Vybudoval dynastiu NHL. Zomrel legendárny kouč Al Arbour

Al Arbour zomrel vo veku 82 rokov.
Al Arbour zomrel vo veku 82 rokov. (Autor: SITA/AP)
Marek Kantorík|29. aug 2015 o 12:13

Al Arbour získal v kariére osem Stanley Cupov – štyri ako hráč aj ako tréner.

NEW YORK. Hokejový svet stratil veľkú osobnosť a profesionála vo svojom obore, ktorý zasvätil práci celý život. Taký bol legendárny tréner NHL Al Arbour. Zomrel v piatok vo veku 82 rokov.

V posledných rokoch života bojoval s Parkinsonovou chorobou a demenciou.

„Ala si budeme vždy pamätať ako jedného z najväčších, ak nie najväčšieho trénera v histórii NHL,“ uviedol Garth Snow, generálny manažér klubu New York Islanders, v ktorom sa Arbour stal legendou.

Spomienkové video.

Kvarteto Stanley Cupov

Rodák z kanadského mesta Sudbury bol aj úspešným hráčom. V NHL odohral na pozícii obrancu viac než sedemsto duelov vrátane play-off a získal štyri Stanley Cupy.

Prvý raz sa z prestížnej trofeje radoval v roku 1954 s Detroitom Red Wings, hoci nenastúpil v play-off. O sedem rokov neskôr sa tešil s Chicagom Black Hawks a ďalšie dve získal s Torontom Maple Leafs (1962 a 1964).

Ako hráč sa Arbour nebál občas aj zhodiť rukavice.

Arbour, posledný hráč NHL, ktorý nosil v zápasoch okuliare, mohol mať na konte aj viac Stanleyho pohárov. V rokoch 1968, 1969 a 1970 doviedol ako kapitán do finále klub St. Louis Blues.

Vo všetkých troch ročníkoch však Blues prehrali zhodne 0:4 na zápasy – dvakrát s Montrealom Canadiens, raz s Bostonom Bruins.

Vybudoval dynastiu

Aktívnu kariéru ukončil počas sezóny 1970/71 a hneď na to nahradil na lavičke Blues legendárneho Scottyho Bowmana. Koučom tímu bol s prestávkou až do novembra 1972.

arbour3_res.jpg

Al Arbour sa hneď po skončení hráčskej kariéry stal trénerom. FOTO - TASR/AP.

Neskôr pôsobil ako skaut Atlanty Flames, ale najlepšie roky zažil v pozícii kouča klubu New York Islanders. Ten mal slabý prvý ročník v NHL (1972/73), keď prehral až šesťdesiat duelov.

Vtedajší generálny manažér Bill Torrey sa rozhodol dať šancu mladému a ambicióznemu koučovi. Ťah mu vyšiel.

„Poznal som ho už veľmi dlho predtým. Existujú ľudia, pri ktorých máte ten pocit, že

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Vybudoval dynastiu NHL. Zomrel legendárny kouč Al Arbour