VSS nesmie mať záväzky po splatnosti. Inak licenciu nedostane

Radosť z postupu. Ešte však visia otázniky. Futbalisti FC VSS si budú môcť vydýchnuť, až keď klub dostane licenciu.
Radosť z postupu. Ešte však visia otázniky. Futbalisti FC VSS si budú môcť vydýchnuť, až keď klub dostane licenciu. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Marián Špacai|31. máj 2017 o 00:00

Čermeľu môžu udeliť výnimku, ale nie na všetko.

KOŠICE. Vo futbalovom klube FC VSS Košice sa musia poponáhľať. Do 20. júna musia preukázať splnenie podmienok na účinkovanie v najvyššej súťaži, inak budú môcť na licenciu pre Fortuna ligu zabudnúť.

Bez jej udelenia hrať medzi elitou nemôžu, hoci na ihrisku si právo postupu vybojovali.

O rôznych dlhoch FC VSS z minulosti, ktoré teraz klub dobiehajú, sa toho v poslednom období popísalo dosť.

Najmä preto, že niektoré z nich sa dostali až pred medzinárodnú federáciu FIFA.

Zväz chce relevantné podklady

Otázky ohľadom finančnej situácie v klube sú teraz o to pálčivejšie, že Košičania majú od nedele už isté prvenstvo v druhej lige, čo ich po športovej stránke posúva do budúceho ročníka Fortuna ligy.

Tam však Slovenský futbalový zväz (SFZ) pripúšťa len kluby, ktoré splnia licenčné podmienky.

A či sa s nimi dokážu úspešne popasovať aj vo VSS, je nateraz viac ako otázne. Času totiž veľa nemajú.

„VSS budú musieť v rámci dokumentácie pre udelenie licencie do 20. júna predložiť relevantné podklady, že nemajú záväzky po splatnosti voči hráčom, s ktorými majú podpísanú profesionálnu zmluvu, voči zamestnancom, daňovým a sociálnym inštitúciám. Týka sa to aj záväzkov, ktoré vznikli v minulosti, nielen v roku 2016,“ potvrdil daný termín pre Korzár Slovenský futbalový zväz prostredníctvom svojej hovorkyne Moniky Jurigovej.

Slovo bude mať licenčná komisia SFZ, možno aj FIFA

Finančné záležitosti sú pre VSS alfou a omegou a zrejme v súčasnosti aj nočnou morou v súvislosti s udelením licencie pre najvyššiu súťaž.

Ako je známe, spory o nevyplatené peniaze s trojicou legionárov Djokovič, Prekovič a Afoxenidis rieši svetová federácia FIFA a ich rozhodnutie bude záväzné aj pre SFZ.

Pripomíname, že v sadzobníku sankcií figuruje aj prípadné preradenie do nižšej súťaže.

„Šetrenia FIFA a ich výsledok budú samozrejme dôležitou informáciou aj pre SFZ. Keď to VSS Košice nedajú do poriadku a disciplinárka FIFA bude žiadať ich preradenie do nižšej súťaže, SFZ bude musieť toto rozhodnutie rešpektovať a splniť a to by znamenalo, že nebudú môcť hrať Fortuna ligu,“ zdupľoval SFZ.

V prípade spomínanej trojice legionárov bude mať hlavné slovo FIFA, lenže košický klub má problémy aj s dlžobami voči slovenským hráčom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»VSS nesmie mať záväzky po splatnosti. Inak licenciu nedostane