Vorobeľ: Najväčšiu radosť mi robia najmenší pretekári

Predseda a tréner ŠKM-KK František Vorobeľ.
Predseda a tréner ŠKM-KK František Vorobeľ. (Autor: Marián Dic)
Marián Dic|28. jún 2018 o 00:00

Talenty zo Starej Ľubovne naplno preukazujú svoje kvality a umenie.

STARÁ ĽUBOVŇA. Jedným z popredných silových športov s dlhodobou tradíciou v Starej Ľubovni je aj karate, ktoré si za posledné roky dokázalo vytvoriť nielen popredné miesto na Slovensku, ale aj na európskej scéne.

V nedávno ukončenej sezóne sa zásluhou vynikajúcich výsledkov a predstavení mladých talentov dokázal ŠKM-KK zviditeľniť najmä na európskych súťažiach, medzi ktorými nechýbali ani majstrovstvá Európy v ruskom Soči.

Všetky výnimočné výsledky a umiestnenia medzi špičkou pretekárov, ktoré zabezpečili karatistickým talentom zo Starej Ľubovne aj zisk početného množstva medailí, pripravilo veľké nadšenie a radosť.

A to nielen samotným mladým športovcom, ale aj predsedovi a trénerovi ŠKM-KK Františkovi Vorobeľovi, ktorý si nedávno ukončenú sezónu veľmi pochvaľoval.

Máte za sebou ďalší súťažný rok, v ktorom ste sa opäť dokázali zásluhou vynikajúcich výsledkov vašich talentov výraznejšie presadiť či už na domácej alebo zahraničnej scéne. Považujete účinkovanie vášho klubu za maximálne uspokojivé?

„Na základe dosiahnutých výsledkov našich karatistov v sezóne ma nesmierne teší, že do širšej reprezentácie z nášho ŠKM-KK Stará Ľubovňa bolo zaradených až osem pretekárov. Nadšení sme aj z účasti jednej z najväčších dievčenských nádejí Diany Jurákovej na najvýznamnejšom európskom šampionáte v ruskom veľkomeste Soči vo februári tohto roka. Na ňom zápasila v kategórii U21 do 68 kg, kde v napínavom súboji prvého kola síce neuspela, ale ako sa ukázalo, k cennému víťazstvu jej chýbal iba krôčik. Napriek tomu, že v tomto meraní síl ťahala za kratší koniec, zisk potrebných bodov do celkového zúčtovania bol započítaný aj jej. Na tento neúspešný vstup našej zverenkyne sme sa však pozerali s nadhľadom, pretože pre ňu to bol debut na európskom šampionáte a výborná skúška do ďalších duelov. Medzi európskou elitou pretekárov od 14 rokov sa totiž doposiaľ nepredstavila, čo značí, že už len účasť na nich bolo pre ňu výhrou. Po účasti na ME v Soči sa usilovala napredovať aj v ďalších mesiacoch, čo potvrdila v apríli svojou účasťou na majstrovstvách Slovenska. Na domácom podujatí predviedla vynikajúce výkony v kategórii U21 juniorov open, kde obsadila bronzovú priečku, a v kategórii kumite žien do 68 kg si tiež vybojovala tretie miesto. Týmito predstaveniami nadviazala aj na majstrovstvá Slovenska v závere minulého roku, na ktorých sa tešila zo zaslúženého prvenstva. Vyvrcholením sezóny bol slovenský šampionát, ktorý sa uskutočnil v polovici mája v Košiciach. Na tejto mládežníckej akcii sa zišla silná konkurencia z viacerých klubov. Z predvedených výkonov našich zverencov sme boli všetci v klube maximálne spokojní, veď sme získali dvanásť cenných kovov, z ktorých boli dve zlaté, jedna strieborná a deväť bronzových. Čo ma však najviac potešilo, bol zisk druhého miesta v súťaži 6-7-ročných chlapcov v kategórii kata družstiev a konečné tretie miesto v kategórii kumite 10-11-ročných dievčat. Vyzdvihnúť musím hlavne výkon Svetlany Babilie, ktorá obsadila aj tretiu priečku v kategórii jednotlivcov. Rád spomínam aj na iné podujatia, či už na Grand Prix Slovakia, ale aj súťaže v poľskej Lodži a maďarskej Budapešti, kde sme sa medzi európskou špičkou vôbec nestratili.“

ŠKM-KK Stará Ľubovňa patrí na slovenskej scéne medzi popredné kluby. Ste presvedčený, že aj v nastávajúcom čase vás chuť do ďalšej činnosti i výchovy vašich zverencov neopustí?

„Musím podotknúť, že ak by mal byť človek spokojnejší, asi nedosiahne nič viac, ako si želá. Pre mladých pretekárov sú výsledky starších kolegov veľkým príkladom a motiváciou. Veľmi ma teší, že v klube máme už dvoch 6-7-ročných majstrov Slovenska, či už je to v súťaži egilite alebo v kumite Daniel Vasilik, ktorý má síce karatistickú budúcnosť iba pred sebou, ale už teraz je zaradený do širšieho výberu reprezentácie Slovenska. To, že začínajúce nádeje dosahujú výnimočné výsledky, nie je len práca trénerov, ale i rodičov a ostatných podporovateľov, ktorí nám podávajú pomocné ruky.“

Ste presvedčený, že celá karatistická spoločnosť na Slovensku si postupom času dokáže viac všímať váš klub, vaše výnimočné meno a popularitu hlavne výchovou karatistov, ktorí sa vo svojej kariére stali osobnosťami nielen na domácej, ale aj zahraničnej scéne?

„V poslednej dobe pomohlo nášmu karate aj to, že bolo zaradené medzi olympijské športy. Znamená to, že už terajšia príprava s podporou ministerstva vnútra je na karatistickej a klubovej úrovni oveľa lepšia, než to bolo doposiaľ. Všetci pretekári, čo reprezentujú našu krajinu, tak už majú možnosť predstaviť sa aj na svetových podujatiach, ako napríklad boli v juhoamerickom Čile či ďalekom Japonsku. Na kvalifikačných turnajoch majú možnosť získavať dôležité body, ktoré sú pre nich skvelou motiváciou pre zvýšenie svojho mena. Tá môže mať totiž veľký význam aj do olympijskej kvalifikácie, v ktorej sa musia preukázať čo najhodnotnejšími výsledkami. Tie potvrdzujú iba ich kladné stránky, vďaka čomu sa im ešte viac otvoria dvere na olympiádu.“

Čo vás ako predsedu a trénera klubu dokáže najviac nadchnúť popri vašej dlhodobej práci, ktorá vám prináša veľké nadšenie a spokojnosť?

„Sám za seba najmä ako tréner môžem povedať, že ak sa na prvom tréningu predstaví iba niekoľkoročný chlapček alebo dievčatko a nevie, čo je ľavá, alebo pravá ruka či noha a zásluhou vzorného prístupu s poctivou tréningovou výchovou vyrastie z neho popredný pretekár v rozličných súťažiach, je to pre mňa niečo úžasné. Až potom sa dokážem vrátiť k jeho začiatkom, keď prvýkrát vkročil do telocvične a uvedomím si, čo počas svojho športového rastu vlastne dosiahol.“

V súčasnosti sa potvrdzuje, že mládež aktívnemu športovaniu veľkú pozornosť nevenuje. Na čo pri vašom koučingu kladiete najväčší dôraz, aby sa dokázali stále venovať svojmu výkonnostnému rastu v tomto silovom športe?

„Všetci v klube si uvedomujeme, že výchova detí nielen doma, ale aj na školách, sa mení a celkové športovanie akoby sa vytrácalo. Na prvom mieste sú počítače či mobily, čo neprináša k celkovému zdraviu detí nič pozitívneho. Záleží hlavne od rodičov, aby ich dokázali presvedčiť, že zanechať kúsok potu v telocvični pri aktívnom pohybe je vždy prospešnejšie, ako sedieť doma na stoličke. Touto cestou preto môžem poďakovať nielen rodičom za presvedčenie ich dieťaťa venovať sa športovej činnosti, ale aj všetkým talentom, ktorí preukážu svoje nadanie a chuť cvičiť tento silový šport, aby mali možnosť zažiť aj veľkú radosť z víťazstiev. Podstúpenie tohto kroku má pre mňa veľkú hodnotu, keďže rozvoj tejto doby smeruje úplne niekde inde, než to bolo v minulosti.“

V porovnaní s inými športmi stojí karate v úzadí, pretože na prvých miestach sledovanosti si držia svoje pozície hlavne kolektívne športy. Ako vnímate súčasný trend celkového diania okolo športu na Slovensku?

„Všetci kompetentní by sa mali zamyslieť hlavne nad tým, koľko detí sa venuje jednotlivým športom. Stará Ľubovňa sa preukázala tohto roku ako významné športové mesto najmä v karate, keďže sa v nej konali v marci aj majstrovská Slovenska v karate a zúčastnilo sa ich až 461 detí od 5 až do 11 rokov. Považujem to určite za enormné množstvo, pričom celá súťaž trvala iba jeden deň. Podľa mňa je to skvelá možnosť uskutočniť takéto podujatie a vidieť na ňom začínajúcich najmladších karatistov, ako predvádzajú svoje bojové aj pohybové umenie. Avšak všetko záleží od kompetentných, ktorí by mali takéto športové aktivity detí neustále podporovať. Na druhej strane musím poznamenať, že počas osobnej už vyše 40-ročnej práce v oblasti tohto silového športu však sledujem vzostup v našej krajine predovšetkým u malých detí, pretože športov pre takéto najmladšie kategórie je v súčasnosti minimum. Môžeme ale pozorovať, že v starších kategóriách sa to rozdelilo už do viacerých skupín podľa výšky veku až do kategórie seniorov.“

Karatisti zo Starej Ľubovne pravidelne dosahujú na rôznych súťažiach výborné výsledky.
Karatisti zo Starej Ľubovne pravidelne dosahujú na rôznych súťažiach výborné výsledky. (Autor: archív)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Vorobeľ: Najväčšiu radosť mi robia najmenší pretekári