Vyhral, aby zažehnal rozvod

Čechokanaďan Jan Hudec prvýkrát vyhral zjazd.
Čechokanaďan Jan Hudec prvýkrát vyhral zjazd. (Autor: SITA)
Sportnet|28. nov 2007 o 00:00

Jan Hudec vyhral v Lake Louise ako prvý český rodák v histórii Svetového pohára zjazd. Dvadsaťšesťročný lyžiar zo Šumperka spievalv cieli kanadskú hymnu, nad hlavou mával vlajkou svojej druhej vlasti.

Po sérii zranení a odporúčaní lekárov, aby radšej skončil s lyžovaním, pred štartom prvého zjazdu v tejto sezóne zvracal. Z nervov. Kanadská agentúra ho citovala, že zároveň mu išlo o zažehnanie rozvodu: „Manželka Crystal mi povedala, že ak sa vrátim domov na starom minivane, opustí ma.“

Hudec vyhral 27­tisíc dolárovs, sponzor GMC mu navyše poskytol ročný prenájom terénneho auta Yukon Hybrid v hodnote 50­tisíc dolárov.

Cestu na výslnie začala dráma emigrácie jeho rodiny z bývalého Československa v roku 1982.

Za slobodou na plachetnici

„Mal som iba desať mesiacov, viac si o tom pamätám z rozprávania rodičov. Keby sa na to neodhodlali, nikdy by som sa nestal špičkovým lyžiarom. Som im vďačný,“ rozprával pre Ski magazin po svojom prvom životnom úspechu - striebre v zjazde na tohtoročných majstrovstvách sveta vo švédskom Are.

Otec Jan s manželkou Vladislavou sa rozhodli pre klasickú útekovú cestu z Juhoslávie do Talianska. Cez more. Otec zhlobil malú plachetnicu, čo uniesla len ženu so synom v náručí. „Až neskôr som sa dozvedel, že vydesená mama musela druhou rukou z dna vylievať vodu.“ Všetky veci ostali na juhoslovanskom brehu.

Z Talianska sa na štyri roky zastavili v Nemecku. Od roku 1986 sa Hudecovci presťahovali na západné pobrežie Kanady do známeho zimného strediska Red Deer. Vďaka svojmu talentu sa dostal do lyžiarskeho gymnáz­ia uprostred Skalnatých vrchov, otec tam učil nemčinu.

Pretekal aj na Plejsoch

Keď mal trinásť rokov počas návštevy rodného Šumperka si odskočil na otvorené majstrovstvá Slovenska žiakov na Plejsy. „Prišiel sám, bez tímu, zaujal každého. Kvalitným výkonom i sympatickým vystupovaním, žiadna extra kombinéza,“ spomína si jeho vtedajší súper a súčasný šéf úseku zjazdového lyžovania Richard Magdolen.

Od osemnástich bol v kanadskej reprezentácii večnou dvojkou za Ericom Guyom. Na šampionáte v Are sa predstavil s nelyžiarskym irokézskym účesom. Stávka s trénerom, či prelomí fakt, že žiadny z rodených Čechov nestál dovtedy v zjazde na pódiu. Hudec bol v cieli z Kanaďanov najlepší, hneď za víťazným Nórom Svindalom, Na oslave striebornej medaily poplatil, ako sľúbil. Kanadskej i českej partii niekoľko kôl piva, devät eur za jedno.

Nebezpečné buchty

V Čechách si udržuje viacero priateľských vzťahov. Po páde komunizmu sú preňho nebezpečné už iba babičkine buchty. „Vždy priberiem desať kíl.“

Janovi vychovávanému k odvahe konvenuje príklon k štýlu kanadských bláznivých chlap­cov, čo sa rútia zjazdovkami bez zábran strachu. Len šťastie ho dosť dlho míňalo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Vyhral, aby zažehnal rozvod