Konrád, brankár Slovenska: "Nebol som mesiac v bránke, Lotyši mali málo striel a ťažšie som sa do toho dostával. Bolo ta pre mňa ťažší zápas z pohľadu psychiky. Pri neuznanom góle vôbec neviem, čo sa dialo, neriešil som to. Myslím si, že sme boli lepší, im dobre zachytal brankár."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Slováci dosiahli v príprave prvú výhru, rozhodol 17-ročný útočník