Višňovský vyrovnal kariérne maximum, Hossa a Kopecký skórovali

Ľubomír Višňovský (vpravo) pomohol Ducks asistenciou k dôležitej výhre. Kalifornský klub je 7. v Západnej konferencii a drží si postupovú priečku do play off.
Ľubomír Višňovský (vpravo) pomohol Ducks asistenciou k dôležitej výhre. Kalifornský klub je 7. v Západnej konferencii a drží si postupovú priečku do play off. (Autor: TASR/AP)
SITA|7. apr 2011 o 07:59

Líder medzi obrancami v NHL Ľubomír Višňovský má na konte už 67 bodov. V závere základnej časti dôležité víťazstvá Chicaga, Anaheimu a Caroliny.

NEW YORK. V stredajších zápasoch zámorskej NHL sa na ľade objavilo päť slovenských hokejistov. Gólovo sa presadila chicagská dvojica Marián Hossa a Tomáš Kopecký.

Ich zásahy znamenali vyrovnanie na 2:2, keď Blackhawks prehrávali už 0:2, čím pomohli "jastrabom" k víťazstvu nad St. Louis, v ktorého bránke sa neobjavil Jaroslav Halák (4:3 po predĺžení). Pre úradujúcich šampiónov to boli veľmi dôležité dva body, v prípade neúspechu by totiž Chicago malo v hre o postup do vyraďovacej časti ešte veľké problémy.

O význame stretnutia pre Blackhawks hovorí aj fakt, že útočník Patrick Sharp nastúpil napriek sedemzápasovej absencii zapríčinenej zranením kolena, pričom pred duelom neabsolvoval s mužstvom ani jeden tréning.

"Pred zápasom i počas prestávok sme si vraveli, že nezáleží na tom, čo sa bude diať, čo spraví náš súper alebo čo proti nám odpíska rozhodca. Či inkasujeme počas prvého striedania, čo sa nám aj stalo. Nezáleží na tom," opísal odhodlanie svojho tímu kapitán Chicaga Jonathan Toews a pokračoval: "Videli ste motiváciu a rozhodnosť, ktorá nás viedla na ľade."

Višňovského 49. gólová prihrávka v sezóne znamená vyrovnanie osobného maxima

Už 49. asistencia Ľubomíra Višňovského v sezóne pri góle Cama Fowlera na 2:0 v zápase Anaheimu so San Jose (6:2) znamenala pre 34-ročného topoľčianskeho odchovanca vyrovnanie jeho kariérneho maxima 67 bodov (momentálne má Višňovský bilanciu 18+49).

Skúsený zadák, ktorý by v tejto sezóne mohol figurovať v nominácii na zisk Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu profiligy, dosiahol doterajší bodový vrchol ešte ako hráč Los Angeles v sezóne 2005/06.

V zostávajúcich dvoch dueloch základnej časti má bývalý hráč Edmontonu šancu pokoriť svoje maximá v počte získaných bodov i strelených gólov (18). Višňovský tiež potvrdil pozíciu najproduktívnejšieho obrancu - pred druhým Nicklasom Lidströmom má 5-bodový náskok. Hlavnou hviezdou duelu i Anaheimu je však momentálne iný hráč.

Corey Perry zaznamenal v dôležitom súboji hetrik a ako prvý dosiahol v tomto ročníku hranicu 50 gólov. Dvadsaťpäťročný Kanaďan je už takmer istým držiteľom tohtosezónneho ocenenia Mauricea Richarda pre najlepšieho kanoniera základnej časti. S okrúhlym počtom nastrieľaných gólov má totiž v tabuľke strelcov 6-gólový náskok pred druhým Stevenom Stamkosom.

"Mám skutočne radosť. Pozeráte sa smerom dozadu, čo všetko ste dosiahli počas sezóny a ako vám pomohli vaši spoluhráči. Som rád, že sa mi tento úspech podaril tu pred našimi fanúšikmi a mojou rodinou. Je to naozaj pekné. Päťdesiat je veľké číslo. Nie je veľa ľudí, ktorí sa dokázali dostať tak vysoko," vyjadroval svoje emócie rodák z mesta New Liskeard, ktorý sa s 50 dosiahnutými gólmi počas jednej sezóny pridal v histórii Ducks k dvojici Teemu Selänne, Paul Kariya.

Handzuš premenil samostatný nájazd

Jedným z hrdinov stretnutia Los Angeles - Phoenix bol Michal Handzuš, ktorý v sam. nájazdoch "načal" hneď úvodným pokusom Bryzgalova v bránke "kojotov". Víťazný gól napokon patril jeho spoluhráčovi Jaretovi Stollovi, "králi" zvíťazili 3:2 po sam. nájazdoch a zabezpečili si štvrtú postupovú miestenku v Západnej konferencii. Kings ukončia základnú časť dvoma duelmi s Anaheimom.

Prvýkrát od vstupu Ducks do súťaže v roku 1993 sa navyše môže stať, že obe juhokalifornské mužstvá postúpia do vyraďovacej časti.

"Môžeme si na chvíľu vydýchnuť, pred sebou však máme dva dôležité zápasy proti Anaheimu. Chceme náš motor udržať aj naďalej v plynulom chode a vybojovať si výhodu domáceho prostredia v prvom kole play-off," uviedol kouč Kings Terry Murray.

Calgary bez play off

Víťazstvá "jastrabov" a "káčerov" zároveň znamenajú, že do ďalšej fázy napriek výhre nad Edmontonom (6:1) určite nepostúpi Calgary. Kanadský tím by totiž aj v prípade úspechu v poslednom súboji sezóny iba dorovnal bodový stav dvojice amerických mužstiev.

Flames majú na svojom konte menší počet výhier, a preto druhý rok po sebe nebudú figurovať vo vyraďovacej fáze. Calgary nepomohol ani 12. kariérny hetrik kapitána tímu Jaroma Iginlu. Víťazstvo Miikku Kiprusoffa bolo už jeho 262. v bránke "plameňov", čím vyrovnal historický klubový rekord Mika Vernona.

"Toto stretnutie sme si užívali. Bol to z našej strany dobrý zápas, chceli sme však postúpiť do play-off. Od Vianoc sme neustále bojovali, napokon sa nám však nepodarilo splniť cieľ. Je zlé, že sme našu víťaznú šnúru neodštartovali o týždeň či dva skôr," vyjadril svoj smútok krídelník Flames Alex Tanguay.

Boston sa tešil z víťazstva 3:2 nad "ostrovanmi" z New Yorku. Kapitán "medveďov" Zdeno Chára nebodoval, zhoršil si však svoje postavenie v štatistike +/-.

Bol na ľade pri oboch góloch Islanders a skončil s jedným mínusovým bodom. Tridsaťtriročný najtvrdší strelec NHL sa momentálne v tejto štatistike nachádza medzi hráčmi najprestížnejšej hokejovej súťaže na druhom mieste, keď je o dva plusové body horší ako vedúci muž tohto hodnotenia Toni Lydman z Anaheimu.

Rovnako ako Chára - plus 31 bodov - má na svojom konte aj vancouverský obranca Kevin Bieksa. V dueli proti Islanders zažiarila najmä štvrtá formácia Bruins v zložení Gregory Campbell - Daniel Paille - Shawn Thornton, ktorá má za úlohu skôr znepríjemňovať život najlepším súperovým hráčom. Trojica vsietila v stretnutí dva góly a duo Campbell - Thornton sa dostalo medzi tri hviezdy duelu.

"Je fajn vidieť, že Thornton a Campbell boli ocenení za svoju námahu gólom," uviedol najlepší obranca NHL spred dvoch rokov Chára a dodal: "Počas celej sezóny sme sa na nich mohli spoľahnúť. Som rád, že pred play-off môžeme počítať s takouto energickou formáciou."

Carolina má stále šancu

Na Východe sú voľné posledné dve miestenky do vyraďovacej časti, boj o ne však ešte môže byť rovnako ako minulý rok veľmi zaujímavý. Carolina totiž na vlastnom ľade zdolala silný Detroit 3:0, čím sa dostala na rozdiel dvoch bodov od ôsmeho postupového miesta, na ktorom momentálne figurujú New York Rangers.

Istotu však nemá ani Buffalo, ktoré má oproti "jazdcom" náskok jedného bodu. Trojica má odohraný rovnaký počet duelov - 80.

Hrdinom v Caroline bol domáci gólman Cam Ward, ktorý si poradil s 42 pokusmi "červených krídel" a za svoj chrbát nepustil ani jeden puk.

"Odmietli sme vzdať sa," vysvetlil 27-ročný Kanaďan. Detroit môže navyše mrzieť strata elitného útočníka Henrika Zetterberga, ktorý má problémy v spodnej časti tela. Bodový líder Red Wings sa zranil počas kolízie s obrancom súpera Bryanom Allenom. "Skontrolujú ho naši ľudia a uvidí sa," nevedel povedať nič bližšie tréner Detroitu Mike Babcock.

700. bod Kovaľčuka

Jubilejný 700. bod počas rovnakého počtu stretnutí zaznamenal proti Torontu útočník New Jersey Iľja Kovaľčuk. Bývalá hviezda Atlanty má na svojom konte 368 gólov a 332 asistencií. "

Takmer nič to neznamená. Je to pekné, nesplnili sme však cieľ, ktorý sme si dali pred začiatkom sezóny. Nemyslím si, že by ktokoľvek z tohto mužstva mohol byť spokojný s týmto ročníkom. Viem, že máme čo vylepšovať - pred sebou máme ešte dva zápasy a celé leto na to, aby sme pred ďalšou sezónou boli lepší," skonštatoval 27-ročný rodák z Tveru.

Washington triumfoval nad Floridou 5:2 a k prvému miestu vo Východnej konferencii mu stačí získať v sobotňajšom súboji s tým istým súperom jediný bod. Mužstvo z hlavného mesta USA nemusí proti "panterom" ani bodovať, Philadelphia by však musela stratiť aspoň jeden bod v jej zostávajúcich dvoch dueloch.

Výsledky stredajších stretnutí zámorskej hokejovej NHL:

Carolina - Detroit 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Góly: 25. Joslin (Stillman, E. Staal), 39. Skinner (E. Staal), 46. E. Cole (E. Staal). Vylúčení: 3:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 32:42, brankári: C. Ward - Howard. Diváci: 17 602.

Boston - New York Islanders 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)

Góly: 20. S. Thornton (Paille, G. Campbell), 28. Seidenberg (Ch. Kelly, Peverley), 30. G. Campbell (McQuaid, Kaberle) - 24. Grabner (Comeau, DiPietro), 35. Grabner (Bailey, Wishart). Vylúčení: 3:6, presilovky a oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 33:32, brankári: T. Thomas - DiPietro. Diváci: 17 565.

New Jersey - Toronto 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Góly: 14. Kovaľčuk (Josefson, Fayne), 35. Tedenby (Kovaľčuk, Eliáš), 36. Tallinder (Mair, Pelley), 60. Eliáš - 47. P. Kessel (Lupul, Lashoff), 53. Bozak. Vylúčení: 1:5, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 33:24, brankári: Martin Brodeur - Reimer (41. Giguere). Diváci: 14 207.

Washington - Florida 5:2 (2:0, 1:0, 2:2)

Góly: 2. Knuble (Laich, Ovečkin), 20. Chimera (Nicklas Bäckström, Laich), 32. Collins (Ovečkin), 47. Hendricks (Gordon, Schultz), 60. Ovečkin (Nicklas Bäckström) - 54. Booth (Samsonov, C. Wilson), 59. Santorelli (Samsonov, Reasoner). Vylúčení: 5:5, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 25:33, brankári: Varlamov - Clemmensen. Diváci: 18 398.

Chicago - St. Louis 4:3 po predĺžení (0:1, 3:1, 0:1 - 1:0)

Góly: 28. MARIÁN HOSSA (Sharp, Leddy), 34. KOPECKÝ (Seabrook, Campoli), 39. Leddy (Keith, Dowell), 64. Toews (Keith, B. Campbell) - 1. Backes (Oshie, McDonald), 22. Oshie (Pietrangelo), 50. Ch. Stewart (D'Agostini, Berglund). Vylúčení: 2:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 39:24, brankári: Crawford - Conklin. Diváci: 21 435.

Calgary - Edmonton 6:1 (0:0, 3:0, 3:1)

Góly: 24. Bourque (O. Jokinen, Bouwmeester), 34. Iginla (Backlund, Babčuk), 37. Iginla (Tanguay, Backlund), 41. Tanguay (Backlund, Iginla), 47. Glencross (Nemisz, Babčuk), 47. Iginla (Jackman, Tanguay) - 44. Pääjärvi (Cogliano). Vylúčení: 4:6, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 47:23, brankári: Kiprusoff - Chabibulin. Diváci: 19 289.

Anaheim - San Jose 6:2 (2:0, 4:1, 0:1)

Góly: 13. Perry (B. Ryan, Getzlaf), 19. Fowler (VIŠŇOVSKÝ, Perry), 27. Perry (B. Ryan, Getzlaf), 31. Perry (Selänne, Getzlaf), 33. Selänne (Fowler, Getzlaf), 36. J. Blake (S. Koivu, B. Ryan) - 29. D. Boyle (Wellwood, D. Murray), 46. Eager (Desjardins, Mitchell). Vylúčení: 5:7 na 2 min, navyše: Winchester, Parros - D. Murray, Mashinter všetci na 5 min za bitku, presilovky: 4:0, oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 34:38, brankári: Emery (31. Ellis) - Niittymäki. Diváci: 15 649.

Los Angeles - Phoenix 3:2 po sam. nájazdoch (1:2, 1:0, 0:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 13. Stoll (D. Brown), 38. Clifford (Simmonds, Scuderi), rozhodujúci sam. nájazd premenil Stoll - 15. Stempniak (Pyatt, Fiddler), 18. Pyatt (Stempniak, Fiddler). Vylúčení: 2:3, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 33:35, brankári: Quick - Bryzgalov. Diváci: 18 118.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Višňovský vyrovnal kariérne maximum, Hossa a Kopecký skórovali