Víťaz maratónu meral cestu až z Fínska, aby rodine ukázal Košice

Fín Kortelainen ukazuje na svoje meno v zozname víťazov MMM.
Fín Kortelainen ukazuje na svoje meno v zozname víťazov MMM. (Autor: Maratónsky klub Košice)
Vladimír Mezencev|9. júl 2018 o 00:00

Metropolu východu navštívil nečakaný hosť.

KOŠICE. Pred niekoľkými dňami Košice navštívil nečakaný hosť, i keď sa tesne pred svojím príchodom ohlásil. Bol ním víťaz Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v roku 1979 Jouni Kortelainen z Fínska.

Kortelainen svojím prvenstvom prerušil štvorročnú šnúru ázijských víťazov na MMM, ktorá pozostávala z troch získaných vavrínových vencov severokórejskými vytrvalcami a jedným Japoncom.

Už v dovtedy bohatých dejinách košického maratónu Kortelainen časom 2:15:12 hod. bol v poradí tretím najrýchlejším víťazom.

„Cieľom jeho návštevy bolo ukázať svojej rodine mesto, v ktorom dosiahol taký veľký športový úspech,“ rozhovoril sa prezident Maratónskeho klubu Košice Ján Sudzina.

„Ohlásil sa nám niekoľko dní pred príchodom, najskôr letel z Helsínk do Krakova, tam si požičal auto, naložil manželku, dvoch synov a nevestu a zamieril si to k nám. Venovalo sa im takmer celé vedenie klubu a snažili sa im splniť všetky želania. Samozrejme, chcel im ukázať sochu maratónca s jeho menom na podstavci, miesto štartu a cieľa na štadióne Lokomotívy, i keď tam po atletickej dráhe, na ktorej si vybojoval víťazstvo, nie je už ani stopa. Nadšený bol centrom mesta.“

Jeho syn k nám príde aj o rok. Na hokej

Zaujímavé je, že Kortelainenov starší syn je veľký priaznivec hokeja a na Slovensku už bol v roku 2013 na svetovom šampionáte.

Fínski hokejisti však hrali iba v Bratislave a tak sa do Košíc nedostal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Víťaz maratónu meral cestu až z Fínska, aby rodine ukázal Košice