Stále cítim túžbu vyhrávať, vraví Martikán. Chce pokračovať, hoci olympiáda je nereálna

Michal Martikán počas nominačných pretekov v Čunove.
Michal Martikán počas nominačných pretekov v Čunove. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|1. jún 2023 o 07:00

Nastúpil už do 35. sezóny v kariére.

BRATISLAVA. Prvý raz sa do reprezentačného družstva dostal v prvom roku po rozdelení federácie - 1993. Vo vrcholovom športe tak pôsobí už tri dekády.

Spolu s mládežníckymi kategóriami je však toto už 35. sezóna Michala Martikána. To je porcia, ktorú by si vedeli podeliť aj traja profesionálni športovci a každý z nich mať plnohodnotnú kariéru.

Martikán je vzácny prípad. Dlhovekosť je výsledkom jeho lásky k športu, ambíciám aj dobrému zdraviu. 

Na jar sa rozhodol, že aj v tejto sezóne bude pokračovať ako profesionálny športovec. 

Krotenie vody miluje

Má v sebe stále vášeň a zápal. Akoby ani po rokoch jeho motivácia nestratila na sile. Pritom má 51 medailí zo seniorských vrcholných podujatí. Len titulov majstra sveta má spolu pätnásť.

„Vodný slalom je krásny v tom, že treba byť, čo najlepšie pripravený a treba vedieť využiť silu divokej vody vo svoj prospech. Vďaka tomu sa dá v tomto športe zvíťaziť v mladom i v staršom veku,“ vysvetľoval.

Michal Martikán.
Michal Martikán. (Autor: TASR)

„Jeden z dôvodov prečo stále športujem je, že by som ešte rád zažil pár pretekov, ktoré by som chcel vyhrať. Stále si myslím, že to je možné.

Hoci mladí súperi sú silnejší verím, že na náročnej vode a náročnej trati to je stále v mojich silách. Veľmi ma to baví a som šťastný, že som si vybral túto cestu,“ vysvetľoval. 

S pádlom v ruke krotí divokú vodu už štvrtú dekádu. 

Úspechov má desiatky. Mnohé sny si naplnil. Vodný slalom však je preňho viac ako zamestnanie alebo len šport. 

Motiváciu by mohol rozdávať aj mladším športovcom. Pripravuje sa a trénuje stále, hoci pred pár dňami oslávil 44. narodeniny. 

Povzbudil ho moment, kedy si vybojoval prvú seniorskú medailu. Mal vtedy šestnásť rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Stále cítim túžbu vyhrávať, vraví Martikán. Chce pokračovať, hoci olympiáda je nereálna