Vlastným telom chránil Princa Charlesa. Zomrel bývalý šéf Svetovej antidopingovej agentúry

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Autor: pixabay.com)
TASR|12. sep 2020 o 12:51

Mal 75 rokov.

SYDNEY. Vo veku 75 rokov zomrel niekdajší šéf Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Austrálčan John Fahey.

Rodák z Nového Zélandu urobil kariéru v politike, bol však tiež uznávanou osobnosťou vo svete športu.

Ešte ako politik sa výraznou mierou podpísal pod to, že austrálske Sydney v roku 2000 hostilo olympijské a paralympijské hry. Kariéru v tejto oblasti ukončil v roku 2001, keď mu diagnostikovali rakovinu pľúc.

Počas liečby prišiel o jedno z dvoch pľúc a po vyliečení sa nahradil na poste prezidenta WADA Dicka Pounda, na čele boja proti dopingu stál v rokoch 2008 až 2013.

Ešte pred prácou v politike sa profesionálne venoval športu, keď hral ragby v najvyššej austrálskej súťaži.

"Je to veľmi smutný deň, najmä keď sa blíži oslava 20. výročia konania OH v Sydney," povedal ma margo Faheyho úmrtia aktuálny šéf Austrálskeho olympijského výboru John Coates.

Fahey je tiež známy tým, že v roku 1994 ako politik sa priamo podieľal na zneškodnení útočníka, ktorý sa chystal napadnúť britského Princa Charlesa počas osláv v prístave v Sydney.

"História si ho bude pamätať aj ako statočného muža, keď vlastným telom chránil Princa Charlesa," poznamenala premiérka austrálskeho New Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Vlastným telom chránil Princa Charlesa. Zomrel bývalý šéf Svetovej antidopingovej agentúry