Svetový pohár sa zmenil na komédiu. Budú hrať Rusi na MS v hokeji?

Ruskí hokejisti na MS 2021 v Rige (ilustračné foto).
Ruskí hokejisti na MS 2021 v Rige (ilustračné foto). (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. feb 2022 o 11:35 (aktualizované 25. feb 2022 o 13:32)

Kluby a športovci odmietajú cestovať do Ruska.

BRATISLAVA. Ruský šport sa musí pripraviť na to, že bude izolovaný z medzinárodných súťaží. Nie celkom, ale istej izolácii a vylúčeniu sa nevyhne.

Reakcie na ruskú inváziu na Ukrajine sú v športe skôr opatrné a mierne. Medzinárodné športové federácie reagujú pomaly. 

Medzinárodný olympijský výbor vyjadril nad situáciou „hlboké znepokojenie.“

Reálne kroky zatiaľ prijala Európska futbalová únia (UEFA). Presúva finále Ligy majstrov z Petrohradu. Novým dejiskom je Paríž.

FIS trvala na pretekoch v Rusku

UEFA taktiež zvažuje či a za akých okolností sa odohrajú zápasy play-off o účasť na majstrovstvách sveta 2022. V play off majú koncom marca nastúpiť Rusko aj Ukrajina. 

Zápasy proti Rusom sú ohrozené. Poliaci, Švédi aj Česi odmietajú hrať v Moskve.

„Všetky tri federácie, ktoré sa zhodne môžu stretnúť s Ruskom v marcovej baráži o postup na majstrovstvá sveta, k tomuto kroku pristúpili vzhľadom k alarmujúcemu vývoju vojenského konfliktu zo strany Ruska na Ukrajine a taktiež z bezpečnostných dôvodov," uviedol pre idnes.cz hovorca Futbalovej asociácie Českej republiky Michal Jurman.

Ako sa UEFA k baráži postaví, nie je jasné. Je pravdepodobné, že sa zápasy uskutočnia na neutrálnej pôde. 

O tom, aká je situácia v športe, svedčí podujatie Svetového pohára v akrobatickom lyžovaní. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) odmietla podujatie z Ruska presunúť. Súťaží sa v Čeľabinsku. Pôvodne malo štartovať 86 pretekárov.

Na kvalifikáciu nastúpilo však len 13. Sedem žien a šesť mužov. Všetci reprezentujú Rusko. Zahraniční pretekári sa z pretekov odhlásili, hoci sú v dejisku. 

Svetový pohár tak vôbec nebol svetový. Skôr išlo o ruský šampionát. A podobny osud hrozil pretekom v skikrose v Jaroslavli aj vo finále Svetového pohára v behu na lyžiach v Ťumeni. 

FIS dlho na konaní pretekov v Rusku trvala. Viaceré národné zväzy to považovali za nezodpovedné a žiadali zmenu. Nórski reprezentanti sa už vyjadrili, že do Ruska na Svetový pohár nepocestujú. Rovnaký postoj mali Švédi.

"Bolo by nesprávne organizovať súťaže v krajine, ktorá je vojnovým agresorom," hovoril pre portál vg.no nórsky reprezentant Hans Christer Holund.

V piatok pred poludním FIS rozhodla, že podujatia v Rusku sa neuskutočnia a zdrušila aj preteky v akrobatickom lyžovaní, hoci kvalifikácia prebehla.

Podujatia budú buď presunuté do iného dejiska, alebo úplne zrušené, informovala FIS.

Federácia pracuje na tom, aby zabezpečila bezpečný odchod všetkých výprav z Čeľjabinsku a Jaroslavle.

Jokerit sa odhlásil z KHL

V basketbalovej eurolige odmietli do Ruska cestovať tímy Barcelony a Žalgirisu. 

V piatok sa s okamžitou platnosťou odhlásil z KHL Jokerit Helsinki. Fínsky tím mal hrať v play off proti Spartaku Moskva.

„Už vo štvrtok ráno bol náš postoj jednoznačný, ale vzhľadom na pravidlá KHL, som to najskôr musel prediskutovať s vedením ligy,“ oznámil Jari Kurri. 

Fíni riešia otázku vylúčenia ruského tímu z hokejových majstrovstiev sveta, ktoré sa tento rok konajú vo Fínsku.

„Šampionát je vlastníctvom Medzinárodnej hokejovej federácie, takže všetky rozhodnutia robí IIHF. Samozrejme jednotlivé krajiny môžu urobiť vlastné kroky,“ hovoril prezident Fínskeho hokejového zväzu Harri Nummela pre Iltalehti.

Naznačil, že si vie predstaviť šampionát bez Ruska, ale tento krok musí urobiť IIHF. Hokejový federácia zatiaľ nezverejnila svoje rozhodnutie. 

Preteky F1 v Soči nebudú

Vedenie seriálu majstrovstiev sveta F1 zrušilo tohtoročnú Veľkú cenu Ruska. Reagovalo tak na ruskú inváziu na Ukrajine. Preteky v Soči mali byť 25. septembra.

Viacero pretekárov sa vyjadrilo, že ak by sa súťaž v Soči uskutočnila, odmietli by na nej štartovať. „Ak krajiny vyhlási niekomu vojnu, nie je to správne miesto na to, aby sme tam súťažili,“ uviedol aktuálny majster sveta Max Verstappen. 

Vedenie F1 napokon uverejnilo na Facebooku status, v ktorom definitívne oznámilo, že Soči z kalendára podujatí vyškrtlo.

O niekoľko dní v Pekingu otvoria paralympijské hry. Medzinárodný paralympjský výbor je v kontakte s ruským aj s ukrajinským tímom. Účasť oboch je stále otvorená.

Vo Veľkej Británii diskutujú o ďalšej sérii sankcií voči ľuďom blízkym prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Medzi návrhmi je aj zabavenie majetku oligarchu Romana Abramoviča vrátane jeho podielu vo futbalovom klube FC Chelsea.

Britský premiér to odmietol komentovať, rovnako Abramovič, ktorý prijal izraelské občianstvo, sa nevyjadril. 

V minulosti bol gubernátorom Čukotky. Podiel v Chelsea kúpil v roku 2003 za 190 miliónov dolárov. Vlani Abramovič oslavoval s klubom víťazstvo v Lige majstrov. Magazín Forbes dnes odhadol hodnotu klubu na 3,2 miliardy dolárov.

Z ruských športovcov inváziu neodsúdil takmer nik. Jedným z mála je napríklad tenista Andrej Rubľov. 

„Dnes vôbec nešlo o môj zápas. To čo sa deje (na Ukrajine) je hrozné. Vtedy si uvedomíte, aký je mier dôležitý. Zachovať si vzájomný rešpekt za každých okolností a držať spolu,“ hovoril Rubľov novinárom po postupe do semifinále na turnaji v Dubaji.

Sankcie aj voči bratovi Kuzminovej

Na sankčnom zozname za agresiu voči Ukrajine sú aj niekoľkí bývalí športovci. Medzi nimi aj brat Anastasie Kuzminovej - Anton Šipulin.

Šipulin je poslancom štátnej Dumy za Putinovu stranu Jednotné Rusko. Na sankčnom zozname je za to, že hlasoval za uznanie nezávislosti separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.

Okrem Šipulina sú na sankčnom zozname aj hokejová legenda Viačeslav Fetisov či šachový veľmajster Anatolij Karpov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Svetový pohár sa zmenil na komédiu. Budú hrať Rusi na MS v hokeji?